Всякакви въпроси за пералнята - тема 19

• 30 607
  • 733
  •   1
Отговори
# 195
Пералните Миле (9 кг е моята) имат програма за пране на една дреха.

# 196
Не знам обаче дали при голям капацитет наистина е валидно правилото, че перат и малки кг еднакво добре. Понеже аз именно пера малко дрехи редовно, вместо да напълня пералнята, и с голямата пералня не съм очарована.
То и няма нищо очарователно,особено при центрофуга. Малко модели и марки изпълняват анонсираното.

# 197
  • Велики Преслав

Не не на всички перални лагерите могат да се сменят. На тези с капсулован казан, казана се реже, за да се сменят но това е побългаряване, в истинска обстановка се сменя казана барабар с барабана и лагерите.
На тази е разглобяем и се сменят.
Искам да попитам Г-н Василев, вярно ли е това което се препоръчва от някои хора занимаващи се с ремонти на подобна техника, че независимо от възможностите за центрофугиране на пералнята , които например достигат до 1400 оборота в минута, е силно препоръчително за доброто и здраве и дълъг живот да се експлоатира само на 800 оборота ? Другия ми въпрос е - вярно ли е че всеки трябва да тества лично перялнята си при различните обороти и да установи в кой диапазон се върти най плавно, без вибрации и дрънчене, и да си ползва уреда на този режим ? Малко ми е странно, тъй като всеки път прането е различно и се разпределя по различен начин в барабана, така че не би могло обективно да се определи оптималния режим на въртене, но все пак да питам ?

Общо взето в синтезиран вид, хубавата пералня работи добре, с малко и с много пране, на високи и на ниски обороти. Най-старата пералня високооборотна пералня в нас е Аристон АВД 169 който винаги е ползван на 1600 оборота. За 20 години, нищо не му стана освен едни амортисьори. Нито един път не се е разходила, не е тресяла, не е извадила мръсно пране, но защото винаги е ползвана правилно, и поддържана често. Последната видокооборотна. Също вече 4 година кара само на най-високооборотни програми и до сега нищо не се е случило.

Всъщност от всичките перални аз не знам да съм ползвал някоя, на по-ниски от максималните обороти.

Тя е програма, с изострено внимание над центрофугата. И пак опираме до това, че не всяка има.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 19:56 от Васил Василев

# 198

Тя е програма, с изострено внимание над центрофугата. И пак опираме до това, че не всяка има.
=Djordja , програмата е супер, особено за хора с работен ритъм и протоколно  облело за няколко чсса/субективно мнение/

# 199
  • оттам, откъдето започва България
Аз също ползвам осново 1000 оборота на центрофугата, макар че имам 1400. А не е ли логично (не съм майстор по техниките) да има по-голямо изхабяване на лагерите при по-високи обороти.

Скрит текст:
Общо взето в синтезиран вид, хубавата пералня работи добре, с малко и с много пране, на високи и на ниски обороти. Най-старата пералня високооборотна пералня в нас е Аристон АВД 169 който винаги е ползван на 1600 оборота. За 20 години, нищо не му стана освен едни амортисьори. Нито един път не се е разходила, не е тресяла, не е извадила мръсно пране, но защото винаги е ползвана правилно, и поддържана често.

Нали нямаше да сравняваме качествата и техническите възможности на перални от преди.... много години. Smirk

Освен това ми прави впечатление, че АЕГ независимо че тегли сухото пране, не намалява времетраенето на прането, ако е по-малко от основното зададено за конкретната програма - примерно 3 кг.

# 200
Ами ако намалява времетраенето, пропорционално на наличното тегло, спрямо зададеното,ч какво ще се окаже- пране 10-15 минути за малко дрехи, изпрани по спешност. Що за пране ще бъде.
Отбелязвам, че си разсъждавам, без да съм компетентна и запозната с въпроса. И вероятно някой ще ме обори.

