Войната между половете

• 19 176
  • 801
  •   1
Отговори
# 405
Не мисля, че сме се съгласили да няма квоти.
Индустрии и бизнеси, в които има проблеми с уязвими групи (малцинства и прочее, знаете ги) и в които доминира пол, трябва да имат квоти.
That easy
Т.е. според теб един работодател трябва да наеме служител само защото е жена, дори ако има по-подготвен кандидат от мъжки пол? И това трябва да е наложено от държавата...върху частния предприемач?

А такива думи като "напреднали" или "изостанали" са нонсенс...
И аз така си мислех преди години, но съм живял и съм пътувал на много места, различни от т.нар. западна цивилизация, и за себе си съм се убедил в това, което казах. Разбира се, всеки може да има собствено мнение по въпроса.

# 406
Ако в арабските държави положението на жените беше толкова "изостанало",те щяха да емигрират,но не – стоят си там...

# 407
  • София
Индустрии и бизнеси, в които има проблеми с уязвими групи (малцинства и прочее, знаете ги) и в които доминира пол, трябва да имат квоти.
That easy
Да, квоти трябва да има докато положението се нормализира и работодателите започнат да наемат хора заради личните им качества и умения, а не да делят професиите на мъжки и женски.

# 408
Ама то е факт, че има предимно мъжки и предимно женски професии, като за някои като цяло по-подходящи са мъже, за други - жени. За някои дори няма желаещи от другия пол.
А това да наложиш квоти на бизнеса е абсурдно и е точно обратното на това, което пишете. При квотите се наемат хора заради пола им, а не заради уменията им. Един предприемач ще назначи този, който е най-добър за бизнеса му и ще му носи повече пари, а не само защото е мъж или жена.

# 409
Квотите парадоксално вредят именно на тези,които уж трябва да защитават. Практиката в САЩ го доказа,но у нас истините идват със закъснение от пет-шест години... А как и защо вредят – точно сега нямам настроения да обяснявам. Yum Сетете се сами – лесно можете,като се поставите на мястото на другия...

# 410
That easy
Т.е. според теб един работодател трябва да наеме служител само защото е жена, дори ако има по-подготвен кандидат от мъжки пол? И това трябва да е наложено от държавата...върху частния предприемач?
Е, да не си чешем езиците, всички знаем, че квотите съществуват, защото се наема мъж, въпреки, че за позицията кандидатства квалифицирана жена. Просто защото старата генерация е свикнала да третира жените като неподходящи за това или онова (О! чудно! все става въпрос за професии, в които се печелят много пари или има много власт)

# 411
  • София
Ама то е факт, че има предимно мъжки и предимно женски професии,
Скрит текст:
като за някои като цяло по-подходящи са мъже, за други - жени. За някои дори няма желаещи от другия пол.
А това да наложиш квоти на бизнеса е абсурдно и е точно обратното на това, което пишете. При квотите се наемат хора заради пола им, а не заради уменията им. Един предприемач ще назначи този, който е най-добър за бизнеса му и ще му носи повече пари, а не само защото е мъж или жена.
Дай конкретни примери за мъжки и женски професии.

Май само за миньорството се сещам като мъжка професия. И подобните. Там, където има нужда само от по-сериозна физическа сила и машините не са я заменили. Ако са я заменили, полът е без значение.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 11:22 от milenaka

# 412
  • София
Не разбирам защо все мен даваш за пример - аз жена домакиня нямам, нито съм държал да имам.
Говорим хипотетично защо няма и на практика толкова примери, както виждаш има много пречки това да се случи по начин, удоволетворяващ и двете страни.
Случва се в Америка например, където при евентуален развод присъждат издръжка и къща на жената, в замяна на приноса й към домакинството. И там не й купуват къща и внасят пари по сметка предварително.
Това, което предлагаш е просто абсурдно, освен че е непрактично. Най-малкото защото обикновено мъжът тепърва ще ги изкарва тези пари, докато живее с жената - а не ги е натрупал предварително, преди да се ожени.

Ами нали твоето мнение коментирам Wink

Обикновен мъж не може да си позволи жена домакиня, толкова е просто. Тези неща не се полагат от нищото. Нали минимум трябва да може да покрива масрафа на жена и деца. Пък и нали в днешно време мъжете не бързат да се женят, значи имат време да натрупат каквото е нужно, ако искат това Wink

# 413
Казах предимно мъжки и предимно женски професии - това значи, че в тези професии характеристиките на единия пол са по-подходящи... в повечето случаи. Един пример за това са силите на реда - полиция, военни и т.н. Естествено е да има жени и на определени позиции те дават своя принос, но огромното мнозинство там са мъже и има причина да е така. Винаги когато има двойка полицаи-партньори, единият е мъж. Сама ще се досетиш защо. Има и други примери за предимно мъжки професии - строителство, добив на полезни изкопаеми и др, където се изисква повече физическа сила, издръжливост. Не че това не може да се работи и от жени, но по-малко са тези, които отговарят на условията.
Предимно женски професии - учителки, възпитателки, медицински сестри, т.е. позиции, за които се изисква полагането на някаква грижа или възпитание. Не че няма мъже, добри в това, но повече жени притежават необходимите качества в това направление.

