Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 73 800
  • 1 540
  •   2
Отговори
# 285
Ан Мари, има различни видове рак, ХЕР позитивния е адски агресивен и расте бързо, например. Честотата на нарастване зависи от типа рак. Естроген позитивните може и по 7-8 години да си растат, но един ХЕР положителен рак за една година става огромен.
Не знам каква е туморната биология на рака на панкреаса, но един общ калкулатор за растежа на всички типове рак е некоректно.

# 286
Мили момичета,разбирам че имате нужда и малко да разпуснете,след дългите днии и нощи,на болка и страдания,но моля ви,имайте предвид,че тук ви четат хора с различен манталитет и психика,хора изплашени и готови да се хванат за сламката ...вашите постове и линкове могат да ги поведат в погрешна посока...Допускам ,че случаят с тумора на дъщеря ми,е голямо изключение към този момент,но ако за статистиката тя е 0,1 %,за нея ,нас нейните близки,това 100% реалност ..хормонозависим,неповлияващ се ,ХЕР отрицателен и бързо нарастващ...размери,които до този никой лекар дори не потвърди да е срещал...Повярвайте ми, в този миг бих дала всичко на света,да осигуря на детето ми физическото време...от три седмици...това което не и достига,за да започне новата терапия,в срок...нещо толкова необходимо,но непреодолимо,защото първо трябва проведе 7седмичната Лъчетерапия.Остава ми,да вярвам силно,и да се радвам на всяка нейна усмивка...Сигурна съм,че и вие цените живота и времето си,повече от всякога...нека помогнем и на другите,които още се лутат,да започнат да ги ценят...днес

# 287
Да и хормон зависимите могат да бъдат агресивни. Всеки случай е индивидуален. Аз дадох пример с ХЕРа, защото той е агресивен и при него трябва много бързо да се действа.
Ки ми беше 25 и доц. Консулова се усъмни за грешка, защото ХЕР е агресивен, според нея трябва ки да е доста по голямо. Второ мнение ми каза ки 30, което е същото долу горе...Ето, и моето ки е някакво изключение по скоро, на друга жена с рак ХЕР ки и беше 60.
Неда, колко е Ки67 на дъщеря ти, в САЩ мерят ли го?

# 288
Чувала съм, че her положителните са по-агресивни, но ако говорим за растеж - Her отрицателен беше моят, тумор 4 см, G3, но ниско ki. Хормонозависим, но само от естроген. Не бях ходила на преглед една година. Искам да кажа, че беше поникнал доста за тази една година гадът явно ... Плюс ангажиране на два лимфни възела.

# 289
  • Sofia
Това, което знам е, че при младите хора ( под 40г. ) туморите нарастват с по - бързи темпове от същите, които се срещат при хора над 40+ г. Отделно при тройно негативните ки67 е винаги високи проценти, независимо от възрастта.

Колко да не се бърза?! Знае ли човек, че нещо се случва в тялото му, решенията трябва да са бързи. Като при кариесите. Има ли го - правиш го. Не го ли правиш - и зъб можеш да загубиш.

Неда, изпращам прегръдки на дъщеря ти. Ще се справи! Само вяра и надежда да има! С помощта на Бог всичко е възможно и за всяко нещо се намира решение. Да си повтаря, че най - доброто предстои.

# 290
Момичета, има ли от вас такива, които са с порт и са от Пловдив? Къде правите промивките, къде е добре (а не да ме бодат 2-3 пъти всеки път). Понеже утре ми е последно вливка в София и искам ако може да не пътувам за това също всеки път.

# 291
Благодаря ви,за хубавите пожелания и добрите мисли!При дъщеря ми,Ки 67 е 20%,зависим от естроген над 10%,прогрстерон+,ХЕР 2+(kато е тестван допълнително за потвърждаване на това ,че е негативен). Води се,G 2,междиннадиферинциран.Аз се съгласих тя да остане и лекува в САЩ,защото в началото те демонстрираха голяма грижа,организираност и експедитивност....което от днешна гледна точка,не е точно така.Честно казано,още от първия ден,хирурга имаше съмнения,че клиничната картина и резултата от биопсията не се покриват.Допусна,че ще бъде поискана от онколога нова биопсия.Но,тя беше категорична ,че всичко и е ясно...и досега е така,а аз съм в шок,защото от епикризата след операцията,разбрахме,че пост оперативно не е правена Имунохистохимия,представете си този тумор 11см,и тестван само от биопсия.Бълг онколози,двама,ми обясниха ,че тумора е възможно да е хетерогенен...т.е.,част от него да е ХЕР отрицателен,друга ХЕР положителна.Дъщеря ми настоя за второ мнение,но  отложиха часа два пъти,и сега е за 24.10,хирурга ,уж обеща да направи нещо,за следоперативна хистология...още нищо.Дъщеря ми е относително спокойна,старая се да не я товаря с моите страхове...защото не е възможно да направи повече,не и в САЩ... В момента е на Золадекс и то защото аз настоях да започне поне възможното.Верзениото е несъвместимо с ЛТ .Върви подготовката за Лъче,вярвам до 8 седмица(след операцията 21.08) да я започне.Има и лекари- човеци и тук,съдействаха и да е щадяща протеинова терапия,още преди застраховката да я одобри,но си е нужно време,а и процедурите ще са 33..6 седмици и половина,и всички ми повтарят колко е важна новата терапия да започне до 12 седмици след операцията,а тя в най-добрия вариант,ще успее след 15седмици...Просто броя седмици,дни,моля се да не отменят визити,тя да е здрава,да издържи без прекъсване...за да продължи ,все така позитивна и раздаваща любов и добрина...Толкова е трудно,да балансирам,да настоявам ,тя да неспира да търси най-добрите решения ,без да я плаша и да убивам оптимизма и.Тя е мн силна,мн раздаваща се за всичко и всички...Дано не съм ви оттеглила,не съм спирала да чета тук,притеснявах се ,че малко са нещата с които аз мога да съм ви полезна.
Та...времето е безценен съюзник!И,статистиката е статистика,полезна е за учебниците,за науката...в твоя жив ,живот..всичко ти се случва на 100%..И няма статистика,която да го промени.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 01:27 от неда2

