Студенти в Австрия - тема 2

• 42 157
  • 809
  •   1
Отговори
# 105
  • Стара Загора
Да, сама е в голяма стая. Апартаментът е напълно обзаведен и оборудван. Имат си обща кухня с уреди, пералня и сушилня и т.н.

# 106
Галчудо, 3-4 в апартамент… обща баня, тоалетна, кухня…
Ако не сте си близки, познавате добре…
Не е за всеки.

# 107
Моята наема апартамент за 780 Евро, отделно плаща вода и Интернет. Има кухня с печка, фурна, хладилник , голяма колкото към всичко това да има ъглова масичка и два, стола. Огромен хол ( 7метра дълъг където има двойно легло, гардероб, диван, библиотечка, разтегателна маса, столове и пейка. Към това си купи бюро отвилабен за 20 Евро) , коридор, баня и тоалет отделно, Голяма маза. В мазата , в общо помещение,  има оборудвано перално, прането й излиза на киловат и е  в пъти по- евтино от общежитието, където беше 3-4 евро на пускане. Не е колко беше стая в общежитието (320 Евро) , но не е и скъпо. Квартала е ок. В 19 бецирк на 5 мин от шпителау. Би могло да живее съвсем спокойна една  двойка, но тя за сега е сингъл.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 08:50 от _re_ge

# 108
  • Бургас
Галчудо, 3-4 в апартамент… обща баня, тоалетна, кухня…
Ако не сте си близки, познавате добре…
Не е за всеки.
Да, и това го има. Те имат доста съученици и приятели, надявам се, че би имало с кого, но и те самите искат да са сами, което при по-нисък наем пак ще е по-добре от сега, дори и гарсониера да е или студио.

Моя позната в 18 б. /според нея от хубавите квартали/ ми каза, че живее за 500-600 наем, но той пък ми казва, че там няма удобно метро, имало трамвай. На тях много им харесва, там където са, в прословутия 10 б., всичко имат наблизо, всичко е ново. Никъде не мога да намеря писано по темата , излезе ми някаква тема тук от форума, освен да я чета назад, макар, че тя няма много движение, но може да има  нещо писано за жилища, квартали. Така като гледам по местоположение подходящи са  16,17,18,19,20 от по-външните, за по-близките 2,8,9  предполагам ще са по-скъпи. Казах им да пообиколят кварталите, да разгледат.

# 109
При нас са двама в самостоятелно студио, доста голямо, с кухничка, голяма баня, 2 бюра, 2 гардероба. 600 на човек,  а по думите на това момче за 1200 евро апартамент, което за мен значи, че биха могли да бъдат 3-4 човека и така малко да падне наема на човек. Не знам дали е реалистично това, което си мисля.
В студио едва ли. Трябва да са роднини и много ограничени финансово иначе няма логика. Всеки студент би желал осамотяване в една или друга степен в някаква част от деня. То, в общежития като са двама, не винаги си пасват с режим, стил на живот, какво остава за 3 или 4. Пък и една баня и тоалетна, отново ако не са близки и принудени на компромиси едва ли биха пожелали. Забелязала съм че дори не придирят за размера на отделната стая, има такива които на нас биха ни се сторили откровено малки. ( 2,5 на 3 метра). С по - ниски цени но малки.
А апартаментите тип няколко стаи с няколко санитарни възела, също не са за всички. Имаме познати, децата се оплаква ха. Шум, Мръсотия, свободни посещения от приятели на туфи. Моята го отрече напълно като вариант. Както и търсеше обзаведен, което пак покачваше наема. Иначе имаше предложение за малко над  600 - в кухнята обзавеждане - техника, останалото - само стени и далеч от метро. Тепърва да се търси мебилироване, а после да се разпродава. Затова вилабен е пълен с "подаръци".