# 414
That easy
Най-добре идете в някоя по-прогресивна държава, където вече има квоти, пък живейте там в рая.
Аз като гласоподавател пък съм на обратното мнение, и гласът ми тежи колкото и твоя. Аз не искам квоти.
Квотите означават някой по-неквалифициран да заеме мястото на по-квалифициран (поне според работодателя, който иска да го наеме).
Без ограничения и забрани, но и без квоти е най-справедливо, пък на когото докъдето му стигнат способностите.

квотите съществуват, защото се наема мъж, въпреки, че за позицията кандидатства квалифицирана жена. Просто защото старата генерация е свикнала да третира жените като неподходящи за това или онова
Е като си е негова фирмата, ти ли ще му кажеш кого да наема? Нека да фалира, като е неефективен и плаща повече на некадърни мъже, докато конкурентът му наема по-квалифицирана жена за по-малко пари.

# 415
  • София
Крис, точно това ти обясниха, че не опира да способности. Понякога предразсъдъците са по-силни от всякакви умения. Затова и се налагат квоти на някои места. Не са перфектното решение, но са някакво.

Между другото, в много специалности в университетите има квоти, които са в полза на мъжете, защото иначе никога няма да направят нужния бал. Което е кофти, защото този за жените става убийствен, но пък така се дава шанс. Който не го бива, системата ще го отсее по други начини.

Ако в арабските държави положението на жените беше толкова "изостанало",те щяха да емигрират,но не – стоят си там...

Нашата бронзова медалистка по таеклондо от тазгодишната Олимпиада е пример за такава емиграция Wink Да не мислиш, че жените, които живеят в "изостанало" общество ги пускат ей така да си ходят?

# 416
Няма да ходя в други държави, примерите тук са пред мен: кой е тоя гей със средно образование, дето е нает примерно във фармацевтична компания, докато видиш ли, за позицията кандидатствал завършил Харвард?

Дайте пример и ще се съглася.

Но примери няма, само за обратното: шефа мъж, управителя - мъж, мениджъра - мъж, сал Станка обикаля да записва тока.

# 417
Обаче като имаше квоти и момчетата  влизаха с по-нисък бал в гимназии и университети нне протестираха Simple Smile

Квотите при назначаване на работа не означават, че ще назначат по-ниско квалифициран и представил се кандидат, означават, че при еднаква квалификация и представяне предпочитания пол има тежест. Десетилетия наред това е бил мъжът, сега, о чудо, вече не е.

# 418
  • София
Казах предимно мъжки и предимно женски професии - това значи, че в тези професии характеристиките на единия пол са по-подходящи... в повечето случаи. Един пример за това са силите на реда - полиция, военни и т.н. Естествено е да има жени и на определени позиции те дават своя принос, но огромното мнозинство там са мъже и има причина да е така.
Скрит текст:
Винаги когато има двойка полицаи-партньори, единият е мъж. Сама ще се досетиш защо. Има и други примери за предимно мъжки професии - строителство, добив на полезни изкопаеми и др, където се изисква повече физическа сила, издръжливост. Не че това не може да се работи и от жени, но по-малко са тези, които отговарят на условията.
Предимно женски професии - учителки, възпитателки, медицински сестри, т.е. позиции, за които се изисква полагането на някаква грижа или възпитание. Не че няма мъже, добри в това, но повече жени притежават необходимите качества в това направление.

Нагледен пример за предразсъдъците, споделяни от последователите на А. Константинов. И нуждата от квоти, докато тези предразсъдъци намалеят значително.
В нормалните държави разликата в броя между половете при изброените от теб професии е все по-малка.

П.П. Какво бяха твърдели мъжете преди 2-3 века за жените–лекари? Че нещо в мозъка им пречело да бъдат лекари ли? Или нещо подобно? Thinking

# 419
  • Somewhere beyond the moon and stars
Емигрират при всяка възможност. Само че възможността е, ако бащата или мъжът са съгласни.

В идеалния свят, за достъп до работно място, образование или друго, не трябва да има нито дискриминация, нито квоти.

Редактирам се - в много колективи всъщност е желателно назначенията да са балансирани, за да върви добре работния процес. В моя колектив сме минали през достатъчно назначения, за да сме наясно, че мъжете и жените в професията притежават различни качества и е добре съотношението да е близко до 50/50.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 11:47 от ~Emerald~

Общи условия

Активация на акаунт