Студенти в Австрия - тема 2

• 42 177
  • 809
  •   1
Отговори
# 135
  • Добрич
Здравейте! Искам да споделя какво се случи с полетите/билетите на нашата студентка.
В случай, че можете да помогнете с опит идеи и пр., ще съм много благодарна!

За първи път щеше да лети с австрийските авиолинии. Има купен двупосочен билет: на 31.10. лети от Виена до Варна и утре -  04.11. лети от Варна до Виена. На 05.11. има изпит.

Такъв беше планът, обаче.....

На 27.10. почина свекърва ми. По спешност заради смъртта детето се прибра с кола и в понеделник, 28.10 си беше вкъщи, т.е. пропусна полета в първата посока. Днес искаше да си чекира билета за връщане и се оказа, че няма такъв. От летището във Варна обясняват, че щом не е летяла на отиване, автоматично ѝ се анулира билета за връщане.

Това си е шок!
Първо смъртта на баба ѝ (беше неочаквана).
После анулирания билет.
И изпита във вторник!....

В крайна сметка, според служителите на летище Варна, ако плати глоба 60 евро, че не е летяла до Варна и бъде на летището в 13.30 утре (полетът е в 16 ч.), те ще се свържат с някакъв кол център, с който са говорили и тази вечер и ще може да излети на връщане (в посока Варна - Виена). Всяка скъпа компания имала глоба, в случай, че закупиш билет и не летиш после.  Не зная дали е така...

По стечение на обстоятелствата до сега сме вземали билети на Wizzair (до Германия) и се е случвало да има купен билет, но да не се лети. Не е имало глоба или анулиран билет за полета на връщане.

Надявам се, че утре действително нещата ще се наредят и момичето ни ще излети в 16 ч. от Варна.

Ако някой може да даде съвет, съм благодарна!

А може и опитът ни да е полезен за други пътници, попаднали в подобна ситуация.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 19:39 от Вела

# 136
Съжалявам че трябва да го кажа но наистина е така за пълноценните полети каквито имат австрийците. Ако не лети в едната посока губи правото да лети в обратната. т.е. изгаря цялостния билет (отиване връщане). Ние бяхме попаднали в подобна ситуация. Но ние не платихме глоба. Мъжът ми купи веднага билет натам и обратно на нискобюджетна компания и цената беше под глобата. При нискобюджетните нещата са много  по- обвързани в едни аспекти,  но олекотени в други.
При вас проблем е изпита за съжаление ... Нямате как да отложите.

Съболезнования за загубата Ви!

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 19:52 от _re_ge

# 137
  • Стара Загора
Съжалявам за загубата ви!
На мен лично не ми се е случвало, но моя близка преживя същото с Луфтханза това лято. Наложи се да си дойде по-рано и после за връщането имаше проблеми, защото при някои авиолинии (интересно, че нискотарифните не са така) чекирането и изпълняването на първия полет било водещо. Тъпо, но факт.
Дано се разминете само с 60 евро и успее да се прибере детето.

# 138
Мъжът ми се опитва да купи билети на нискобюджетка за август 2025 - няма за Вн. Явно само австрийци ще ни обслужват вече. Много сме дискриминирани.

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 12:34 от _re_ge

# 139
  • столицата
Юни от/до Виена /Бургас какво лети по принцип? Уиз пускаха ли полети?

# 140
Мъжът ми се опитва да купи билети на нискобюджетка за август 2025 - няма за Вн. Явно само австрийци ще ни обслужват вече. Много сме дискриминирани.

Още не се знае коя компания Ryan ili Wizz ще поеме нискобюджетните полети VAR-VIE. Wizz уж върнаха единия самолет във Варна, но сега преразпределиха екипажа пак в София. Раян май имат доста излезли от строя самолети ..

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 15:18 от скаридка

# 141
Вела,
Така е. Аз летя много по работа и зная това също.
Ако не се явиш на полета - така е.  Излетът е един. Независимо, че има 2 leg-a.
Трябва да се информира агенцията или оператора на полета преди да приключи чекирането.

