Православието като начин на живот 10

• 11 981
  • 261
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Няма да спорим. Само ми кажете на коя дата монасите в Света Гора посрещат Рождество Христово?
Сега да не кажете, че монасите в Света Гора не са православни християни, отцепници от правата вяра и разколници задето празнуват Коледа на 7 януари?
Зачи може за Света Гора, Коледа да е на 7 януари, но официалната БПЦ да празнува заедно с католиците на 25 декември. 
Аз лично съм склонен да вярвам на монасите от Света Гора кога е Коледа отколкото на официалната БПЦ. Като знаем кога и как е било прието Коледа да е на 25 декември, а не както си е било на 7 януари. По време на комунистическия режим, когато БПЦ е била всичко друго само не и независима от комунистите.
Стария календар е възприет от много православни църкви, с които БПЦ е в общение, от тук нататък всякакво разтягане на локуми е излишно. Българската православна църква е в общение и със Света Гора - нали? Отново ви съветвам намерете си някое църковно календарче от началото на миналия век и ще хлъцнете от изненада. Иначе пролетното и зимното слънцестоене са Божии дела и не се съобразяват с разни човешки календари.

# 76
  • София
Да се свързва комунистическия режим с църковния календар е доста интересна теза. Предвид стария стил в Русия и СССР...
Но моля не внушавайте, че само БПЦ от православните църкви се движи по новия календар. Така както католиците са по новия календар, така и сред старостилците има монофизитни църкви като Коптската и Арменската отлъчени като еретици. И ако в Румъния е имали комунистически режим, то в Гърция не е имало, но и двете църкви се движат по нов стил, че и Гергьовден им е на 23-ти април както и в редица други православни църкви.
Сега ако ще изтъквате като аргумен количество (РПЦ) и качество (Света Гора), да си припомним равни ли са църквите в православната общност, кой е пръв, кой последен и т.н.

Може би трябва в темата на първа страница да има малко историческа информация за вселенските събори, кога кои се отцепват, за помесните църкви, за автономните църкви, за юлиански и григориански календари. Но вярващите не винаги се интересуват от исторически факти, важна им е вярата.
По неприятно стечение на обстоятелствата чета едни други карциномни теми и няма как да не ми направи впечатление колко искрени и изпълнени с вяра са пожеланията за Рождество Христово там, а тук ще спорим на 25-ти или на 7-ми.

Честито Рождество Христово!

# 77

Сега с официалната регистрация на Православната старостилна църква, се надявам нещата постепенно пак да тръгнат в правилната посока и връщането към традициите и основите на православието.

На мен ми намирисва на поредния разкол.

# 78
  • София
Сега с официалната регистрация на Православната старостилна църква, се надявам нещата постепенно пак да тръгнат в правилната посока и връщането към традициите и основите на православието.
На мен ми намирисва на поредния разкол.
Те си съществуват отдавна (от много години) и досега не е имало проблем с тях и едва  ли нещо ще се промени.

# 79
Ще видим. Но определено не ни трябват хиляда и сто разклонения на православието. Достатъчни са ни евангелистите, йеховистите и другите вариации на християнството.

# 80
  • Сред мелниците
Дядо Хаджия, какво бихме видели в църковно календарче от началото на миналия век и защо ще хлъцнем от изненада?

# 81
  • София
Дядо Хаджия, какво бихме видели в църковно календарче от началото на миналия век и защо ще хлъцнем от изненада?
Че църковните празници са се чествали на същите дати, на които ги чества и днес нашата църква.

# 82
Че църковните празници са се чествали на същите дати, на които ги чества и днес нашата църква.
Не знам кога са се чествали преди 100 г. църковните празници, аз знам какво е сегашното положение. Братя, православни християни, не могат да се поздравят помежду си за един от най-големите църковни празници-Рождество Христово. До нас, в квартала, имаме една сръбска скара, държат я двама братя сърби. На 25-ти отивам да си купя кюфтета от тях и естествено не мога да им кажа Честито Рождество Христово, защото те празнуват същият този празник на 7 януари. Представяте ли си - православни християни не могат да си честитят Рождество Христово защото едните празнуват на 25, а другите на 7 януари. Това е безумие просто. Основен църковен празник, половината го празнуват на 25, другите на 7 януари. И това са братя, православни християни. До къде я докарахме.

# 83
Поздравявайте се и на двете дати. По-възрастните при нас честват някои празници и по новому и по старому, като Богородица, свети Мина и някои други. Нека всеки да чества когато му харесва, стига да не пречи и да не налага своето мнение на другите.

# 84
Чак пък такава драматизация с това, че не сме можели да си честитим празниците заради календара... Какво пречи да им честитите Рождество на 7 януари и те на вас на 25 декември?

# 85
  • София
Аз нямам нищо против да си има старостилна църква и да е регистрирана. Само ако може по-малко зилотизъм.
И без това невярващите свързват вярата ни с някакъв жесток и отмъстителен бог. Само ни липсва и малкото вярващи да бъдат отблъснати със затегнат аскетизъм като да постят по нова година и да обясняват на децата си в детската градина, че Дядо Коледа е подранил с 13 дни.
Един опит за връщане към стария календар ще е много труден за българина и точно в този момент, ще е и доста объркващ и свързан с повече разцепление отколкото обединение. Общуваме ли си със старостилните църкви - общуваме. Празнуваме ли най-големия празник заедно - празнуваме го. Що трябва да раздухваме спорове точно в тези разделни времена?

# 86
  • София
Предлагам ви календара за православните пости 2025 г. в два варианта. Тук като изображение и втория вариант е да си го изтеглите в PDF заедно с годишния православен календар на БПЦ. Линковете в календара не работят навсякъде. На компютър или лаптоп работят на Adobe Reader, Chrome или Edge. На телефон работят ако имате Adobe Reader и браузер иначе с други приложения просто ще си превъртвате страниците за съответния месец.

Последна редакция: вт, 31 дек 2024, 10:10 от дядо хаджия

# 87
Благодаря дядо хаджия!

# 88
Сега по новините президентът изрази категоричната си подкрепа за БПЦ. Дано да не стане разкол. Дано да си останем само с една църква.

# 89
Вие да сте чували, че има свобода на религията? Ама като гледам и реакцията на политиците, нищо чудно да ни върнат във времената, когато е имало само една позволена църква. Уж България не е много религиозна държава, а сега ще се окаже една от най - репресивните по отношение на вероизповеданията, различни от основното.

Общи условия

Активация на акаунт