Студенти в Австрия - тема 2

• 42 101
  • 809
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Банкова сметка може ли да се открие без австрийски телефонен номер? Предполагам, че за онлайн плащания и потвърждения трябва да получаваш кодовете на номер на местен оператор...

# 781
  • София
Банкова сметка може ли да се открие без австрийски телефонен номер? Предполагам, че за онлайн плащания и потвърждения трябва да получаваш кодовете на номер на местен оператор...
Моят няма австрийска банкова сметка. Ползва Револют за теглене на наема и българска сметка с карта, с която плаща почти навсякъде.

# 782
  • Варна
Може без австрийски номер, ползва я за да си теглят наема от общежитието. На този етап е безплатна. За други плащания си ползва Револют. Има и младежка карта в ДСК - ходи да подписва допълнително споразумение, че ако няма 5 транзакции на месец, ще има такса.

# 783
  • столицата
Пътувахме със самолет с 2 големи чекирани куфара. Носеше комплект спално бельо, дрехи, обувки за есенно-зимния сезон. Предварително бях направила списък за пазаруване от Икеа и от там купихме домакинската посуда, възглавница, хавлиени кърпи. После откри и магазина Екшън. Може да го разгледате онлайн и да се ориентирате за цени.  Стоките са предимно китайски, на ниски цени. От там си купува нещица за създаване на домашен уют.
При следващи пътувания/гостувания  получи и други бг нещица.
Имайте предвид, че стаите не са големи, а в тях трябва освен да поберат багажа си и да имат някакво пространство за движение.

# 784
  • София
Само онлайн подава Ники документи, но е спала леко и е забравила да качи преведена дипломата, само на бг я е качила. Днес рови да им пише проактивно от някаква форма за контакт, евентуално да стане по-бързо, а да не чака да  и върнат за допълване нещата. Доколкото съм чела, така ги приемат, а после трябва да предостяват на място и оригиналите за проверка.
И ние все още не можем да решим, ще пътуваме ли с кола или със самолет.

# 785
  • Бургас
Пътувахме с кола и бяхме предвидили оставане 4-5 дена. Спахме в Унгария на отиване и в Сърбия на връщане.Пътуването мина много добре. Част от нещата носихме, част купихме от Икея. Спокойно можеше от тук да си купим всичко, имахме багажник, струва ми се, че беше по-евтино, вече може и  да не е.  Изчистихме стаята, въпреки, че беше чистена, но незадоволително за нашите стандарти Simple Smile, а те през това време с бащите бяха на пазар. Купихме топ матраци , по един чаршаф с ластик за върху тях, възглавници и завивки, бельо от тук. Посуда купиха всичко от там. Бяхме си наели апартаменти до общежитието и имаше възможност поетапно да се нанесат. Направихме си много хубава екскурзия, а и колата е предимство за обикаляне по магазините.

# 786
  • София
Синът ми пристигна с един чекиран куфар. Купи си тук някои кухненски принадлежности. Често си идва в България и ако му потрябва някоя вещ от къщи си я взима при следващо пътуване. Принерно есента се прибра с по - дебело яке, а тънкото в багажа.

# 787
Ех, 2017 цените тук и там бяха с разлика  от земята до небето.  Купувахме всичко ново, (всичко  с което замина) и беше по спомен сумарно  малко под 2000 лв. Ако беше купувано в Австрия тогава,   не знам колко щеше да ни струва. Цените във Виена бяха като тук,  но в евро мерна единица. Сега, вече, разликите се  позагладиха,   а като приемем живот и здраве еврото съвсем. Дано малко  се дръпнат бг цените назад, че в някои области сме ги надминали. Миналата седмица домати на клонка 4 лв / 1,99 евро. И там и тук. Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 21:55 от _re_ge

# 788
  • където и да е,само да не съм сама
Протектор за матрак също не е лошо да има.

# 789
  • София
Подготвяме багаж и ние. Като за  Великото преселение на народите...
Избрахме да пътуваме с нейната кола и тя си заподготвя ВСИЧКИ неща, да си ги кара натам. Къде на шега, къде на истина й казвам, че у нас ще остане само входната врата, но не се отказва.
Дано пътуването мине благополучно, че миналата година, при подобно транспортиране, на унгарската граница ми отвориха целия багаж, до резервната гума. Какво търсеха, така и не разбрах.
Питаха дали носим цигари. Показах им стека, който носех на видно място и ми разказаха играта. Явно съм изглеждала подозрителна. А не е да съм от този тип .

# 790
И ние започнахме да приготвяме багаж - ще пътува с един голям и един малък куфар. Вчера активира австрийската e-sim карта, а утре ще подаде Meldezettel по мейл. Взимаме един комплект спално бельо и хавлии за да има за първата вечер изпрани. Всичко останало, възглавници, завивки, посуда и т.н. ще се купува от там - има Jysk и Ikea на пешеходно разстояние. И протектор - важен ми е, че не се знае какъв ще е матракът. Дрехи за поне една седмица. След това ще изпращам кашон по Спиди.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 18:09 от sveta123

# 791
Момичета, много съм притеснена... Все още нямаме оферта за общежитие за сина ми, който ще следва във Uni Wien, а сме подали във всички възможни сайтове и фирми. Сега чакаме евентуално да се освободи място от неприетите деца. Ужас! До кога има надежда? Проверяваме и сайтовете и групите за обяви за наеми, но е много трудно да се ориентираме сред всичко...Успех на всички дечица! Благодаря!

# 792
  • София
Довечера ще погледна вкъщи. В Интеграл ми бяха казали две за краен случай, ако от другаде не получим оферта. Имам ги записани на един лист кои бяха.

# 793
Довечера ще погледна вкъщи. В Интеграл ми бяха казали две за краен случай, ако от другаде не получим оферта. Имам ги записани на един лист кои бяха.

Благодаря от сърце, Зазу! Flowers Hibiscus

# 794
  • София
Lumis и Milestone. Това съм записала. Че са за веднага, ако човек не получи други оферти. Може би са по - скъпи. Не сме ги поверявали. Дано правилно съм записала.
Иначе от Akademikerhilfe получи младежът оферта, както и цялата им групичка приятели. Не едновременно. Постепенно във времето. Последната  оферта сигурно преди 2 седмици я получи едното момиче.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 17:43 от zazu1

Общи условия

Активация на акаунт