Аз не мисля че студентите робуват на номера на бецирка. Където има място, там отиват. Ориентир би им било метрото. Но ако нямаш избор и метрото "пада в канала". Ще прекачваш.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 09:12 от _re_ge

# 110
Привет! Имате ли впечатления от Сейнт Пьолтен, Клагенфурт и Хагенберг? Как са от към сигурност, спокойствие и мигранти?

# 111
  • столицата
При бицирковете се гледа удобния транспорт.
За 19 б. не знам дали е от по-евтините.  Там са си главно австрийци и мисля, че се води от хубавите квартали.
Аз лично много го харесвам. Зелен и доста спокоен.

# 112
  • Стара Загора
Моята още си жали 2-ри бецирк, където и беше общежитието. Там имаше всичко наблизо. Сега е в 16-ти и има метро спирка още по-наблизо, но пък пътува малко повече време. Казва, че по-голямата стая и това, че е самостоятелна го компенсира.
Даже сега ноември ще ходим с брат и сестра и на гости и вече е измислила как да се настаним и 4-мата в стаята и. Има разтгателен диван и спалня в стаята.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 10:14 от Jade

# 113
  • столицата
Вие съвсем ще "избиете" цената на наема Simple Smile.  Във Виена малко се престарават вече с цените на нощувките.

# 114
  • Стара Загора
Определено. 8 нощувки ще сме там и читавите настанявания за 2-ма възрастни и едно дете на 9 започват от 800-900 лв.

# 115
  • Бургас
Да, и ние към 900+лв за 4 нощувки и не съм много възхитена, при нас има къде къде по-хубави апартаменти под наем, но пък ни беше на една крачка от неговото общежитие.

Ре-ге аз имам предвид, че ако са в студио/както сега/  или гарсониера двамата и им излиза около и под 1000 евро целия разход, вкл. и пране/сушене няма да е зле, но явно има много условия, които утежняват-мебели, кауциони, неудобен транспорт и т.н., но ще видим. За апартамент имам предвид по-голям, съответно по-висок наем, но като се раздели на 3 или 4 да излиза по-ниско разхода от 600 евро. Може пък и в системата на общежитието да успеят да намерят нещо по-изгодно. На тях им харесва  много, на мен също, но цената -не.  Simple Smile

# 116
Привет! Имате ли впечатления от Сейнт Пьолтен, Клагенфурт и Хагенберг? Как са от към сигурност, спокойствие и мигранти?

има тема за Виена с бгмами, които живеят там - може да е полезно там да питате, също

# 117
За апартамент имам предвид по-голям, съответно по-висок наем, но като се раздели на 3 или 4 да излиза по-ниско разхода от 600 евро.

Зависи къде е разположен този апартамент. Защото на щерката приятелка от общежитието се премести на такова място с още 5 човека в апартамент , стаята й беше буквално килер  (оказа се че наистина бил преоборудвани складово помещение с прозорец) и плащаше 400 евро. Другите плащали по 1000. За 9 бецирк става въпрос.

# 118
  • СОФИЯ
Доста по-високи са наемите във Виена вече, в сравнение с преди 3 години например. Цените на доста стоки и услуги също. Последно бях 26-27.10
За наем на апартамент/студио и аз се оглеждам за моето, но цена, необходимости и условия не ме устройват. Докато на нея й е добре, ще бъде в общежитие, държи да е сама в стая. 2025 г. ще минат 3те години. За магистратура ми обясни нещо странно, което не ми харесва, ама "Мамо, аз съм пълнолетна и сама ще управлявам живота си".
Реших въпроса по следния начин, преведох една значителна сума в евро по нейна сметка и обясних, че с тези средства ще се справя добре до финала. Какво ще се случи реално не знам, разчитам на разумен подход и действия, до момента това проявява.
Учат се децата, аз винаги очаквам добър резултат.

# 119
  • столицата
В Австрия държат ли на магистратурата  по ваши наблюдения или с бакалавър може да започнеш да си работиш? Има ли значима разлика за работодателите?

Общи условия

Активация на акаунт