Студенти в Австрия - тема 2

• 42 308
  • 809
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, дъщеря ми получи оферта за това общежитие във Виена:
PopUp dorms
Seestadt Aspern, Sonnenallee 105, 1220 Wien
Струва ми се много отдалечено и на доста лошо място - в полето.
Може ли някой да коментира доколко този квартал е безопасен?

Здравейте,
Синът ми е в STUWO  Seestadt Aspern, с адрес: Sonnenallee 24 | 1220 Wien. Според него мястото е отдалечено, но до WU пътува с метрото 16 минути, което според мен не е голям проблем. Важно е къде са приятелите и познатите на децата. Казва, че доста пътува и за фитнес, тъй като този в общежитието е не добър. 
От друга страна наемът е поносим - 545 евро, в сравнение с наемите, които плащат приятели на сина ми- доста повече, но на по- централни места. Има и други българчета в Stuwo, но не са много, повечето са украинци.

# 541
Някой може ли да каже за WU, при условие, че изпита е на 1 юли, кога горе долу излиза резултата и какъв е прозореца за записване( понеже се ходи на място).... Чудя се дали мога да планирам предварително някаква лятна почивка или да сме на stand by  през цялото лято....Sunglasses
Здравейте,
Изпитът на моя син за немската програма във WU   през  2023 г.  беше на 04 юли. На 14 юли получи известие , че е приет/ помня това, тъй като тази дата беше краен срок за записване на първо класиране в СУ/.
Записването във WU по спомен беше  до 05 септември, но консултанката от агенцията, която ползвахме, ни съветва това да не става в последния помент. От друга страна един  ден от седмицата нямаше възжожност за записване, точно кой вече не си спомням, но беше в началото на м. септември. Ние ходихме в края на м. август, за да съчетаем записването в университета  с настаняване в общежитие, защото договорът на сина ми беше от 01.09. Приятен ден!

# 542
  • Добрич
Влизам да споделя една комична история от снощи. Дъщеря ми нали е в споделен апартамент и късно снощи им спрял тока в жилището. Съквартирантите и се чудели какво да правят, единият щял Chat gpt да пита. Щерката погледнала таблото, видяла, че има свален предпазител и го включила. Момчето и казало, че тя от много неща разбирала, съвсем професионално решила проблема.

Колкото пъти си спомня, всеки път ми става смешно...

# 543
rositsa75, значи ли това, че записването в WU е само присъствено, защото дъщеря ми говореше нещо за сканиране и прикачване на диплома след изпита?

# 544
bebenka, само на място е записването!  Затова и аз се чудя кога ще трябва да ходим, кои да ходим и такива разни......

# 545
  • Стара Загора
Ние отидохме в последния възможен ден за записването в университета и нямаше проблем. Направихме го така, за да можем да комбинираме с нанасянето в общежитието, което стартираше на следващия ден.
Междувременно тя си беше качила всички документи (дипломи, сертификати и преводи) в сайта за кандидатстване и на място дори не и ги искаха. Издадоха и студентска карта и всичко мина доста гладко. После се отдадохме на шопинг за новата и стая в общежитието и там моето присъствие беше полезно, защото сама нямаме да се справи с торбите от ИКЕА по метрото. Ако не беше това, нямаше нужда да ходя с нея дори.

# 546
rositsa75, значи ли това, че записването в WU е само присъствено, защото дъщеря ми говореше нещо за сканиране и прикачване на диплома след изпита?
Да, записването беше само присъствено. Поне преди 2 години. Сега не знам как е, може да има промени.

# 547
  • Варна
Изпращането на документите и приемането на "офертата" (потвърждаване на приема) е по мейла.
Фактическото записване 2023 беше лично, на място, с  документите, които вече са изпратени по мейла (оригинали, нот. заверено копие на дипломата и превод на завереното копие). За АЕ специалност превода е от заклет преводач, не знам как е за НЕ. Всичко го пишеше в сайта. Ако нещо ви притеснява, питате на мейла за прием.

# 548
Благодаря на всички за коментарите!

На 03.06.25 г. изтече срокът за подаване на документи във WU.
Сега чакаме да ни уведомят дали ще има изпит в края на август или направо ще можем да се запишем, като първо ще прикачим дипломата след като я получим.

# 549
  • столицата
Четох, че има засилен интерес към WU, така че вероятността да няма изпит е нищожна.

# 550
Четох, че има засилен интерес към WU, така че вероятността да няма изпит е нищожна.
Според колеги има огромен наплив от ЦИЕ към Австрия и Виена.  За ИТ специалностите голям наплив от украинци

# 551
  • На планетата Земя
Успех на всички в кандидатстването и търсенето на квартира. Във Виена наглед изглежда доста по-лесна задача с жилището, отколкото в други градове и държави.

Да поясня и аз за лайстунга и немската. Не е правилно лайстунг. В 91 НЕГ има немски отдел от 9 до 12 клас.
Учениците в него в края на 12 клас полагат 7 сериозни матури - 4 писмени и 3 устни (към тях за разкош и в добавка са и двете български задължителни матури). След успешно положени матури получават немска диплома и българска диплома. Останалите училища предлагат различни форми на сертификат по немски език.

# 552
  • София
Mileto, сега като видях поста ти, ме подсети за нещо. Ако се ползва копие на немската диплома от НЕГ, трябва да е нотариално заверено, но от български нотариус ли? Гледах в сайта на TU Wien, че под това изискаване са дали линк към австрийски нотариуси и се замислих... Може и да ми е малко глупав въпросът... Simple Smile

# 553
  • Стара Загора
Преди две години нотариалната заверка за ТУ я прави преводача и му платихме за цялата услуга на куп. При български нотариус, разбира се. Но тя си беше със стандартна диплома от езикова гимназия, не немска диплома.

# 554
  • На планетата Земя
Български нотариус надали може да завери немски документ. Сигурно се прави заверка в немско посолство, ако са необходими копия. На нас не ни се наложи. Изпратихме директно оригинала на университета, малко след началото на учебната година й го върнаха.

Общи условия

Активация на акаунт