Re_ge, може би е рано и не са обявени още.
Май нискотарифните обявяват по-късно. Нямат като ЛХ или Австрийците стандартни разписания.
И променят часове на полетите…. Това е неприятно.

# 142
  • Бургас
Юни от/до Виена /Бургас какво лети по принцип? Уиз пускаха ли полети?

От Б-с май само чартъри. Във фирмата, в която преди работех имахме туристи с полет от Виена.

# 143
  • столицата
По повод проблема с пропуснатия полет, се замислих, че нискобюджетните така и така не правят намаление за двупосочен билет  дали си заслужава да се купуват едновременно билетите. Май като единствено предимство на закупуването на двата билета заедно остава обстоятелството, че ако отменят полета на отиване или го изместят,  можеш да си получиш парите и за  обратния полет.

# 144
По повод проблема с пропуснатия полет, се замислих, че нискобюджетните така и така не правят намаление за двупосочен билет  дали си заслужава да се купуват едновременно билетите.

За не е точно така, като дойде трябва и да се върне и така тя си знае кога идва и кога се връща. Няма такова нещо да дойде пък за връщане да мислим после. но ние във Вн имаме много по-малко опции.

# 145
  • столицата
Re-ge, не ме разбра. Просто плащаш полета на отиване и веднага след това си купуваш този за връщане, но с отделна поръчка. Просто ги  оформяш като два еднопосочни вместо отиване с връщане.

# 146
  • Стара Загора
Аз не мисля, че при нискотарифните това е проблем изобщо. Те са си отделни полети и няма значение дали ги купуваш наведнъж или отделно. Изпускали сме полет за Виена с Райън и отидохме с кола. После се прибрахме без проблем с обратния, купен в една и съща поръчка с първия.

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 12:17 от Jade

# 147
  • СОФИЯ
Това много добре се получава от  София, с еднопосочните полети. Дори често австрийците дават за полет София-Виена много по-ниска цена, отколкото предлагат при двупосочен, за конкретния.
Варна, Бургас и Пловдив е доста трудно и често невъзможно да има добра цена.

# 148
Като писнат до Пловдив - който и да е …. Банкет!
Но София не пускат кокала …

# 149
  • Варна
Здравейте! Дъщеря ми иска да учи Artificial intelligence в университета Йоханес Кеплер - Линц на английски език . Има ли някой, който може да помогне с информация ? Всичко ще ни бъде от полза. Кандидатстване, документи, общежития . Всяка информация ще ни бъде от полза! Много благодаря!
Кандидатстването било лесно и всичко си пишело в сайта - трябва диплома и В2. Пак от сайта се предлагат и общежития, за които явно трябва по-рано да се подават документи, защото приятелчето е в общежитие, но в някакво съседно село и пътувал ( но не е доволен, че ако си изпусне последния транспорт, не може да се прибере). Съжалявам, че само толкова, но беше разочарован. Явно не беше разучил подробно учебния процес и изчака прекалено много със записването... По тази причина не му се получи ученето в Линц - лекции и упражнения са разделени и трябва да се записваш отделно, като за упражненията нямало достатъчно места и не е успял да се запише в групите. Отделно местата за изпитите също са ограничени - за единия изпит имало място за поправката в средата на февруари, а за другия изпит чак за септември - и на този етап се отказва засега. Това е за дистанционното обучение от Виена.
За Коледа си купи билет на 21.12. до Букурещ - ще отидем да го вземем и ще разгледаме коледния базар там. За връщане ще пътува от София - ще погостува на гаджето до полета.
Аз чакам с нетърпение да пуснат отново евтините полети от Варна и да му отида на гости - имаме още много за разглеждане. Случих хубаво време и останах без крака от ходене Smile
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 09:35 от k_savova

Общи условия

Активация на акаунт