Войната между половете

• 19 068
  • 801
  •   1
Отговори
# 390
Крис, то това колко е провайдър... По-скоро интересчия Wink И да, аз с такъв не бих се събрала. Определено нищо не изпускам от това.
Доколкото разбирам, според теб жена домакиня с мъж провайдър е сделка, в която трябва да се заплати с пари и апартамент (от мъжа) гледане на деца и домакинстване (от жената).
И че интересчия е мъж, който не иска да заплати услугата, преди да я е получил.
Кажи ми сега, ти като идеш в М-Тел и се абонираш за 24-месечен план, 24-те месеца услуга предварително ли ги плащаш, или плащаш всеки месец, в който си получила услугата?
И ако те накарат да я заплатиш предварително и то не за 24 месеца, а за 240 примерно, и имат по закон право когато решат да се откажат да ти осигуряват услугата, но без да ти връщат платеното, ще си интересчийка ли ако откажеш да я заплатиш?

Казвам ви, че тоя модел е отмрял и няма как на практика да се приложи в нашите условия. Долкото виждам при на РФ22 познатите, прилага се на доверие. Тоест, базата му е същата както и на обикновен брак - доверие.
Търсени? Може би от някакви американци, които бленуват розови еднорози и кротки женички от втория и третия свят (ха! как пък не). Останалите нито търсят такава, че е много меркантилна и ще им вземе панелката в Надежда, нито могат да й осигурят такава позиция в живота, дори да имат мерак.
Познавам няколко меркантилни жени, целят се доста по-високо от панелка в Надежда. Жена, която е способна сама да се оправя в живота, никога няма да си жертва потенциала за една панелка. Ако няма потенциал за нищо повече е друг въпрос. На някои, предполагам, и това им е много.

Като казваш за Америка, там има повече хора по този модел домакиня-провайдър. Децата тръгват на училище на 5г, а преди това почти няма градини - само частни и често цената е почти колкото една заплата. И платено майчинство не можеш да вземеш дълго. Така че финансово им мейква сенс на хората. Но то не е за цял живот, а само докато децата са малки.
Тук много рядко хората правят така. Детски градини има, дори в държавна да не те приемат, частната е 1000 лева, така че майката ако изкарва 2-3к (средната заплата) по-добре да си работи и детето да ходи на градина. А през първите 2г. докато не ходи й върви платено майчинство, стаж и осигуровки.
Впрочем едно нещо, което ще запомня завинаги от феминистката реторика, е че ако нещо е толкова хубаво (или empowering, както обичат да казват американците), досега всички мъже да се юрнали да го правят.

Ама то било гадно да работиш, изнервящо, напрягащо, пък масово не искат да зависят финансово от жена, докато те мият чиниите.
По същата логика, жените като толкова искат да работят, защо не се борят за квоти на петролните платформи, на пристанището, в мината, на строежа на тунела или моста, или на война? Ами се борят за квоти в бордовете на директорите и в Европейската Комисия.

# 391
Кой от мъжете се бори да е носач на пристанище или миньор или на строежа на моста? Точно нула. Това е работа единствено за пари.

Съответно и жените не се борят.

# 392
И мъжете не се борят, но все някой трябва да я върши тази работа, нали? Wink

# 393
  • София
Скрит текст:
Крис, то това колко е провайдър... По-скоро интересчия Wink И да, аз с такъв не бих се събрала. Определено нищо не изпускам от това.
Доколкото разбирам, според теб жена домакиня с мъж провайдър е сделка, в която трябва да се заплати с пари и апартамент (от мъжа) гледане на деца и домакинстване (от жената).
Кажи ми сега, ти като идеш в М-Тел и се абонираш за 24-месечен план, 24-те месеца услуга предварително ли ги плащаш, или плащаш всеки месец, в който си получила услугата?
И ако те накарат да я заплатиш предварително и то не за 24 месеца, а за 240 примерно, и имат по закон право когато решат да се откажат да ти осигуряват услугата, но без да ти връщат платеното, ще си интересчийка ли ако откажеш да я заплатиш?
Скрит текст:
Казвам ви, че тоя модел е отмрял и няма как на практика да се приложи в нашите условия. Долкото виждам при на РФ22 познатите, прилага се на доверие. Тоест, базата му е същата както и на обикновен брак - доверие.
Търсени? Може би от някакви американци, които бленуват розови еднорози и кротки женички от втория и третия свят (ха! как пък не). Останалите нито търсят такава, че е много меркантилна и ще им вземе панелката в Надежда, нито могат да й осигурят такава позиция в живота, дори да имат мерак.
Познавам няколко меркантилни жени, целят се доста по-високо от панелка в Надежда. Жена, която е способна сама да се оправя в живота, никога няма да си жертва потенциала за една панелка. Ако няма потенциал за нищо повече е друг въпрос. На някои, предполагам, и това им е много.

