Плащане при покупка на имот

• 1 334
  • 13
  •   1
Отговори
Предстои ни плащане при нотариус при покупка на имот. Имаме онлайн банкиране и ще извършим плащането при нотариуса НО продавачите искат и от банката хартиен носител. Това кога е редно да се направи?

# 1
Предварително уточнете алгоритъма с вашия и техния адвокат.
Не импровизирайте.
Съвсем уместно е искането на другата страна, въпреки, че няма пречка за електронно удостоверяване. Във ваш интерес е навременното и без стрес вписване на сделката.

# 2
Той и нотариусът ще иска на хартиен носител. Трябва да се договорите, но няма проблем да подпишете, да платите и на другия ден (или след час) да занесете на хартиен носител. А и получателят вече ще е със заверена сметка. И тогава нотариусът задвижва вписването.

# 3
Продавачът да си направи сметка в банката на купувача и тогава парите му идват веднага, може двете страни да отидете в тази банка, купувачът дава нареждане за плащане, а банката дава на продавача хартиен документ.

# 4
  • Далечният изток
В деня на изповядване на сделката нот. акт се представя за вписване в ИР. Затова ако сте забелязали, сделки се изповядват до около 13 ч. След това се носят в Службата по вписванията.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 21:01 от AIDA_N

# 5
  • София
При моята сделка се разминах с листа от банката. Бях готова да скоча до там, след като приключим при нотариуса. Преведох моята част през телефона, докато бяхме в кантората. Направо не повярвах като стана.

# 6
Големите суми винаги са през Рингс и се получават бързо. Тоест може веднага получателят да си види парите. А плащащият може да разпечата нареждането и пак става. Всичко може, стига да се договорят двете страни.

# 7
  • Русе
Аз също платих през банкирането и продавача потвърди плащането пред нотариуса, така че си спестих бягането до банката за печат на бордерото. Късмет, че с другата страна ползваме една банка и веднага ги видяха.

# 8
Големите суми винаги са през Рингс и се получават бързо. Тоест може веднага получателят да си види парите. А плащащият може да разпечата нареждането и пак става. Всичко може, стига да се договорят двете страни.

И аз така мислех, но при превод от банка в друга банка в Евро, сумата се видя на другия ден сутринта. Бях заедно с купувача около 13 часа в банката и пред мен преведе сумата, казаха ми, че до 40 мин. ще я видя, звъннах на моята банка и ми казаха, че няма как да стане. Не беше проблем за мен, но все пак ми създаде стрес цялата ситуация. Върнахме се заедно и Нотариуса направи копие на платежното.

# 9
За евро може да е друго, а в лева е по-евтино и по-удобно. Наскоро имаше някакви промени впрочем, но не ми се е налагало.

# 10
За евро може да е друго, а в лева е по-евтино и по-удобно. Наскоро имаше някакви промени впрочем, но не ми се е налагало.

Принципно зависи от вида на сметката, това е определящото, дали ще има такса за превод. Ако е тразакционна сметката независимо от валутата има, моята не е такава, аз съм с месечна такса и неограниче брой преводи към България и чужбина ЕС, но банките доста злоупотребяват за някоя и друга такса. Иначе сделките с имоти масово са в Евро.

Има опция и за превод към буферна сметката на Нотариуса и след това превод към продавача.

# 11
Те са в евро, но не е задължително да се плаща в евро. Може да се плати в лева по фиксинга. Аз досега в евро не съм плащала, и на мен не са.

Това с буферната сметка наистина е опция, но не е популярна. Май и нотариусите не искат, или беше скъпо... Не помня.

# 12
  • София
Само обявите са в евро. Сделката спокойно може да мине в лева, все пак сме в България.

# 13
  • Далечният изток
Аз нотариален акт с цена в евро все още не съм виждала.

Общи условия

Активация на акаунт