Студенти в Австрия - тема 2

• 42 155
  • 809
  •   1
Отговори
# 90
  • столицата
Предполагам, че е добре освен изискването обучението да е на английски, да се ориентирате и към област на обучение.
Иначе икономика на английски бакалавър има в  Икономическия университет във ВИена.
За стипендиите знам, че няма много възможности, защото обучението е безплатно.
Jade, ще е интересно да споделиш опита на детето си като стигнете до този етап.

# 91
  • Стара Загора
Да, ще го направя, когато имам повече яснота. Засега знам само, че е подала нещо предварително и са и казали, че ще се свържат с нея след като и прегледат заявлението за да я информират дали да събира и превежда всички документи, които са нужни за одобрение - нашите доходи, многоезични актове за раждане на брат и и сестра и, бележки, че са учащи и т.н. и т.н. Много неща се изискват.

# 92
  • Добрич
В IMC Кремс има бакалавърски програми на английски език. Университетът е частен, но семестриалните такси за европейски студенти са колкото за нашите държавна поръчка. И е съвсем близо до Виена.

Jade, поздравления за девойката, че си е намерила работа! Щерката много искаше да работи, но само с английски се оказа, че не се намира работа.

# 93
  • Стара Загора
Благодаря! Тя много искаше да започне нещо по специалността си (информатика), но се примири със стажантска позиция в една добра ИТ компания. Учудващо доволна е от условията на работа и колегите си, а офисът им е с гледка към Щефансдом. Не пише софтуер, но се учи как да продава софтуер и това явно и се отдава 🙂

# 94
Работа има навсякъде. В това отношение не знам има ли на света  друго място където да се предлага толкова много и толкова разнообразна работа, при което да е не е сферата на сивата икономика, да е осигурена над някакъв минимум работни часове , часовете да могат да бъдат избирани спрямо заетостта, да се работи почивните дни и т.н. Срамна работа няма. И не търсят само с немски. Примерно дъщеря ми има четвърта година върти една почасова работа за която не мога да ви дам подробности защото е тестване-проучване ежегодно на една всеизвестна виенска организация. Там ги вземаха в началото чужденчета, защото правят различни сценарии - примерно английска туристка, славянска студентка и т.н. Искат от тях да говорят на англисйки и то с акцент или на немски с акцент.
Дъщеря ми е работила паралелно на 3 места почасово. Сумарно месечно е заемало толкова време колкото да не й пречи на обучението,  както и д аима много свободно време за купони и забавления. И да печели по-голямата част от парите за издръжка. Пазари, Готви, Има бюджет който сама следи внимателно, но живее много по-добре от един студент в сф осигуряван напълно от родителите си. Това един българин не може да си го представи, защото ние в бг живеем в някаква уродлива паралелна вселена.

За сведение за Стаж по специалността  "театър и кино медия и PR" вече за кой ли път й предлагат абсурдни условия. Последното беше интервю с някакъв чичка, чиято компания правила нещо за телевизията, който се държал така все едно немския в момента  не й втори роден език. Коментирал между въпросите с останалите от интервюто   така, все едно моята няма да го разбере какви глупости говори . Предложили й работа за пълна работна седмица , ако не сварва, да работи  и почивните дни, за 700 евро и така две години и без гаранция че после ще я вземат на постоянно . Казал на другите, че не можел да си представи че завършва магистратура пък била от България ( все едно сме второ качество стока).

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 23:00 от _re_ge

# 95
  • столицата
Закостеняло, остаряло мислене. Те от тези предразсъдъци към хората от Източна Европа, скоро ще проговорят чужди езици, ама не европейски.

# 96
  • Стара Загора
Много тъпо отношение, наистина. За жалост никой не е застрахован от него и от подобни хора по пътя си, но и това са уроци за тях, смятам...
А за София, Ре-ге, и там има работа достатъчно включително за студенти, стига да искаш да работиш. Дъщерята на мъжа ми е 2-ри курс в СУ, но вече работи почасово на две места и почти се самоиздържа.
Тъпото при нас е трудовото законодателство, което е много органичаващо, особено за почасово или намалено работно време. Аз съм работодател и не бих си позволила да назнача студент на половин работен ден, защото ще ми излиза по-скъпо от работник на пълен работен ден. Докато в Австрия законът дори позволява назначения и без осигуровки изобщо за под 20 часа седмично. Това е чудесно за непълнолетни и студенти, които нямат трудов стаж и не държат да бъдат осигурявани. Просто законодателството трябва да отговаря на реалността на пазара на труда. У нас не е така, затова е доста по-трудно.