Като казваш за Америка, там има повече хора по този модел домакиня-провайдър. Децата тръгват на училище на 5г, а преди това почти няма градини - само частни и често цената е почти колкото една заплата. И платено майчинство не можеш да вземеш дълго. Така че финансово им мейква сенс на хората. Но то не е за цял живот, а само докато децата са малки.
Тук много рядко хората правят така. Детски градини има, дори в държавна да не те приемат, частната е 1000 лева, така че майката ако изкарва 2-3к (средната заплата) по-добре да си работи и детето да ходи на градина. А през първите 2г. докато не ходи й върви платено майчинство, стаж и осигуровки.
Впрочем едно нещо, което ще запомня завинаги от феминистката реторика, е че ако нещо е толкова хубаво (или empowering, както обичат да казват американците), досега всички мъже да се юрнали да го правят.

Ама то било гадно да работиш, изнервящо, напрягащо, пък масово не искат да зависят финансово от жена, докато те мият чиниите.
По същата логика, жените като толкова искат да работят, защо не се борят за квоти на петролните платформи, на пристанището, в мината, на строежа на тунела или моста, или на война? Ами се борят за квоти в бордовете на директорите и в Европейската Комисия.
И демонстрирана нагледно причината за намаляването на раждаемостта. Никога не бих се съгласила да раждам от мъж, който след изтичане на договора може да ми каже "оправяй се сама".

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 10:02 от milenaka

# 394
  • София
А защо изборът трябва да е или си домакиня или кариеристка, работеща по 12 часа?

...

За мен лично нашето общество е много по-напреднало от това, което е в Близкия Изток да речем. Или на други места. Част от напредъкът е свързан с ролята на жените, така че съм съгласен, че сме много по-напред. Нямам против, за мен това е нормално. Въпросът е да не се стига до някакви крайности, защото живеем в едно общество и имаме нужда едни от други.

Че кой казва, че това е изборът? Разбира се, че не е. Голямата част от мъжете също нямат кариера, просто работа.

За другото съм съгласна. Крайностите не са хубаво нещо и не правят услуга на никого, защото е много по-добре да сме отбор, отколкото врагове. Много дълго нещата са били в крайност в полза на мъжете, но не смятам, че решението е сега да отидем в другата крайност.

# 395
И мъжете не се борят, но все някой трябва да я върши тази работа, нали? Wink
Същото като с хигиенистки, учителки в ясла, козметички - и там няма опашка от мъже. А нищо не им пречи да пробват.

# 396
  • София
Бих добавила и болногледачки Wink

Крис, ти нямаш доверие на жената да й прехвърлиш някаква част от авоарите си, но искаш жената да има доверие на теб да се постави в супер уязвима позиция, която може да предопредели целия й живот? "Сделката" е изключително неравностойна откъм риск. И който не може да си позволи да направи това, значи не изкарва достатъчно да поддържа домакиня, или е сметкаджия. Толкова просто е.

# 397
  • София
Не само себе си, Лъвица. Освен себе си би поставила И деца в толкова рискова позиция. Много глупаво и безотговорно би било това.

# 398
Същото като с хигиенистки, учителки в ясла, козметички - и там няма опашка от мъже. А нищо не им пречи да пробват.
Бих добавил и много други, но е факт, че жените като цяло са по-добри в тях и са предпочитани. Не виждам нищо лошо в това, че има известно разделение в ролите и професиите.

# 399
Явно виждат в себе си потенциал да изкарват повече пари другаде.
Същото е и с жените - никой не им пречи да се хванат тираджийки (даже има). Изкарва се към 4к евро сега в Европа. Ама не искат въртят геврека, да висят по митници, искат да си имат дом, където да се прибират, баня да се изкъпят и т.н.
Обаче не викат - абе дайте квоти за жени тираджийки. Виж, за синекурни длъжности - квоти трябвало, че инак не било честно.

