Студенти в Австрия - тема 2

• 42 162
  • 809
  •   1
Отговори
# 120
  • По широкия бял свят
Дъщеря ми е получила имейл, в който се казва, че дължи 130 евро за австрийски радио и телевизия. Тя не ги ползва, но твърди, че няма как да избегне тези такси и че се събират от всички. Вашите деца имат ли такива съобщения?

# 121
  • Стара Загора
Не и за пръв път чувам за това...

# 122
  • столицата
Didd, Студентите от общежитията са освободени от този данък. Май можеше и за другите да се подаде молба за опрощаване, но не знам  подробности относно процеса.

# 123
Дъщеря ми е получила имейл, в който се казва, че дължи 130 евро за австрийски радио и телевизия. Тя не ги ползва, но твърди, че няма как да избегне тези такси и че се събират от всички. Вашите деца имат ли такива съобщения?

Да, всички дължат тази такса( мисля че беше за официалния канал телевизионен и радио), които не живеят в общежитие. Дъщеря ми плаща някаква сума на месец ( дърпат й я от картата). И тя беше шокирана, но това е положението. Няма значение имаш ли или не телевизор. Тя разучаваше дали не може да подава нещо за оспорване, да го обвърже с доход и че е студентка за намаляване на месечната вноска. Но не се получав, като можеш да живееш под наем можеш и да плащаш тази сума и  това е положението. Константен данък. Може и да има някакви по-специфични вратички, но тя го сметна за дребнаво и се отказа.
Вероятно при вас е натрупана сума?

# 124
  • По широкия бял свят
Да, това е сумата за 1 година.

# 125
  • Стара Загора
Не ми се струва честен подход това. Как така за общежития не важи, а за студенти в квартира - да. Би трябвало да важи за консумиращите съдържание от тези медии...

# 126
Не ми се струва честен подход това. Как така за общежития не важи, а за студенти в квартира - да. Би трябвало да важи за консумиращите съдържание от тези медии...

Подходът е напълно коректен. Ние не знаем какво точно плащаме в наем за общежитие. Казва ни се какво включва и това ни е достатъчно. Това са частни сгради и собственика им си шедулира тези неща. Когато си на квартира може голяма част от нещата да си ги поемаш сам,  да си сключваш договори за услуги. Зависи как го е решил този, който отдава под наем и какъв договор сте подписали. Щеше да ви сложи 20 евро отгоре, да ги плаща той и да не разберете че са включени.
Това легална австрийска данъчна политика. Който ще живее там се съобразява с нея. Аз не съм видяла някой да излезе на протест заради този данък. Значи за хората е ок. Без значение имат или нямат телевизия. В крайна сметка ние сме натрапници, временно пребиваващи - нищо повече.

# 127
  • Стара Загора
Аз просто имам особено мнение за всичко и всички, които ми налагат да плащам за нещо, което не ползвам или не искам. Коментирам принципа, който намирам за некоректен. Иначе е ясно, че щом си там ще се съобразяваш с тамошните правила. Но това никак не значи, че трябва да ги харесваш, одобряваш или дори разбираш.

# 128
  • Варна
Скрит текст:
Доста по-високи са наемите във Виена вече, в сравнение с преди 3 години например. Цените на доста стоки и услуги също. Последно бях 26-27.10
За наем на апартамент/студио и аз се оглеждам за моето, но цена, необходимости и условия не ме устройват. Докато на нея й е добре, ще бъде в общежитие, държи да е сама в стая. 2025 г. ще минат 3те години
. За магистратура ми обясни нещо странно, което не ми харесва, ама "Мамо, аз съм пълнолетна и сама ще управлявам живота си".
Реших въпроса по следния начин, преведох една значителна сума в евро по нейна сметка и обясних, че с тези средства ще се справя добре до финала. Какво ще се случи реално не знам, разчитам на разумен подход и действия, до момента това проявява.
Учат се децата, аз винаги очаквам добър резултат.
И аз водих подобен разговор със сина ми, макар да е само 3 семестър, времето си лети и трябва да се разтърси за магистратура, особенно ако иска да е на друг континент... Но той си мислел дали да не изчака гаджето 1 година и така да започнели евентуално двамата магистратури. Надявам се с времето да вземе правилното за него решение. Не, че магистратурата е задължителна на този етап, но ми се иска да не прекъсва учебния процес. Ако в процеса на работа след това му дотрябва нещо различно, ще се наложи вече сам да се справя.
Миналата седмица са му върнали 145€ (Everyone living in Austria receives this payment. It is funded through revenue generated by means of CO2 pricing, which was introduced in October 2022)