# 97
много благодаря! специалности умишлено не писах, защото още не е ориентирана. но поне да ви бях написала, че не ИТ и не икономика. от икономическите само маркетинг евентуално. иначе журналистика, комуникации, психология, кино и тв технологии, какво ли не е възможно към този момент Simple Smile ако нещо допълнително се сетите, ще съм благодарна. ще видя imc krems, мерси!, а виенският университет не виждам на английски бакалавърски... искам със сигурност и уни да е добър, иначе ей така просто да учи извън бг няма смисъл. тя самата също ще проучва. но не знам до колко да се надъхва, защото си мисля, че ще е скъпо. това с почасовата работа не знам доколко е възможно за първокурсник, докато изобщо се ориентира... но пък ако първата година е зор финансово и после започне да работи... не знам и колко лв изобщо ще стигат всъщност за квартира и храна и забавления при разумно харчене?!

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 11:47 от arino

# 98
  • Варна
https://www.bachelorstudies.com/bachelor/austria
Има разни търсачки....

# 99
  • Бургас
arino
минимум 1000, че и отгоре евро. 600 общежитието и около 400-500 сме предвидили, но са двама. Реално колко, още е рано да се каже. Още се приспособяват. С работа, не знам как ще е.

Като бяхме там едно момче българин, живеещ 12г. там, каза, че нещата много са променени и според него не си заслужава вече идването в Австрия, така както си е заслужавало преди години. Според него в Австрия работят и имат пари и бизнеси предимно чужденци, а австрийците са мързеливи и високомерни.

Дано децата ни, които със сигурност са умни и кадърни да имат късмет, да не попадат на гадняри.

# 100
  • Стара Загора
Разходите също са относителни и спрямо детето. На мен първата година ми излизаше 610 евро месечно издръжката и (учи в ТУ Виена), защото беше на общежитие със съквартирантка, чиято цена беше 310 евро (с включени режийни) и с още 300 се оправяше за храна и други разходи, но тя беше толкова с ангажирана с ученето, че буквално нямаше време за нищо друго. Сега, втори курс вече има повече време и се наложи да смени общежитието с двойно по-скъпо, но пък си го покрива със заплатата и и остават пари.

# 101
  • Бургас
Jade, явно всичко е поскъпнало. Само дете, в същата сграда плаща 850 евро. Вярно, че малко по- хубаво и ново общежитието, но горе- долу ми казва, че са такива цените на човек. За храната предполагам, че момичетата изкарват с по-малко, поне аз като бях студентка като цяло не ядяхме особено много.

Същото момче, за което писах, ми каза, че наем е около 800-1200 евро за около 70-80м2, но пък синът ми казва, че трябвало да оставяш 2 наема кауцион,  да купуваш мебелите. Не знам, едва ли е лесно като в Б-я, ще видим по-нататък, но ми се иска малко да падне този наем ако може.

# 102
  • Стара Загора
Абе, вярно че доста ни разглези това общежитие за 310 евро, но пък цитираните от теб суми ми се струват направо космически. Тя сега е на 620 евро, в 20 кв.м много добре обзаведена стая във веге с още двама живеещи в апартамента. Подала си е заявки и по разни общежития, но там преди март трудно ще се освободи нещо читаво. Ще видим. За момента е добре, че може да си го плаща сама, а ако я одобрят и за стипендия се надявам да ми отпадне нуждата изобщо да и пращам пари. По принцип това ни беше уговорката от началото. Осигурявам и напълно първата година и оттам нататък съм само инцидентен портфейл 😁

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 17:12 от Jade

# 103
явно успяват да си намират работа. дъщеря ми със сигурност ще иска да работи, да разбирам, че не е космически далечен вариантът да покрия първата година и после да си е стъпила на краката... наистина ми е трудно да преценя. мерси и за търсачката, аз я намерих през гугъл днес и си спомних, че една колежка ми говореше за нея сякаш, та явно е ок, щом я препоръчвате. но и друго си е някой тук или очи в очи да ти препоръча университет/специалност... отделно дъщеря ми самата ще си проучва и това е и най-добре, но аз исках да и помогна в тази посока, но основно да се и ориентирам дали изобщо ще можем да си позволим да отиде. после идва моментът да прецениш струва ли си във въпросния уни образованието, спрямо СУ/НБУ/УНСС напр., което зависи, за нашите уни поне, и от специалността, в която си.

edit: сега видях, че сайтът от днес ми е бил bachelorsportal, доста сходно изглеждат НО той няма критерий език, за който се учиии - супер, мерси за новия сайт Simple Smile
е2: за съжаление, не винаги е вярно инфото, вече открих разминаване точно за Виенския университет, бакалавърска програма уж на английски, а на сайта на ВУ си пише немски. тъй де...

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 21:32 от arino

# 104
  • Бургас
Jade, за тези 600 евро е сама в стаята, в апартамент, така ли?
При нас са двама в самостоятелно студио, доста голямо, с кухничка, голяма баня, 2 бюра, 2 гардероба. 600 на човек,  а по думите на това момче за 1200 евро апартамент, което за мен значи, че биха могли да бъдат 3-4 човека и така малко да падне наема на човек. Не знам дали е реалистично това, което си мисля.

Общи условия

Активация на акаунт