Крис, ти нямаш доверие на жената да й прехвърлиш някаква част от авоарите си, но искаш жената да има доверие на теб да се постави в супер уязвима позиция, която може да предопредели целия й живот?
Не разбирам защо все мен даваш за пример - аз жена домакиня нямам, нито съм държал да имам.
Говорим хипотетично защо няма и на практика толкова примери, както виждаш има много пречки това да се случи по начин, удоволетворяващ и двете страни.
Случва се в Америка например, където при евентуален развод присъждат издръжка и къща на жената, в замяна на приноса й към домакинството. И там не й купуват къща и внасят пари по сметка предварително.
Това, което предлагаш е просто абсурдно, освен че е непрактично. Най-малкото защото обикновено мъжът тепърва ще ги изкарва тези пари, докато живее с жената - а не ги е натрупал предварително, преди да се ожени.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 10:41 от chris78

# 400
На запад няма разлика - виждали сте чистачите и детските учители. Ще стане така и при нас надявам се.
Професиите, изискващи физ. сила са заменяни с машини. Няма да има много разделяне по пол, така мисля аз, в едно добре развито технологично общество.

А квотите са заради остарели разбирания, главно мъжки остарели разбирания да не допускат жени на лидерски позиции. В Южна Корея има цяло министерство по половете, заради наложилата се нужда да се регулира точно тая културно обособена грешка.

# 401
  • София
На запад няма разлика - виждали сте чистачите и детските учители. Ще стане така и при нас надявам се.
Професиите, изискващи физ. сила са заменяни с машини. Няма да има много разделяне по пол, така мисля аз, в едно добре развито технологично общество.

А квотите са заради остарели разбирания, главно мъжки остарели разбирания да не допускат жени на лидерски позиции. В Южна Корея има цяло министерство по половете, заради наложилата се нужда да се регулира точно тая културно обособена грешка.
И все повече мъже стават мед. сестри.
Явно само тук мъжете имат някакъв биологичен/анатомичен/ментален проблем, след като се справят по-зле от жените в тези дейности. Не виждам друго обяснение за тази разлика в уменията на мъжете тук и в по-развитите европ. д-ви.

# 402
Ами значи сме на едно мнение - без квоти и единствено според уменията и предпочитанията на работодателя, т.е. изискванията на свободния пазар.

Какво точно ще се случи вбъдеще - няма как да знаем. Може някои професии да отпаднат, но да се появят други. Към момента ситуацията е такава, каквато е. 

# 403
Не мисля, че сме се съгласили да няма квоти.
Индустрии и бизнеси, в които има проблеми с уязвими групи (малцинства и прочее, знаете ги) и в които доминира пол, трябва да имат квоти.
That easy

# 404
Ама то било гадно да работиш, изнервящо, напрягащо, пък масово не искат да зависят финансово от жена, докато те мият чиниите. 😀 След като е толкова топ да си домакиня, значи може да си разменим ролите и жените да се преориентираме масово към президентските постове.
А защо изборът трябва да е или си домакиня или кариеристка, работеща по 12 часа? Има много опции между двете в зависимост от това какво иска жената да прави с живота си. Изцяло ролите трудно ще се сменят, защото има много професии, които жените не ги искат или не са толкова подходящи, за да ги работят. Същото важи и за мъжете - в някои професии вие сте по-добри и това е причината да има разлика в заетостта по тях от гледна точка на половете.
В т.нар. западно общество жените са свободни да се явяват на избори и да гласуват също както мъжете. Оттам нататък е въпрос на избори. Единственото, на което държа, е хората (както на ръководни позиции, така и на всякакви други) да се избират според уменията си, а не да се поставят изкуствени квоти.

Рейгън, това значи единствено, че имаме още път да извървим Wink Но сме много по-напред, отколкото сме били преди. Мислещи, млади жени като Персона са доказателство за това.

ПП: Нали все повтаряте, че мъжете не изисквали такива неща Joy Никой ме ги изисква, всъщност, жената ги прави, за да има повече избор и свобода. Това, което трябва да се намали, са очакванията вкъщи, и там също има прогрес.
За мен лично нашето общество е много по-напреднало от това, което е в Близкия Изток да речем. Или на други места. Част от напредъкът е свързан с ролята на жените, така че съм съгласен, че сме много по-напред. Нямам против, за мен това е нормално. Въпросът е да не се стига до някакви крайности, защото живеем в едно общество и имаме нужда едни от други.
В арабските страни всяка жена като се омъжи получава един килограм злато от съпруга си.

А такива думи като "напреднали" или "изостанали" са нонсенс...

Общи условия

Активация на акаунт