# 129
  • СОФИЯ
Точно идеята й за прекъсване на учебния процес ме изнерви. Справя се добре, взима всички изпити от раз /само в 1 курс ходи на един втори път/ и хоп след бакалавър да си починела малко 1 година. При това с идеята да кандидатства за стюардеса...само като чух че иска да е сервитьорка във въздуха и се качих на черешата Grinning Въздържах се от бучене и намилане де. Има още 2 семестъра, дано й уври главата. Много се надявам.

# 130
  • Стара Загора
Аз си мисля, че това натоварване там много ги изморява. Сигурно подобни желания имат добро обяснение. Магистратура винаги може да запише човек, не е драма да е веднага, според мен.
Моята изкара много тежък 1ви курс и още влачи един невзет изпит по информатика. Интересното е, че успя да вземе алгоритмите от първия път, което се случвало много рядко и се водел един от най-трудните изпити, но тая информатика много и се опъна. Рано и е още да мисли за магистратура, но понеже гаджето и кара такава в Швейцария и работи там, не бих се учудила натам да поеме. Ще видим...

# 131
  • столицата
Савова, подавал ли е синът ти някакво заявление за това възстановяване? Моята не се е похвалила.

Често казано ако с бакалавър могат да си намерят добра работа, не бих натискала веднага да продължи с магистъра.

# 132
  • Стара Загора
И моята вчера получи такова възстановяване. Ходи до пощата да си го вземе, но не знам да е подавала нещо. Май някак автоматично става.

# 133
Савова, подавал ли е синът ти някакво заявление за това възстановяване?

не се подава. Нали има регистрация за жителство, това е достатъчно. Моята ги получава по банковата си сметка.

Щерката изкара лесно бакалавъра. И общата програма на магистратурата й мина леко, но за магистърската работа явно замахна прекалено нависоко. Много обширна и сложна тема, почна да й буксува, сложни тежки тромави материали, аз й помагах с един който й превеждах симултанно понеже го нямаше на български а на немски тя каза че никой от немскоговорящите й колеги не можел да й помогне заради сложността  на тематиката. Аз направо не разборах какво превеждам Simple Smile Детето се депресира че не може за 6 месеца да изсмуче 30 страници. А това е само 1/3 от работата. По едно време ни плачеше, че не иска да ни разочарова с баща й но нещата не й се получават. Какво за бога разочароване, на нас тази степен не ни трябва ...Добре че професорката й е много читава и на последната среща й казала да посъкрати разнообразието и вместо 7 различни теми да се спре на две. Като общо разбрах че магистърската работа се пишела много бавно и отнемала не един семестър както си мислехме,  а години. Ако я направиш за 3 семестъра било направо постижение.

# 134
  • Добрич
Точно идеята й за прекъсване на учебния процес ме изнерви. Справя се добре, взима всички изпити от раз /само в 1 курс ходи на един втори път/ и хоп след бакалавър да си починела малко 1 година. При това с идеята да кандидатства за стюардеса...само като чух че иска да е сервитьорка във въздуха и се качих на черешата Grinning Въздържах се от бучене и намилане де. Има още 2 семестъра, дано й уври главата. Много се надявам.

мама САННЯ, племенникът ми завърши графичен и комуникационен дизайн в Лондон и след това работи за катарските авиолинии, като стюард. За тях конкуренцията е жестока, има кандидати от цял свят, куп изисквания и кастинги, а обучението е много сериозно, не е просто "сервитьор във въздуха". На него му харесваше да пътува и доста места успя да посети през това време.  Постепено желанието му премина и сега не се занимава с това.

Всяко нещо с времето си...

Общи условия

Активация на акаунт