Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 73 804
  • 1 540
  •   3
Отговори
# 300
Относно терапията,Верзенио,Золадекс и Аримидекс.За две години,а след това 8 г плануват Тамоксифен.В интерес на истината,преди нейната онколожка да обяви становището си,аз бях взела мнението ,за двугодишната терапия,на онколози от Токуда.За моя радост то съвпадна напълно с това на американския онколог.Хормонотерапията е съвместима с Лъче,затова и настоях да започне,тя два месеца остана без всякаква терапия,а по време на операцията се установи,че процеса скоростно напредва...образни и проследяване не правят,а тези правени по друг повод не показваха такава картина...и въпреки това те са си супер спокойни...даже и казват,щом си добре живей си живота,ако се влошиш,имаш оплаквания,тогава ще решаваме...абе мило американско отношение.Та Верзениото е за след ЛТ,тя щивот и здраве,ще приключи към 15 седмица.Ще има леко закъснение...но нямаме избор и решение.Към този момент моите основни притеснения са относно доказването ,че целия тумор е ХЕР отрицателен,това да се потвърди или отрече...и търсим начини,но те са различни от тези в бг...но вяра,вяра...това  е..

# 301
Предположих за pubmed, но и за там по-информативните не само за абстракта искат платен абонамент. Едно време само предподавстелите имаха право да се докосват до това в библиотеката, нас клетите студенти кучета на яли 🤭. Haidi, Благодаря! Ще поразровя. Дерзаем!

# 302
Неда, желая ви успех и вяра, дават висок процент успеваемост на лъчетерапията, надявам се дъщеря ти напълно да се повлияе от нея. Може ли малко повече информация относно хормоналната й терапия и какви са практиките в САЩ. Питам защото има лекари в БГ, които предписват хормоналната терапия след лъчетерапия, а не по време на същата като несъвместими. Разбирам, че при вас има препоръки за започването й след операцията, а за такива в БГ не съм чувала.       Аз започнах Тамоксифен преди лъчетерапията и сега го приемам по време на нея. Това по препоръка на проф. Дудов и доц. Консулова. Само проф. Щерев каза да изчакам с хормонотерапията след лъчето, не че са несъвместими, а защото щели да се засилят страничните действия, като се съвпаднат.                                                
 Имам и въпрос към haidi, а и към всеки, който може да отговори. Въпросът ми е относно червеното цвекло и действието му на черния дроб. Винаги съм знаела, че цвеклото прочиства черния дроб, но скоро ми казаха по информация от момиче в Аджибадем, че там препоръчвали ДА НЕ се приема червено цвекло, защото натоварвало черния дроб.       
    Haidi, на теб казвали ли са ти подобно нещо в Аджибадем Сити?

# 303
  • София
Вчера бях на гинеколог, че нали трябва да следим лигавицата, тези които сме на Тамоксифен. Всичко е наред 3 мм, но се заговорихме с лекарката за ползите и минусите от евентуална хистеректомия. Та тя каза, че преди време доста често се е практикувало при РМЖ, но вече не е така и по-скоро ако няма индикации онколози и гинеколози не препоръчват, защото поради напълняването след такава операция, което често се случва продължава производството на естроген от мастните клетки. И затова и вече онколозите не спират лекарствата много често въпреки хистеректомията. Просто споделям.

# 304
При дъщеря ми,хирурга при първия преглед след операцията,намекна че може би ще препоръчат отстраняване на яйчниците.Онколога смята ,че това не се налага .Те определено не комуникират мн помежду си.По отношение,на нова бременност,обаче са категорични,и двете не препоръчват.Между другото,преди три години,дъщеря ми беше оперирана от ендометриоза(3 м след раждането).На въпроса,дали има връзка..вдигат рамене,не са убедителни,но казват ,по скоро- не.Аз не откривам категорични мнения по въпроса,дали някоя от вас е търсила лекарско мнение?

# 305
  • Sofia
Неда, за ендометриозата не знам. Но, за това че няма комуникация между различните лекари, тук в България е същото. На какъвто и лекар да ти се наложи да отидеш, ти си посредник между двете страни. Дори и лекарите да са от една и съща болница.
За яйчниците. Дали дъщеря ти е правила BRCA1/BRCA2 теста? Ако излезе положителен тук препоръчват премахване на яйчниците.
А защо в Америка не препоръчват нова бременност? Заради ендометриозата?