# 292
В крайна сметка ХЕРът е положителен, така ли? Ако е така, трябва да започне и Херцептин.
Чудесно че е насочена за протонна терапия, това е най новото. В България нямаме такъв апарат, в самата Европа има няколко такива центъра.

# 293
Haidi, откъде намираш източниците, от които се информираш? Правиш впечатление за информираност за доста неща, които е въможно да са непознати дори за лекари специалисти. Браво за което. Имаш ли достъп до специализирани източници за квалифицирани кадри?

# 294
  • София
Хайди, с нетърпение следя всеки твой пост, защото си личи, че си много информирана, за което огромно БЛАГОДАРЯ! Продължавай да споделяш!
Неда, стискам палци за дъщеря ти! Вярвам, че ще го преодолее!

# 295
Благодаря мама Мони,благодаря от сърце на всички тук,които ни подкрепят и окуражават.Опитвам се да бъда позитивна,и да вярвам...толкова е трудно да не напиша,това което е в главата ми,не искам да го виждам изписано...Аз вече съм в бг, 8 м бях рамо за всичко,но тя се справя чудесно.Ходеше на психолог,но реши ,че това не е нейното...Отдавна искаше да се научи да плете на една кука...направи го и сега е безкрайно щастлива,всеки ден ми праща снимки на новите си творения ...бързо и мн успешно напредва.Такава си е тя,не иска много от живота,и да е дъщеричката си...Вярвам ще го има..Всички майки вярваме ,че децата ни заслужават да са щастливи...

# 296
  • София
Ще има още едно място за профилактика/лечение на рак на гърдата:
https://m.dnevnik.bg/zdrave/2024/10/09/4685778_sofiiamed_razkriv … za_mlechni_jlezi/

# 297
Чета публикации в pubmed базата.
Пускам по ключова дума, например HER2 + думата, която ме вълнува и чета каквото излезе.
Например HER positive brest cancer PCR(pathological complete response)  и гледам проценти, какви протоколи използват, при кой имат най голям процент клиничен отговор и прочее.
 Има много резултати от клинични проучвания, за лекарства, сентинелни биопсии и каквото се сетите, ЯМР-та, колко са достоверни.
Между другото, ще ви дам линк към презентация на др.Мариела Василева за рак на гърдата. Изключително полезна е, оттам научих за резекционните линии при операция. Даже може в самата тема отпред да се сложи този линк. Отделете два часа и го изгледайте. Много е изчерпателно. Тя застъпва и темата  за генетичното тестване. Аз дълго се чудих защо се препоръчва тест само на БРКА 1 и 2 гените, при условие че има и още 15 допълнителни гени касаещи рака на гърдата, и в това видео разбрах, че гените имат различна степен на проявление - пенетратност. Някой се проявяват силно, втори средно по сила, а трети се проявяват много слабо. Е, въпросните БРКА са двата, които се проявяват силно и отговарят за 90 процента от случаите на наследственост, затова онколозите препоръчват тях за тест. Сега има и един трети, който има силна пенетратност, ПАЛб52, за който също препоръчват тест.
https://www.youtube.com/live/BLEG5eXcvqc?si=oM5gUDMHLyX416lv

# 298
Неда, желая ви успех и вяра, дават висок процент успеваемост на лъчетерапията, надявам се дъщеря ти напълно да се повлияе от нея. Може ли малко повече информация относно хормоналната й терапия и какви са практиките в САЩ. Питам защото има лекари в БГ, които предписват хормоналната терапия след лъчетерапия, а не по време на същата като несъвместими. Разбирам, че при вас има препоръки за започването й след операцията, а за такива в БГ не съм чувала.                                                       
 Имам и въпрос към haidi, а и към всеки, който може да отговори. Въпросът ми е относно червеното цвекло и действието му на черния дроб. Винаги съм знаела, че цвеклото прочиства черния дроб, но скоро ми казаха по информация от момиче в Аджибадем, че там препоръчвали ДА НЕ се приема червено цвекло, защото натоварвало черния дроб.       
    Haidi, на теб казвали ли са ти подобно нещо в Аджибадем Сити?

# 299
Не, нищо подобно не са ми казвали за червеното цвекло, а и аз не съм питала. За храните има всякакви противоречия.
В този линк има препоръки за храна, като всичко е на база научни изследвания. Search, пускате си вида рак и има списък с храни, които са препоръчителни и такива, които да избягвате.
https://foodforbreastcancer.com/

Общи условия

Активация на акаунт