Студенти в Австрия - тема 2

• 42 290
  • 809
  •   1
Отговори
# 225
На нея й е втори език немският и допълваме с школа, за да покрие С1.
Тази година ходи във Виенския  университет на езиков курс за месец със същата цел да упражнява езика.
Но ме притеснява как ще се справя с материала на немски вече като студент, ако я приемат.

# 226
  • столицата
Ameliana, от това, което пишеш, детето ти не би следвало да има проблем с езика. Със сигурност терминологията ще се учи допълнително, обаче.

# 227
Дъщеря ми имаше сертификат, първи език, езикова гимназия, допълнителна подготовка направихме по езика , но каза че първата година й е било  изключително трудно. Тя си беше и такава специалност, където езика много се експлоатира  - "журналистика и публицистика", но който иска ще се справи. Обаче  не е и само езика фактор за оцеляване.

# 228
  • Стара Загора
Всяка специалност си има терминология, която никое C1 не може да покрие. Но ако детето си е в неговата специалност и харесва това, което учи ще навакса всичко.
Както казва _re_ge, има други, дори по-важни фактори - доколко може да се адаптира към нова и съвсем различна среда, без приятели в началото и без познати места и лица, в учебни условия, които са диаметрално различни от това, с което са свикнали. Но и тези неща се преодоляват, стига да има желание и амбиции детето.

# 229
... Но ако детето си е в неговата специалност и харесва това, което учи ще навакса всичко. ...

.... тези неща се преодоляват, стига да има желание и амбиции...

Ето го накратко най-важното,  квинтесенцията!

# 230
Много Ви благодаря за споделеното и окуражителните думи.
Тя е амбицирана да се справи и полага много усилия да научи езика.

# 231
# 232
  • Бургас
Няма начин да не им е трудно,  но ще се справят, няма къде да идат.

Многокомпонентен тест каза.

# 233
  • Стара Загора
Понеже обещах да ви държа в течение за кандидатстването за стипендия на дъщеря ми. Явно събирането и превеждането на един куп документи имаше смисъл. Вчера ми каза, че е получила 2000 евро. Днес ще звъни да ги пита за какъв период е това, защото изглежда доста сериозна сумата. Вероятно е за целия семестър.
Ние и занесохме миналата седмица копия на всички документи и преводи с печати от преводаческата агенция. И докато бяхме там тя ги пусна по пощата до съответната институция. Явно бързо става одобрението, ако всичко е наред с документите.

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 11:35 от Jade

# 234
  • столицата
Честито! Браво на детето, че е упорито и си гони интересите!
Те искаха ли информация за вашите доходи или ги приемат студентите  като пълнолетни, че са самоиздържащи се?

# 235
  • Стара Загора
Искаха много неща - многоезични актове за раждане на брат и сестра и, моите доходи и тези на баща и за 2023 и удостоверение за развод в нашия случай, удостоверение от университета на брат и, че е студент.
Сега ми се обади да ми каже, че е говорила с тях и сумата била за цяла година, точно 2200 евро. Догодина не било нужно да кандидатства наново. Изплащали се автоматично, освен ако няма някакви промени, например да е прекъснала обучението си.

Условие за помощта беше или да има уседналост над 5 г. в Австрия или да работи по трудов договор поне от 3 месеца. Интересното е, че при нея трудовия договор е от 10 септември, но явно са го признали.

# 236
  • Бургас
Благодаря, че споделяш. За нас е още рано, но да знае, че има такива възможности.

# 237
  • София
Jade, това, за което е кандидатствала Studienbeihilfe ли се нарича или е нещо друго? Преди малко се зачетох, но никъде не видях условие да се работи. Може и да чета нещо различно. До днес мислех, че е само за австрийци.

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 23:11 от stanislavchen

# 238
  • Стара Загора
Ей това ми прати:
https://www.stipendium.at

Тя няколко пъти си говори с тях по телефона и те и казаха в нейния случай какво е необходимо. Не знам дали го пише в сайта.

# 239
На нея й е втори език немският и допълваме с школа, за да покрие С1.
Тази година ходи във Виенския  университет на езиков курс за месец със същата цел да упражнява езика.
Но ме притеснява как ще се справя с материала на немски вече като студент, ако я приемат.
Ameliana, може ли да споделите малко повече информация за езиковия курс във Виенския университет. Искам да запиша моята дъщеря за идващото лято. Интересно ми е Вашето дете как го е оценява, дали му е било полезно, как са протичали занятията, изобщо каквото се сетите, ще ми е от полза. Също така, ползвахте ли настаняване в общежитие и ако да, някаква обратна връзка за настаняването.
Благодаря предварително Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт