Студенти в Австрия - тема 2

• 42 285
  • 809
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
Някой може ли да каже за WU, при условие, че изпита е на 1 юли, кога горе долу излиза резултата и какъв е прозореца за записване( понеже се ходи на място).... Чудя се дали мога да планирам предварително някаква лятна почивка или да сме на stand by  през цялото лято....Sunglasses
Не помня точно кога беше изпита, но отидохме за записване на 23.08, а получи писмото на 11.07
Скрит текст:

# 526
Дали има някой от вас, чието дете или приятелче учи във Виена или от другите градчета архитектура или психология на английски език бакалавър (или магистър,де,но от 1ви курс, искам да кажа)? Може ли да ми пише, моля, или да пише тук, с впечатления от обучението, интензивно ли е, хубаво,присъствено, има ли практики, стажове

имам частична информация, че в ТУ бакалавърските програми са само на немски
Май в Академи оф Файн Артс има бакалавър архитектура  и с  немски и с аглийски
линк към езиковите изисквания
https://www.akbild.ac.at/en/studies/general-study-information/language-competency

# 527
  • София
Jade, не би трябвало да има спор, само констатация, че на някои места наричат неправилно паралелките, т.е. за съвсем други два града бе в моя случай.
Спорът бе със "страничен наблюдател", но компетентен - знае. Толкова уверен, че реших, че може и да не съм разбрала. Зачетох допълнително и сайтът на училище извън София, който ме замисли дали не греша, т.е. ако не си запознат (благодарение на една мила дама, която честичко ни сдъвква информация) и не четеш внимателно като нищо ще остане с грешно впечатление.
Моето не е в училището с Лайстунг паралелки (за малко не успя), но дори да не там, не би учили в тях, заради профилирането.

И на мен ми направи впечатление, че вече се иска C1 за Австрия.
Явно се завишават изискванията, не само в университетите - скоро близки медици ми споделиха, че когато се преместили в Германия, за да практикуват се е искало B2 (там са го държали), а сега вече изискването е C1.

# 528
Мисля (но не съм съвсем сигурна) че класически Лайстунг има само в 91 НЕГ. Не знам дали някой друг получава немска диплома. Ако е така ще ми е интересно да чуя къде другаде.

При нас Първа ЕГ във Вн представяното за Лайстунг не е никаквъ лайстунг. Бих отбелязала като "странен" и начина по който се провежда изпита, кой влиза, а също така и как се обучават. По наше време,  дъщеря ми тежко преживя каквото се случи на изпита, та да изкара на писмен 5,80...  пък на устен 3, точно толкова общо, че да не й стигне бала за класиране. С няколко други родителя тогава ни се видя странно как деца, които са изкарали 3 на писмен, имаха пълно  6 на устен, точно толкова,  че на тях пък да им стигне на лайстунг,  а нашите деца не. Но ще се въздържа от по-нататъшен коментар , защото моята вече е изкласила. И без да е лайстунг нейният немски не беше никаква грижа тогава , а сега е и с виенския акцент.
Но в училище е факт, че последните две години децата от "лайстунга" се примъкнаха трайно в часовете по немски на "нелайстунга", защото госпожата уж пенсионерка, заместваща титулярката заради майчински , но учител от старата генерация - се оказа много много добър преподавател. В крайна сметка нелайстунга демонстрира  по-добри резултати,  което е показател че именуването на обучението няма водеща роля. Има опита на преподавателя и желанието на децата.

# 529
  • София
Да, _re_ge, само в 91 НЕГ има Лайстунг, вървяща с немски изпити=матури според съответната провинция
Скрит текст:
- чрез изпит след 8 клас се формират (опростено държат 4 немски матури и съответно получават немска диплома, а не езиков сертификат, който се нарича "диплом" на немски), другите остават в ДСД паралелки.
В още няколко училища в София (в т.ч. и частни) има възможност за ДСД1 или ДСД2 (тези са като ДСД на 91во), като в някои има вътрешен предварителен изпита за допускане, но той не променя паралелките (в нашето училище тази година се говореше, че няма да има отсяване, но си го имаше), има и деца, които не се явяват.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 21:46 от Desem

# 530
  • Стара Загора
Това, че се наричат лайстунг тези паралелки, които не отговарят на горните критерии, никак не ме учудва. Думата на немски значи "постижение" и е логично да се използва за паралелките, за които са нужни определени резултати за да влезеш.
Друг е въпросът за обективността на оценяването. И ние имаме опит, подобен на дъщерята на Реге. Само че за жалост класа, който не беше лайстунг се оказа пълна скръб и дъщеря ми се постара да влезе след 10-ти клас. Тук се носят легенди как за да влезеш в такава паралелка трябва да ходиш на частни уроци при определени учители. Спестихме си това, но схемата е добре замислена.

# 531
но схемата е добре замислена
Адмирации за смелостта. Мен ме достраша да го напиша.

# 532
  • Стара Загора
Тя цялата ни образователна система може спокойно да се прекръсти на образователна схема, особено ако детето има някакви амбиции. Много ми е болна тази тема и въпреки, че си устисках на ината и не дадох нито лев за частни уроци преди и по време на обучението, то последствията за нея и за мен са ми още пресни. Но има и добра страна. Тя стана боец, който изобщо не се плаши от трудности и дерзае яко навсякъде. Системата ни убива, само ако и позволим. Спирам офтопика 🙂

# 533
Хайде светъл ден!
Честит празник на децата в нас и около нас!
Една радостна гледка от моята тераска!

# 534
  • София
Тъй като виждам, че има спорове и засегнати на терминология, искам да уточня, че терминът Leistungsklasse беше въведен за първи път в Немската гимназия в Бургас преди 30+ години, още от времето, когато това беше първата и единствена гимназия в България, където се полагаха изпити за DSD. И който разбира немски, знае, че това не означава паралелка, даваща немска диплома..Simple Smile))) и не мисля, че е патентовата като такава. По тази логика предполагам, че всяка гимназия има свободата да я използва, за да отдели по-перспективните деца, на които се предоставя специализирана подготовка за определената цел - било то немска диплома или DSD....

P.S. нова съм в темата, извинете за нахлуването... но чета от известно време, тъй като наближава времето за кандидатстване на дъщеря ми...

# 535
Здравейте, дъщеря ми получи оферта за това общежитие във Виена:
PopUp dorms
Seestadt Aspern, Sonnenallee 105, 1220 Wien
Струва ми се много отдалечено и на доста лошо място - в полето.
Може ли някой да коментира доколко този квартал е безопасен?

# 536
  • Варна
Питах дъщеря ми за адреса, че наскоро получихме оферта и тя проучва районите.
Според нея е много отдалечено, но по-ново като строителство. Предполага, че са по-модерни общежития.

# 537
За тези които се интересуват - 13 юни е денят за концерта на Виенската Филхармония в Белведере!

https://www.wienerphilharmoniker.at/de/sommernachtskonzert

# 538
  • София
Традиционно в парка на Шьонбрун са концертите. В линка го пише също.

# 539
Традиционно в парка на Шьонбрун са концертите. В линка го пише също.
Ох грешка сори - говорихме в този момент с приятелка за Белведере…
Който знае - си знае Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт