Студенти в Австрия - тема 2

• 42 140
  • 809
  •   1
Отговори
# 75
  • столицата
С пунш и греяно вино. ЧУдесно сте го замислили!

# 76
  • СОФИЯ
16 и 17.11 и аз ще съм във Виена, но не мога повече от уикенд.

# 77
  • София
Момичета, в предишната тема бяхте казали за някакви пазари с фермерски стоки или нещо подобно, къде бяха?
Също да питам месо, освен веригите има ли откъде да се купува?
За едни българи с магазин за плодове и зеленчуци на Meidlinger Markt бях писала преди време, пазарът във Фаворитен Viktor-Adler-Markt също става. Фермерски пазари на местни производители има много, търсете инфо в нета, но цените не са "студентски" Simple Smile.
Месарници има във всеки квартал, повечето семеен бизнес. Мога да препоръчам тези в 6. бецирк - https://g.co/kgs/3Fo8HPw

# 78
  • Бургас
Скрит текст:
Момичета, в предишната тема бяхте казали за някакви пазари с фермерски стоки или нещо подобно, къде бяха?
Също да питам месо, освен веригите има ли откъде да се купува?
За едни българи с магазин за плодове и зеленчуци на Meidlinger Markt бях писала преди време, пазарът във Фаворитен Viktor-Adler-Markt също става. Фермерски пазари на местни производители има много, търсете инфо в нета, но цените не са "студентски" Simple Smile.
Месарници има във всеки квартал, повечето семеен бизнес. Мога да препоръчам тези в 6. бецирк - https://g.co/kgs/3Fo8HPw

Благодаря!

Как ми се ходи пак и на мен!

# 79
Здравейте! Дъщеря ми иска да учи Artificial intelligence в университета Йоханес Кеплер - Линц на английски език . Има ли някой, който може да помогне с информация ? Всичко ще ни бъде от полза. Кандидатстване, документи, общежития . Всяка информация ще ни бъде от полза! Много благодаря!
Днес сина ми е там за да се запише официално. Разочарован е, че след два дни ще му е готова студентската карта и ще трябва следващата седмица пак да пътува до Линц за да я получи, а във WU всичко стана на момента. Той ще учи дистанционно от Виена, а негово приятелче ще е на място в Линц. Даже каза, че ще влезе днес с него на лекция по Математика...
И моя син сам кандидатства и помага на приятелчето, не беше нещо сложно.
Ще разпитам (следващата седмица ще съм му на гости) и ще пиша допълнително.
Много Ви благодаря !!!!Ще чакам да пишете!🙂

# 80
Колко време отне подготовката по немски при деца, които не са в ЕГ за езиковия сертификат?
Дъщеря ми е 9-ти клас и иска да учи в Австрия или Германия, с приоритет Австрия.
Учи немски, но не и на необходимото ниво за да вземе изпита за С1. Чудя кога да почне с допълнителните уроци.

# 81
  • Стара Загора
Много труден въпрос. Според мен изцяло зависи от детето. Някои могат за година да се справят. На други и 3 да не им стигнат.
Моята дъщеря завърши ЕГ, но продължава да твърди, че всичко което знае от гимназията и е от 8-ми клас и добрата подготовка с учителката тогава. От 9-ти ги пое една, която според децата не ставаше и някои от тях просто караха на самоподготовка. До края нямаха читав учител по немски, даже и в лайстунг.

# 82
  • Бургас
Доколкото помня започнаха подготовката ноември, а изпитите бяха май-юни в НЕГ.

# 83
  • София
Синът ми не е бил в немска гимназия. Учеше програма с разширено изучаване на немски език в 8 клас. По спомени в езиковите гимназии имат по 22 часа седмично, а той имаше по 12 часа немски седмично. Първоначално учеше само в училище. В 11 - ти клас се яви на тест за определяне на нивото и от есента започна курс в Гьоте институт. За първата година взе ниво в2.1 и в2.2. Следващата есен продължи с С1 и пролетта посещава специфичен курс за изпит TestDaF. Непосредствено след курса се яви на изпита, но не успя да вземе единия елемент с необходимия резултат. За радост успя от втория опит.
Изводите са, че трябва да си предвидите достатъчно време за нивата, които се отнасят до вашето дете. Имайте предвид, че има и летни курсове, но моя син не искаше да е зает през ваканцията. Бих Ви посъветвала да започнете по - рано и да имате достатъчно време за явяване на изпит, защото доста често, въпреки добрата подготовка, децата не успяват от първия път, а резултатите се чакат няколко седмици, не помня точно, май 4 седмици чакахме. Записването за изпит е предварително и при нас например беше малко рисковано дали ще успее на второто явяване, а нямаше време за трето до септември. Резултатите щяха за излязат след записването в университета.

# 84
Благодаря за отговорите.
Нямаме Гьоте институт в провинцията, ще търсим други варианти.
Но и аз мислех в 11 клас да почне с по-сериозната подготовка. Може би да се яви на тест за определяне на нивото в края на 10-ти и според резултатите да решим дали ще започне курс още от лятото.
Учи в МГ, в паралелка с немски, но след 8-ми клас часовете по език са много малко.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 21:52 от FortyTwo

# 85
  • София
Вижте страницата на Гьоте институт, имат онлайн курсове. Провеждат се във виртуална класна стая, с учител. Не е нужно да си в София.

# 86
  • София
Бих допълнила, че освен това, за част от курсовете в Гьоте институт, като например ниво С1, изобщо не се предлагаше опция за жив курс. Само онлайн.

# 87
с едно питане, моля

кои уни в австрия има бакалавърски програми на английски език. май във виена няма? някое близко симпатично и по-евтино градче?? Simple Smile

и при ниски доходи на семейство, има ли вариант за помощи в живота, не такса за уни, която знам, че не е висока (май...)

# 88
  • Стара Загора
Такси в държавните университети няма, освен някаква дребна сума от около 20 евро и тя не е точно такса за обучението. За специалности на английски нищо не мога да кажа. Не сме търсили.

За стипендии обаче проучва дъщеря ми и се оказа, че има такава за ниски доходи, но за нея е специфично да се кандидатства и има някои изисквания, според които или трябва да има студента уседналост в Австрия от поне 5 години или негов родител. Ако студентът работи повече от 3 месеца отпада нуждата от уседналост. Дъщеря ми декември ще кандидатства и още не знаем дали ще я одобрят, просто тогава се навършват 3 месеца,  откакто работи. Сумата е между 300 и 400 евро, мисля и май се определя индивидуално.

# 89
  • Варна
с едно питане, моля

кои уни в австрия има бакалавърски програми на английски език. май във виена няма? някое близко симпатично и по-евтино градче?? Simple Smile

и при ниски доходи на семейство, има ли вариант за помощи в живота, не такса за уни, която знам, че не е висока (май...)
Има бакалавърски програми на АЕ и във Виена- зависи каква специалност ви интересува или бъдещия студент. Бизнес и икономика WU и Изкуствен интелект в Линц - за тези знам със сигурност. В сайта на всеки университет си пише всичко подробно.
Таксата тази година е 25€, тя се плаща към студентския съвет.

Общи условия

Активация на акаунт