# 306
Правиха тестове за 36 генетични мутации,всички са отрицателни.На практика,от всички възможни,познати ,и систематизирани фактори,евентуално отговорни за възникване на раково заболяване...дъщеря ми не отговаря на нито един...така и казват,може дълго да питате,когото пожелаете,отговор на въпроса"защо" няма да получите.Нова бременност не е желателна,предвид рисковете от рецидив .Предполагам и плановете за дългосрочна терапия.Аз като майка,която добре познава детето си(поне го познавах),знам че живота в САЩ,е силно противопоказан за нейната чувствителност и деликатна натура.Тя се радва,че живее сред хора усмихнати и мили,но това е лицемерие,затварят вратата и за тях не съществуваш...Дъщеря ми преживява всичко,деликатна е със всеки,готова е да преглътне всичко,само да ме нарани и обиди някой...сега си е купила книга"Как да се научим да казваме "не"".Тя не е с манталитета на местните,и те се възползват между другото,много им е удобно...Понеже тя попита всички възможни лекари,как ще бъде проследявана,защо няма да и правят образни изследвания и т.н.,когато хирурга и намекна,че ако тя каже ,че има оплаквания,те сигурно ще направят...и тя беше изумена и и е трудно да си представи,че искат от нея,да ги излъже,за да направят нужното...Та аз имам някакво обяснение,колкото и да не е научно подплатено...

# 307
  • Sofia
Неда, раковите заболявания са едва 5% наследствени. При мен също няма наследство. Възникването на болестта до голяма степен е  потиснати разочарования, свръх тревожност, стрес и други терзания.
Питам за нова бременност, защото първото нещо което питат в болницата където се лекувам дали искаш да ти се замразят яйцеклетки за бъдещо оплождане ( разбира се, ако си на подходяща възраст). Отделно имам позната, която мисли за бебенце. В момента е на хормонална терапия.

За чувствителен човек, като дъщеря ти все си мисля, че където и да живее, ще ѝ е трудно. Недей да си обременяваш мислите, че там където живее има участие. Ние сме тези, които трябва да си помогнем, когато нещо или някой ни трови здравето. Независимо дали е мястото на което живеем, хората, работата или нещо друго. Бих препоръчала и една друга книга за насърчение - " Границите". Книгата е написана от Д-р Хенри Клауд  и Д-р Джон Таунзенд.  Четох я когато бях 20 и косур годишна, също неспособна да казвам "не" и ред други неща. Помогна ми до толкова, че ми обърна мирогледа из основи.

# 308
Относно хистеректомията с махане на яйчници знам, че преди години е извършвана под предлог, че "РМЖ  се прехвърля на яйниците" - поне така е била посъветвана преди 18 г. майката на моя приятелка с РМЖ от нейния първи братовчед - гинеколог, който е извършил операция като е настоявал това да стане в кратък срок до 6 м. Сега тази практика е изоставена, тъй като се правят ген.тестове и има възможност за проследяване се ПЕТ скенер. Скоро научих за момиче, при което е извършена хистеректомия, тъй като е установено изменение в шийката на матката - две години след операция на РМЖ. Иначе знам, че някои жени предпочитат отстраняване на яйчниците, за да спрат Золадекса, но продължават на хапчета против отделяните хормони от мастната тъкан или задстомашната жлеза / за последното не съм много сигурна/.

# 309
Ето една статия за епигенетиката, която е сравнително нова наука. Може да не си унаследил гени, но епигенетиката включва/изключва гени отговорни за рака. Въпреки, че се кълнат че стреса не бил виновен за рака, всъщност съм абсолютно убедена, че той е един освен причинител на това заболяване плюс мръсната среда, въздух,вода,храна и ето ги епигенетичните фактори....
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/epigenetikata-promenya-sadbata-na-chovek

# 310
  • Варна
Момичета,взехме останалите лекарства и успях да питам лекарката за BRKA1 и 2,дали може да ги направи безплатно.В момента има кампания на Астра Зенера за безплатни тестове.Има някои условия и ще питат за нея дали е подходяща.Успях да го снимам тайно.Може да питате онколозите си.Неда,браво че са направили всички тестове.Тука много рядко предлагат ,а има толкова много лекарства,които се целят точно в тия мутации.Проф.Тимчева каза да направим и ESR1,за резистентност към ароматазни инхибитори.Но ще питам на друг преглед,че много въпроси станаха за днес.

