В момента чета ... 91

• 43 573
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
Миналите дни прочетох една прекрасна книга - "Дневникът на Ма Ян". Когато една книга много ми хареса не знам какво точно да напиша за нея, а в същото време искам да кажа много и да стигне до много хора.
Това е историята на едно китайско момиче, живеещо е много беден селски район. История за  оцеляването, за глада, за желанието за образование и невъзможността то да се случи. История, която те кара да се замислиш над много въпроси.
Живеейки ние сме свикнали да се оплакваме за много и най - различни неща, смятайки ги за "големи" проблеми, а тази книга показва една жестока реалност, в която проблемите са огромни, не просто големи.
Замислих се за това, че нашите деца имат свободен достъп до училища, хубави училища, отиват с хубави дрехи, с много принадлежности, коя от коя по-шикозни-и въпреки това не искат да ходят. Ходят с нежелание и не осъзнават, че за някои деца ходенето на училище е привилегия, случваща се само на богатите...
Замислих се, че колкото и да се оплакваме от не дотам работещото здравеопазване, все пак го има - имаме достъп до доктори и лекарства, а някои хора нямат този "лукс".
В книгата се засягат много болезнени въпроси.
Препоръчвам я с две ръце. Извинявам се за дългия пост - дано не съм ви отегчила. 😄

# 166
  • Русе
Прочетох "Тропик на Рака" от Хенри Милър. Книгата е полуавтобиографична за изключително бохемския,  
декадентски живот на американски писател в Париж в трийсетте години на двайсети век. Била е забранена за издаване в САЩ до шейсетте години на миналия век, около трийсет години след издаването и във Франция. Много груб, вулгарен и натуралистичен език, с много сексуални елементи, както бях споделила от самото начало на четенето на книгата. Липсваше ми финал, свърши в нищото. Както си четеш и край, последна страница.
Не знам с какво ще продължа.

# 167
Няколко години след първата си среща с Олга Токарчук едва сега ѝ давам втори шанс с "Дом дневен, дом нощен". Трудно ми е да формулирам впечатления на този етап, но повече от 50 страници на ден не мога да мина.

# 168
Харесвам Хенри Милър. Предпочитам "Тропици"-те му пред "Разпятие в розово" (•Сексус",, Плексус" и "Нексус") и по-малко "Спокойни дни в Клиши". Чела съм го, когато ми е било времето за това и ми допадаше, колко откровен без да е провокативен е стилът му.
Продължавам да чета Амир Аксел, останаха ми две-три негови книги (за съжаление). Не знам взе още, какво ще вмъкна между тях.

# 169
Валери Перен е издала нова книга.

# 170
  • София
Не я намирам. Може ли статията, Dincho?

# 171
# 172
  • София
Наминавам в любимата ми тема и се записвам с 'Преди кафето да изстине'.
Лятото отметнах доста запланувани книги, тези които ме впечатлиха и ще оценя с 5 - 'Елегантността на таралежа', 'Тихи години', 'Съдбовен път' и първата ми среща с Мураками и неговата трилогия '1Q84'. Две на Гийом Мюсо от по-старите също ми харесаха, той също има нова книга, дано я преведат скоро.

# 173
  • София
Прочетох "Правилата на живота - проверени в България". Тази книжка ми беше подарък от Кибеа на Алеята.  Доста приятна книжка. Става за ежедневно разгръщане, винаги можеш да отркиеш някоя хубава мисъл или съвет. Има и разбира се странни неща като - Не настъпвай охлюв или не стой под ледени висулки. Grinning
Давам и 4.5/5

# 174
  • София
Има и разбира се странни неща като - Не настъпвай охлюв или не стой под ледени висулки. Grinning

Защо да са странни? Simple Smile

# 175
  • София
Защото са неща, които би трябвало всеки да  прави и не е необходимо да ги прочете някъде, за да спре. Grinning

# 176
Мъча "Тайният живот на пчелите" или тя мъчи мен, по-скоро. Мноооооого бавно се развива действието, но все пак ще я прочета. Чакат ме "Тихи години" - много хвалена тук.

# 177
Мисля си, че за “Тайният живот на пчелите” трябва човек да има подходящото настроение. Когато я четох ме намери явно не в такова, защото и яз не я харесах, а имаше толкова възхитени от нея читатели.

# 178
  • София
А може би просто самата книга не е толкова възхитителна. 😀 Средна работа ми беше на мен.

# 179
Мъча "Тайният живот на пчелите" или тя мъчи мен, по-скоро. Мноооооого бавно се развива действието, но все пак ще я прочета.
Не бих прочела нещо, което не ми допада, освен ако хипотетично нямам никакъв друг избор.
Но тази книга не бих я и започнала (не ми допадат подобен тип повествования). Sea.sea е написала това, което аз казвам по друг начин. Simple Smile  Не се сещам да съм чакала да съм в настроение за някаква книга, а и говорим за роман. Книга ми харесва или не, нали идеята е тя да ме подчини на себе си, да ме увлече, а не моите страсти да надделеят.

От последния ми пост се върнах на едно старо откритие и приключвам “Цената на живота” на Дебора Леви. Вероятно скоро ще прочета и “Неща, които не искам да знам”. Пише за жените без лозунги и без да се обявява за феминист, а и често споменава Дюра(с) и Бовоар, които обожавам.  Сетих се за авторката покрай филма “Плуване към дома” по книгата й.

Общи условия

Активация на акаунт