Всякакви въпроси за пералнята - тема 19

• 30 825
  • 733
  •   1
Отговори
# 360
Аз както казах освен АЕГ имах Електролукс и имам Беко, Индезит два модела. Значи Индезит и Беко за мен са равноправни - вършат работа ако ще даваш под наем или сам човек идеална. Ако ще переш много, имай предвид, че на Бекото вратата им се разваля много. Има някакъв сензор ли какво и не отчита, че се затваря. От сервиза ни казаха, че масово бил проблем при тях. Другото е, че са ужасно шумни. Индезит перат що-годе добре, зависи от модела, но не са толкова шумни.
Електролукс мисля са колкото АЕГ на цена или идея по-евтини и много си приличат. На мен лично впечатленията ми са добри.
АЕГ-то е най-тихата пералня, която някога съм имала. Да е жива и здрава.

# 361
Аз бях с LG. От толкова избиране на опции не бях догледала, че няма 30 градуса програма. Всичко от 20 до 90, без 30 имаше. Това много ме дразнеше. Иначе изкара много години без проблеми, но отначало нещо не се харесахме и до последно я чаках да се разтрака, за да я разкарам.
Нямах сериозни оплаквания от машината, дори при неправилна експлоатация переше до последно, смених я защото нямаше да си струва да я ремонтирам, за да премахна шума.
Сега си взех АЕГ и ще видя това деформиране на ръбовете и кройките на дрехите от сушилнята ли е или пералнята.

# 362
  • до най-прекрасния мъж
От дрехите и тяхната кройка и материя е. Имам тениски на по 6-7 години, които нито в стария Електролукс, нито в АЕГ са мръднали. Имам и нови, които стават на нищо още след първото пране - я ръб ще се усуче, я деколте ще провисне...

# 363
Blue.angel при мен съм сигурна, че е от прането. Материите са качествени, изработката и шевовете също. То просто си личи, а и те се съсипват с времето. Говоря за предимно памучни дрехи- на децата и тениски на мъжа ми.
За мои рокли, по ефирни материи, сала и тн е ясно, че могат да се съсипят при неправилна обработка. Тях не ги броя.
Но за мен тениски, панталони и анцузи да се съсипват така не е нормално. И си личи, че от прането идва проблема.

# 364
Blue.angel при мен съм сигурна, че е от прането. Материите са качествени, изработката и шевовете също. То просто си личи, а и те се съсипват с времето. Говоря за предимно памучни дрехи- на децата и тениски на мъжа ми.
За мои рокли, по ефирни материи, сала и тн е ясно, че могат да се съсипят при неправилна обработка. Тях не ги броя.
Но за мен тениски, панталони и анцузи да се съсипват така не е нормално. И си личи, че от прането идва проблема.
Точно те се съсипват. И при мен има такива и знам, че не е от пералня и сушилня.

# 365
  • до най-прекрасния мъж
Ако не са скроени правилно, колкото и да са хубави, така стават. Няма как пералнята да усуче едни, а други не. На детето купувам Пепко и Синсей. Знаете им цените и произхода. Няма нищо усукано. За нас от Лидл, Декатлон, Уайкики. Едни се усукват и провисват за 2-3 пранета, други не мърдат изобщо с времето.

# 366
Да, кроенето е едно на ръка, баргилата-също, но ги гледам големите и скъпи марки, в стремежа си да 'понижат и те милите температурата на Земята с градус-градус и половина" Joy  , все повече използват рециклирани материи.
Спомням си навремето, преди повече от 25 години, всичките бебешки дрешки в НМ-Германия се перяха на  60 градуса по етикет и не мърдаха, а я им вижте етикетите сега-нежно пране на 30, да не се суши в сушилня...
И уредите и те станаха нежни.
Живеем в един нежен свят.

