Скандинавска литература - тема №2

• 12 216
  • 186
  •   1
Отговори
# 165
“Семейството”, 2024 г.  Може би скоро Емас ще я издадат и у нас.

# 166
През целия месец юни 15% намаление за книгите на Фредрик Бакман в "Сиела"

# 167
Бакман и Нарине Абгарян.
В последните две-три години не помня да съм чела други толкова по детски наивни текстове, които са ме проболи право в сърцето. На Уве съм плакала с часове, докато я довърша. "Три ябълки паднаха от небето" е от най-нежните книги, които съм срещала.Не ги свързвам с времето и мястото, за което са писани. За мен са общочовешки, на фона на не кой знае колко интересни истории, разкриват смисълът и безсмислието на живота. "Манюна" е детска книга за възрастни. "Симон" също отваря очи.  "Да продължим нататък" още не съм я довършила, чета по малко и изстрадвам всяка история.
На Ю Несбю някои книги прочитам на един дъх, други са толкова посредствени, все едно не ги е писал той. Но те са повече за развлечение. Луиз Пени пише много, но не ме улавя.

# 168
  • София
Леле, не съм влизал тук от 3 страници, т.е. бая време. Имаше какво да прочета - благодаря на пишещите репортери и ревюери в темата ни.
Позволявам си да предложа нещо по темата с Ларшон, трилогията и продължението. Когато събирах впечатления прочит и любопитни факти около тях - третият автор още не беше се появил. Та, размишленията ми стигат до Лагеркранс.
Като изключа няколко класики (от Пер Гюнт насам) и митология от сканди Пантеона, Стиг Ларшон ме хвърли в страниците на северната проза. Верен съм и́ вече десетилетие.

ПП. Понеже се търсеха и препоръки към сканди-проза, май беше пропуснат да се спомене норвежкият "Дан Браун" - т.е. Том Егеланд. И не е легенда, че "онзи" му роман - от който уж Браун бил черпил - излиза пръв.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 12:38 от EmBrother

# 169
Промо в сайта на Хеликон до 20 юни

30% намаление за:
"Убиеца Андерш и неговите приятели" от Юнас Юнасон

25% намаление за:
"Погледът на пропастта" от Йорген Бреке
"Статии, есета, лекции" от Ингмар Бергман

20% намаление за:
"Невидимото дете" от Туве Янсон
"Раци отшелници"  от Анне Б.Рагде

Първата на Юнас Юнасон струва ли си, според вас?

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 09:35 от diziler

# 170
  • София
"Убиеца Андерш" (проверих в темите до 1 март назад - или не съм писал впечатления, или са били по-рано) на Юнасон не е на нивото на "100-годишния старец". Но си е в характерния стил на саркастичния социален сатирик и е леко, разтоварващо четиво.
Все пак, препоръчвам 2-те книги за стареца.

# 171
Благодаря. Към горните заглавия добавям още скандинавски от промото на "Хеликон":

С 15%: Ингер Фримансон, Мартен Санден и др.

Промоцията с код SUMMER беше на 17 и 18 юни, така че... редактирах поста.  Другата с процентите е до 20 юни вкл.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 00:23 от diziler

# 172
Всъщност тук, като се кликне горе вляво на "прелисти" има няколко страници като откъс от книгата "Убиеца Андерш и неговите приятели", не моето, честно казано. А 30% имаха всички книги на Колибри по време на пролетния панаир, ама... да съм реагирал по-рано, хаха. Поне съм изкупил всичко на Харуки от това издателство.

А ИК "Жанет 45" също имат няколко скандинавски книги:

"Добре дошли в Америка" от Линда Бустрьом Кнаусгор, шведска

"Ние, удавниците" от Карстен Йенсен, датска

"Между рая и ада" от  Йон Калман Стефансон, исландска

"Тъгата на ангелите"  от Йон Калман Стефансон, исландска

"Честна измама"  от Туве Янсон, финландска

"Куклената къща"  от Туве Янсон, финландска

# 173
  • Чукарландия
"Ние, удавниците" - Карстен Йенсен е много хубава сага! Велик морски епос!

# 174
   Софи Оксанен - Чистка

„Чистка“ е история за дългогодишна завист между сестри, отнета любов, фатална ревност, предателство, отмъщение и трескава борба за живот. Роман за изборите, които жената прави, за да оцелее в един свят на жестокост, унижения, злоупотреба, болка и срам. Пулсираща история, заличила границите между поколенията и режимите и показваща нагледно как страданията промиват ума, ако човек не дръзне да разчисти сметките си с тях.
Първокласна литература, независимо с какви критерии подхождаш към нея.

Най-големият международен литературен пробив през последните години идва от Финландия. Софи Оксанен и нейният роман „Чистка“ продължават да жънат невиждан досега успех. Равносметката до момента: „Чистка“ е преведен на 43 езика и е спечелил завиден брой награди, сред които са не само най-престижните финландски отличия, но и Наградата на Шведската академия за северна литература („малкият Нобел“) — 2013, както и френските Le prix du roman Fnac и Prix Femina, Европейската награда за книга — 2010… Романът става бестселър №1 във Финландия, Франция, Швеция, Естония и др.
„Чистка“ триумфира и като пиеса, пожънала успех в Ню Йорк, Вашингтон, Хановер, Стокхолм…, като опера и филм, който е финландското предложение за „Оскар“.
Романът е блестящо преведен от Росица Цветанова, един от най-добрите преводачи от скандинавски езици.

# 175
Да, "Чистка" е уникално силна книга!
Препоръчвам и филма по нея, който е също много добър!

# 176
  • София
Писах в темата за "всеобщо" четящите, но да отбележа и тук. Понеже имам и на хартия оригиналните 3 от Милениума на Ларшон, също и 3-те на Лагеркранс...

От читалището взех първата книга от 3-тата трилогия по "Милениума". Сега Карин Смирноф (също журналистка, р. 1964 г., дебютен роман "Моят брат", 2018) продължава продължението с "Крясъкът на орела".
Започвам я още днес! (Но по уикенда няма да мога да чета, тъй че идната седмица някъде ще опиша какво съм чул в "крясъка на орела".)

# 177
  • София
Милениум/поредица 3.1/Карин Смирноф: Крясъкът на орела (2022, у нас 2024)
√ (прочетена)
Впечатленията ми не са възторжени. Бележката ми е в другата по-генерална тема на четящите: https://bg-mam.ma/p/1777842/49943842

# 178
40% намаление днес и през уикенда в "Колибри" за подбрани книги, включително и някои шведски автори:
https://www.colibri.bg/bg/shop/mesechna-promocia~107/1

[

И нидерландската писателка Йенте Постюма:

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 18:08 от diziler

# 179
  • София за сега
Днес видях, че е излязла първата книга от новата криминална поредица на Хенрик Фексеус - Жервеният агнец.

Общи условия

Активация на акаунт