Домашното насилие – тема №5

• 44 236
  • 963
  •   1
Отговори
# 945
  • Варна
Човек, който прави план да убие първо детето си, а после и себе си, за мен не е изтрещял. Това си е съвсем съзнателно взето решение. Обаче като убият другите, а на себе си не посегнат, после започват да пеят песента за психичната нестабилност.

# 946
  • София
По мое скромно мнение, всяко домашно убийство е предумишлено. Този човек седи и планира кой къде ще е, кога, с какво оръжие, колко ще изцапа даже...
Изтрещели били...
Като че ли никога не сме чели Агата Кристи.

# 947
Ако мъж убие децата си или жена си, първата ви реакция не е: "изтрещял е". Ако жена убие, е такава.
Не знам колко по-ясно да го напиша.

За всеки убил децата си бих  казала, че е изтрещял, луд,психопат. Без значение мъж или жена.
Но за майка ми е доста по-откачено.
Мъжете са по-способни на такива неща някак си.

# 948
Семейството са живеели преди това в Ахелой, а във Вакарел са били само от 3 дена, за да търси мъжът работа в София. Не им е било лесно, едва ли някой иска да няма дом и да си разкарва децата по различни градове. Според всички психиатри, които дават мнение, тази жена трябва да е давала явни признаци, че не е наред, много преди тази трагедия. Очевидно никой не й е обърнал внимание...! Приятели казват, че децата са били гледани здравословно, ходели са на различни курсове. Не са били неглижирани. Кога и как е изтрещяла майка им, сигурно само най-близките знаят, а те ще се обвиняват до живот. Защо не пишат за какви признаци да следим, вместо само да казват - има признаци... Утре някой мъж с изтрещяла жена ще си мисли, че леко се е ядосала, докато тя замисля убийство. По дефолт никой, никога, никъде не предполага майка да посегне на детето си,  нали?

Откога приказвам за патронажни  екипи, които да оценяват трите сфери на живота.
На всичките си приятелки и пациентки, чиито деца посещават психолог казвам - първо вие!
“Всичко е в главата” е позиция на абдикация, тъй щото, и там да е, не значи че не може да се менажира. Много работа иска и личен ресурс, но е напълно възможно.

# 949
А аз смятам, че не е възможно и няма никакви признаци.
Стига, разбира се, да няма поставена диагноза с ясна симптоматика.
Ако почнем да се вглеждаме в "признаци" може да се стигне до лов на вещици - всяка по-затворена и неконтактна жена да бъде заподозряна, че се готви да си убие децата.

# 950
Аз все още недоумявам как родител убил детето си може да не е луд или психопат.
Кристина Дунчева била обявена за вменяема. Просто с лабилна психика.
Наскоро четох за мъж в Сащ, който запалил детето си за отмъщение за развода и за това,че съдът присъдил на майката да го гледа.

# 951
По-добре да не са психопати, иначе ще се наредят до останалите освидетелствани, които законът не може с пръст да пипне.

# 952
Е, явно има хора не са луди, а са просто много зли.

# 953
  • Пловдив
По-добре да не са психопати, иначе ще се наредят до останалите освидетелствани, които законът не може с пръст да пипне.
Категорично не е така. За да си наказателно неотговорен, законът не изисква да имаш какво да е психическо разстройство или дефект, а да не разбираш какво правиш или да не можеш да ръководиш действията си. Психопатът разбира и може, просто няма съчувствие и морал, лаишки казано.
Психическите разстройства са както си направим класификацията (не ние, а специалистите). Което те приемат за норма, то е норма и може с годините да варира. Докато "разбира и може" е що-годе твърд, макар и трудно установим - понеже е "в главата" и не се вижда - признак.

Офтопик. Дренке, мен ако ме пратят на психолог, само още повече ще ме подлудят - от яд, че ме занимават задължително с досадни неща, които не желая. Детето ми, което е с умствено изоставане, ходеше до едно време - категорично отбивах всички предложения да ходя и аз и добре, че не бяха настоятелни. И сега бих ги отбила. Аз и само аз преценявам дали имам нужда. Та недейте така с универсалните рецепти.
Скрит текст:
И не, не е нужно да ми се обяснява, че при психолога не ходят луди, че не е срамно или че българинът нещо си. Идея си нямате колко далеч от целта биха били тези обяснения. Просто универсалните и задължителни рецепти в тая област не вървят.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 09:28 от Магдена

# 954
Обаче, само на теория. Имам няколко примера около блока на родителите ми. Млада жена с психически проблеми, няколко пъти съседите успяват да ѝ издействат по 14 дни в психиатрия, ама и това със 100 зора. После пак се връща и им вгорчава живота, тормози и децата им и т.н. Оказва се, че и само на теория е лесно да изгониш някой от жилището му. До момента въпросната не е понесла никаква наказателна отговорност.

# 955
  • Пловдив
Не виждам връзката на описаната жена с горното за психопата. Точно в нейния случай е възможно да не разбира свойството и значението на постъпките си - конкретните постъпки - или да не може да ги ръководи, отделно, че не всяко неприятно поведение обективно е престъпление.
Иначе изгонването ("изваждането") от жилище вероятно не е лесно, да. На теория става с решение на ОС на етажната собственост, на практика - да не си съсед на такъв. Но няма връзка с отговорността на психопатите.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 09:36 от Магдена

# 956
А аз смятам, че не е възможно и няма никакви признаци.
Стига, разбира се, да няма поставена диагноза с ясна симптоматика.
Ако почнем да се вглеждаме в "признаци" може да се стигне до лов на вещици - всяка по-затворена и неконтактна жена да бъде заподозряна, че се готви да си убие децата.

Признаците не се търсят и откриват по гореописания начин.

# 957
  • София
Коментар по темата от психиатър – https://dariknews.bg/novini/bylgariia/unizhenie-i-nechoveshki-us … bylgariia-2409334

# 958
Стига вече!
Отворете медицинския стандарт на специалността, прочетете го, след това се опитайте да откриете психиатри с нагласа и  готовност да прилагат комплексен подход.
Психиатрията не е само болнично лечение, психиатрията е превенция, амбулатория и профилактика!

# 959
  • София
Психопатите са вменяеми и носят наказателна отговорност.
За жената убила децата пишеше, че има личностово разстройство, емоционално нестабилна личност, което може да значи няколко неща, но също да носи наказателна отговорност, ако е съзнавала какво прави.

Имаше преди повече от 20 години един случай с жена на таксиметров шофьор. Изчезна им детето, такситата блокираха парламента, оказа се, че го е убила майката, но при психотичен епизод. Тя не е знаела какво прави и беше в психиатрия.

Иначе видяхме миналата седмица, че хора с тежки диагнози, които са заплаха за себе си и околните, не намират легло в психиатриите и с помощта на полицията, защото отказват да ги приемат. Като види някой знаците и какво? Тук всички ги видяхме и момче, което се хвърляше под колите в София накрая се хвърли от блок и умря. Полицията го прибрали, психиатриите отказали. Момичето, което наръга няколко човека с нож спряло да си пие лекарствата, живее с баба си и брат си, те щом са стигнали до това да и викнат полиция, сигурно са опитвали да се свържат и с лекар. После и полицията и търсеше цял ден място в психиатрично отделение и всички казвали, че нямат места.

Общи условия

Активация на акаунт