# 311
  • Sofia
haidi, благодаря за статията!

Мисля, че точно стреса е нещото, което свързва онкоболните. Хора живеещи в различни райони, различен начин на живот, семеен статус и възраст. Поне при хора над определена възраст. И то не стрес, като стрес. А този, който е постоянен и те прави не в състояние да се отърсиш от него. Подплатен със свръх тревожност.

Alatea, ако не се лъжа за условията. Трябва да си под 50 години и да нямаш фамилна обремененост.

# 312
Аз пък хич не вярвам,че е стрес!Би било по-приемливо да получиш паник атака,нервен срив,параноидна шизофрения и производни.За мен това е външен фактор тип зараза..ама какво точно е…Дано доживея разкриването на това заболяване.Живееш си,живееш си 30-40-50-60г и БАААМ РАК …ОТНИЩОТО ТЕ МУТИРАААТ?!?!?!Какъв ОСЪЗНАТ стрес може да изпита бебе на 1г,че да отключи раково заболяване?!Др Кръстева в едно от интервютата казваше,че най-ранния рак е открит в скелета на неандерталец.Откакто свят светува е.А друг доктор беше казал,че за НЕуспехите на медицината винаги се обвиняват цигарите и стреса!
Да споделя,моите сладури последно казаха,че ще ми направят 8ХТ,да припомня трябваше да са 4,решиха в последствие да са 6.Грабнах си аз багажа и хайде при друг доктор.Каза,че на моето положение е трябвало да бъдат само 4бели,не е хубаво да се прекъсват сега червените и си оставам на това лечение защото клетките са променени и възбудени (фармарубицина така действал)
Минах ПЕТ скенер и резултата е чист.Психически вече съм 6+ след консултацията и дългия разговор ,обясни ми всичко подробно до всеки детайл и клетка.Обсъдих с него генни мутации и от това,което разбрах е,че на ХЕР позитивния е сигурно,че ще са отрицателни.(положителни излизали при тройно негативния)Препоръчва само BRCA1и2 да направя или ако искам пълния пакет главно за да видя какво съм предала на децата ми.
А и за веждите да ви питам..все още имам вежди,та кога се очаква че ще паднат?

# 313
  • Sofia
Coral, затова изрично допълних, че стреса е валиден за над определена възраст. Не знам какво си мислиш, като някой ти каже стрес? Стреса може да е както физическо натоварване, така и нервно напрежение. И не би следвало да те докарва задължително до някакви лудости. Иначе, ще е пълно с луди. Grinning
При децата е съвсем различно положението. Раковите заболявания при тях са строго конкретни.
Иначе раковите клетки са си в нас, спят докато не ги събудим. При някои никога не се случва. Не е вирус ( освен този на маточната шийка ). Над определена възраст (80+) вероятността да се развие рак е много малка, заради бавните процеси в организма.

Човешкото тяло е необятна и загадъчна вселена. Едва ли медицината някога би разгадала това чудо напълно. Всичко се позовава на теория на вероятностите.

За BRCA щом ще го правиш направо си пусни целият пакет, щом така или иначе ще даваш пари.

За веждите. След 4 червени и 3 бели моите вежди съвсем леко оредяха, като при едната е една идея повече. За сметка на това косата е 98% и окосмението по тялото, също го няма. Вече 4 месец се радвам на гладка кожа.

# 314
Katty ,всеки си е с мнението..Важното е да бъдем здрави и все по-добри и надеждни лекарства да открива медицината.👏 То пък щото като чуеш тая диагноза НЕ изпитваш стрес хич…За физическия стрес какво визираш…умора? То все тая де,случило се е!Все си викам дано да съм последната и никоя друга  жена не го изпитва!Че бях на косъм да лудна..Честно!
Да и аз мисля да пусна целия пакет.Последно когато проверявах в геника пакета за гърдата беше 1400лв.Силно се надявам да е оредяване на веждите само.След коя вливка започнаха да оредяват при теб или по скоро да е видимо.Предстои ми трета червена другата седмица.Това което обръснахме на главата след първата химия си стои,мигли и вежди също…ама малко олесях на триъгълника,краката и мишниците (не че протестирам 😀) а и космите в носа също..Една хрема като ме е хванала..та по салфетката виждам,че и оттам падат 😀

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 15:40 от Coral344

Общи условия

Активация на акаунт