# 201
Ами ако намалява времетраенето, пропорционално на наличното тегло, спрямо зададеното,ч какво ще се окаже- пране 10-15 минути за малко дрехи, изпрани по спешност. Що за пране ще бъде.
Отбелязвам, че си разсъждавам, без да съм компетентна и запозната с въпроса. И вероятно някой ще ме обори.
Е, то не е чак пропорционално намалението, нито под един критичен заложен минимум на продължителност за добро изпиране според типа пране, стига ние да съблюдаваме съответната програма. По-скоро не времетраенето се намалява драстично, а количеството на водата.

# 202
  • София
Намерих един модел от седмата серия на АЕГ, който също пасва на пространството ми, та сега трябва да избера между модели от шеста, седма и осма серия със съответната градация в цените.
https://www.olx.bg/d/ad/peralnya-aeg-l6fl831ex-6000-prosense-8-k … D632-ID9xett.html
https://brosbg.com/aeg-lfr73844be-product-23709
https://brosbg.com/aeg-l8fbe48sci-product-13238
Първата съблазнява с цена от 690 лева; въпросът ми е за другите две дали новият дизайн на барабана осигурява, по-щадящо пране за тъканите. Цената на втората е 1249 лева, има смесена програма и програма за връхни дрехи. Третата е 1619 лева, има WiFi; допълнително програма за спортни дрехи и дънки, но не виждам смесена програма; какво ли означава Okopower?
В общи линии, ако няма съществена разлика в изпълнението на барабана на първата пералня и другите две, ще предпочета да си спестя разликата в цената. Някой с лични впечатления?

# 203
Помисли пак за пералнята без опаковка - защо е без и какво може да очакваш.  Аз не бих я взела, дори да ми я подаряват - то не е пуловер или покривка все пак, че да се види всичко, а евентуалната рекламация и връщане на пералня не е от най-лесните дейности.
Пералните с Wi-fi имат възможност за допълнителни програми и функции, както и за онлайн диагностика.
Огледай упътването на всяка преди да избереш, че на сайтовете информацията може да е неточна или непълна.

# 204
  • оттам, откъдето започва България

Бихте ли споделили колко е времетраенето на програмата?

W, не говоря за намаляване на времето от порядъка на половин час и повече. Програми от по час не ползвам, за да стигнат накрая до 10-15 мин. Simple Smile

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 20:37 от Ранобудна

# 205
Лагерите ще се разбият при високи обороти ако има биене. Но ако всичко си е съосно и добре балансирано няма нищо да им стане много години.

# 206

Бихте ли споделили колко е времетраенето на програмата?

W, не говоря за намаляване на времето от порядъка на половин час и повече. Програми от по час не ползвам, за да стигнат накрая до 10-15 мин. Simple Smile
39 минути.
Може да се избира като екстра към различните програми: Памук, Дънки. Ризи и т.н.
Програмата е предвидена за до 1 кг пране.

# 207
Намерих един модел от седмата серия на АЕГ, който също пасва на пространството ми, та сега трябва да избера между модели от шеста, седма и осма серия със съответната градация в цените.
https://www.olx.bg/d/ad/peralnya-aeg-l6fl831ex-6000-prosense-8-k … D632-ID9xett.html
https://brosbg.com/aeg-lfr73844be-product-23709
https://brosbg.com/aeg-l8fbe48sci-product-13238
Третата е 1619 лева, има WiFi; допълнително програма за спортни дрехи и дънки, но не виждам смесена програма; какво ли означава Okopower?

ÖkoPower: Цялостно, енергоспестяващо почистване за 1 час.

# 208
  • Велики Преслав
Когато се изчисляват данните на компонентите на дадена машина, то винаги (или хайде да са 90%) се приема да има запас от ресурс. Тоест, да речем ако една пералня максималните обороти са 1600, то максималните за лагерите са 2000. Това е пример просто.

# 209
А произвежда ли се още пералня с 2000 оборота ? Нали преди бая години имаше едно Горение с 2000 оборота , имаше и по-бюджетен вариант с 1800 оборота .

Общи условия

Активация на акаунт