Студенти в Австрия - тема 2

• 42 344
  • 809
  •   1
Отговори
# 270
  • Добрич
Наемът е 440 евро. Всеки месец превеждаме и по 700 лв за  другите разходи. Отделно пращаме пари за пътуването, ако ще се прибира (два пъти този семестър се прибира в България ).

# 271
  • столицата
1000 евро даваме като включва всичко и  си спестява.
Лятото малко поработи. Засега през учебното време не работи, но вероятно ще се огледа вече за някакъв стаж.
За пътуващите от летище София - от 9.01.2024 https://www.youtube.com/watch?v=JeoosXWN4WI нови правила на летище София Т2

# 272
Мерси Галимар! Kiss and ride! Само в БГ може да е тази лудост! Толкова ли е трудно да се казва посрещни-изпрати….

# 273
А какво е новото? Ние във Вн си имаме такъв kiss&ride за 10 минути, но го наричаме "10 минути безплатен престой" в зоната на летище. Най-често си спираме някъде по зоните за паркиране на летище , изпращаме си детето и си плащаме паркинга.

# 274
  • Бургас
И при нас е така отдавна. Яд ме е, че няма удобство-деректни изгодни полети и постоянно трябва да бием път до София .

# 275
  • столицата
А какво е новото? Ние във Вн си имаме такъв kiss&ride за 10 минути, но го наричаме "10 минути безплатен престой" в зоната на летище. Най-често си спираме някъде по зоните за паркиране на летище , изпращаме си детето и си плащаме паркинга.
Ре-ге, новото е, че вече ще се засичат 10 мин и след това  те таксуват 10лв и нагоре. Досега имаше хора, които си спираха и можеха да си изчакват кацането на полета напр. и час време. Сега вече ще има бариери и засичане на времето престой в тази зона. Иначе паркинги си имаше и досега.
Аз още на 9-ти ще изпробвам рано-рано нововъведението Simple Smile, че детето тогава си заминава.

# 276

Ре-ге, новото е, че вече ще се засичат 10 мин и след това  те таксуват 10лв и нагоре. Досега имаше хора, които си спираха и можеха да си изчакват кацането на полета напр. и час време. Сега вече ще има бариери и засичане на времето престой в тази зона. Иначе паркинги си имаше и досега.

Във Варна от години плащаме за престой над 10 минути на летище - в момента е  4 лева за час, платено на автомат. Не можеш просто така да спреш някъде и да си чакаш. Нито има друг вид паркинзи наоколо. Разположението и подходът към летище не го позволява. Отклонението за летище е такова че е от магистралата се натъкваш веднага на бариера.  Нямаш къде на друго място да спреш - магистрала е. Макар че има разни хитреци, които се опитват да се бутат в тревите наоколо и там да изчакват. За Варна , пакринг с 4 лв на час е висока сума, като дори платените  паркинзи в центъра или на пристанището ( не синя зона) са 2 лева на час. Затова, до сега, ако детето ти каца- влизаш вземаш го и направо излизаш .... или ако го изпращаш - паркираш и заплащаш престоя. Като 4 лв е ако платиш на автомат. Ако плащаш на изхода на будката сумата е по-висока.  Т.е. за нас подобна система не е нова, а се приема като отдавна въведена практика.

# 277
  • Добрич
Подкрепям казаното от _re_ge. Летището във Варна отдавна е организирано по този начин и макар, че се плаща престоят понякога не можеш да намериш къде да паркираш. Неведнъж ми се е налагало да спра на автобусния паркинг ( и не само на мен). До сега не ми се е случвало да плащам за цял час.

# 278
Благодаря Ви!

# 279
  • София
Здравейте дами,
Следя темата отдавна, но по някаква причина съм изпуснала новата и сега се връщам да изчета пропуснатото.
Имам следния въпрос (може би ще ми помогнат мамите със студенти по фармация).
Дъщеря ми си е харесала специалността Ernährungswissenschaften в UW (в един факултет е с фармацията, мисля). Решила е, че това е нещо като диетология, но аз се чудя дали по-скоро не е “технология на храните”. Идеята й е да бъде диетолог- нутриционист. Дали някой може да ме ориентира? Диетологията не е ли дял от медицината?
Следващият въпрос е, дали се изисква определен хорариум по химия и биология, защото тя е в езикова гимназия и профилите в 11 и 12 клас са различни от тези предмети.
И последно - труден ли е приемният изпит? За съжаление в училище не случи на преподавател по биология и буквално й е “тъмна Индия”. Химията не е по-добре и ще трябва да се готви на частни уроци, ако се спре на тази специалност.
Мерси много и щастлива и успешна Нова година!

# 280
  • столицата
Скиорче, не мога да помогна с информация, но ако разгледа учебния план няма ли  да получи повече яснота относно специалността?

# 281
Честита нова година! Да е пълна със здраве и късмет!
За издръжката и аз се вълнувам как е при другите, при нас сега общежитие 530 евро, новото ще е 630 евро , месечен разход за нея-300-400евро, извън това са карта за тарнспорт, учебници, курсове…..
Прави ни впечатление че цените на хранителните продукти там, са по-ниски в сравнение с цените тук/ Лидл сравняваме/.
Цените навън-кафе,коктейл, обяд…. Не се различават драстично от тези в наше село.
Къде е Добрич, къде е Виена 🧐

# 282
  • София
Скиорче, не мога да помогна с информация, но ако разгледа учебния план няма ли  да получи повече яснота относно специалността?
Разгледах аз - май може да се практикуват и двете - да си консултант по здравословно хранене, напр., диетолог или пък да работиш в изследователски институт или като технолог в ХВП. Странен ми е за сега този уклон, но има време да си промени желанието;)

# 283
  • София
Честита нова година! Да е пълна със здраве и късмет!
За издръжката и аз се вълнувам как е при другите, при нас сега общежитие 530 евро, новото ще е 630 евро , месечен разход за нея-300-400евро, извън това са карта за тарнспорт, учебници, курсове…..

Картата за транспорт не влиза ли в таксата за семестъра, както е в Германия?

# 284

Общи условия

Активация на акаунт