# 367
Спомням си навремето, преди повече от 25 години, всичките бебешки дрешки в НМ-Германия се перяха на  60 градуса по етикет и не мърдаха, а я им вижте етикетите сега-нежно пране на 30, да не се суши в сушилня...
Когато детето ми беше бебе/малко дете, преди около 10 години, му купувах бодита, ританки (божеее, тази дума я бях забравила), дрешки от H&M, Chicco и Noopies.
Хич не гледах какво пише на етикета — перях (и до сега) здраво на 60С и окото ми не мигваше. Нямах смаляване и усукване, но и тогава съм чувала оплаквания, че дрехите на малките се смалявали/усуквали при пране.

От опита ми с различни перални машини, смея да твърдя, че голяма част от проблема идва и от ползвания уред.

И пак стигаме до там, че въпреки, че всички перални пълнят вода и въртят, не всички изпират (без значение дали използваме висок клас перилен препарат) и не деформират материите.
Изключвам най-нискокачествените дрехи.

# 368
За материите категорично намирам, че са основен фактор, но за машините не мога да се произнеса, защото при пране в 3 различни машини на едни и същи дрехи, които се посукаха, се посукаха, другите не мърдат, в която и да ги пера. И усукването е още преди сушилня. Стара, но здрава тениска на ММ от Лидл, която ползваме за домашни работи, не е деформирана с години, но последно имах глупостта да си купя техни пижами - е, при първото пране още се посукаха и криво ляво се изправят с гладене, ама не е там работата. Заключавам, че машината може да има значение, ама ако е от много нисък клас, допълва ефекта на шивачите, един вид Simple Smile

# 369
Момичета, отдавна не съм влизала в темата. Ползвам си новите пералня и сушилня почти за всичко, с центрофуга Grinning (за онези, които ме помнят от предишните теми Wink ).

Само че скоро се запитах дали е удачно да пускам на тях халатите за баня - дали няма да прецакам уредите заради тежестта и обема им?! Знам, че в барабаните не се разпределят правилно... И ако ги пускате, слагате ли и друго пране или не?

Изчетох отдавна моите книжки, но не видях да пише при спиране на тока какво се случва с тях. Дали после си продължават сами или се нулират програмите? Моите са Електролукс.

Благодаря ви Simple Smile

# 370
Пускам ги и още как! Има си хас точно халати да пера на ръка. Аз слагам два и нещо дребно хавлиено с тях, ако има. Обикновено няма, защото кърпите ги пера отделно, че запълват целия обем почти - две големи, две средни и няколко малки събирам, не препълвам пералнята.
И това го правя на три различни перални, никоя не е зацикляла при центрофуга.

# 371
  • Велики Преслав
Вие да не мислите,
Другото пране е драстично по-леко като се напои. Честно ви казвам, вие сте първия потребител, който чета че го е страх халат да пере. Едно от най-гадните за пране неща на ръка. Перете без грам притеснение.
  Сещам се преди време, за една потребителка, дето си зашиваше отворите на пликовете като ги пере да не влизат другите неща в него-това по го разбирам.

# 372
Благодаря ви Grinning
От гледна точка, че халатите са големи и трудно се разпределя да е балансирано прането в барабана, а не че става тежко като цяло.
В старата ги перях, защото знаех, че ще купувам нова. Оттогава ги давах на химическо. Не съм ги прала на ръка. Откакто съм с новите уреди, пу-пу, ама всичко пускам на тях (както преди ме беше страх, ей на, преодолях го Grinning). Човек лесно свиква на хубавото. Heart Eyes

# 373
Само костюми на ММ и едно-две палта давам на химическо, всичко друго се пере и суши в сушилня. Засега фалове няма.
Радвам се за теб, Адрийм, спомням си как ти беше трудно  Flowers Hibiscus
Дай Боже все така да ти служат, не ги жали.

# 374
Пускай, разбира се, халати в пералнята, хич не го мисли.
Не знам колко са ти обемисти халатите, но ако говорим за стандартни по размер, аз бих сложила на едно пране 2 бр. + хавлиени кърпи. И ще ги въртя на най-високата центрофуга, дори последващо ще пусна още веднъж само центрофуга на най-висока степен, а после ще ги набухам в сушилнята на Памук.

Общи условия

Активация на акаунт