Основни упражнения в зала + диета

• 1 581
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте, видях сходни теми, но и такива, за въпросите, които ме терзаят.

Абе, цял живот съм била доста добре сложена, такъв ми е гена. След това 10 г се занимавах и с танци + ски.

Поради хормонални истории и проблеми + стрес + какво ли още не, качих 18 кила за година и половина.

От доста месеци не мога да се наканя, нито да мотивирам да започна хем фитнес, хем диета.

Избрах си един фитнес салон ( в чужбина ) , който е без тренери. Тоест има само уреди, ходиш блъскаш и това е.Влизаш с карта, всичко е чипирано, хахахахаха.

Така, че няма кой да ме посъветва.

Ще влезна в ниско въглехидратна диета, Дюкан или подобно, но искам и да ходя поне 3 пъти седмично на фитнес..Много мразя фитнес, не мога да го отрека. Но....

Познавам само колело, пътека, и не знам дали друго мога или познавам ??? Доста бързо се изморявам с тези натрупани кила, дори като говоря за запъхтявам ???? Добре, че съм висока, но така пък изглеждам едра и не мога да се трая.
Това ме накара да кажа край и да се опитам да напраевя нещо за себе си.

Мислите ли, че 30 мин колело +   15 мин тичане на пътека ( 3 пъти на седмица ) би ми помогнало да сваля нещо ? Или това, което пиша е нищо като натоварване ?

Преди малко говорех с един познат, той ми каза, че е невъзможно за 1 месец да сваля 5 кила, щяла съм да сваля мускул ми вика. Казвам си в главата, какъв мускул, та това си е сланина, напълняване най-вече в корена и ханша.

Какво мислите по въпроса ?

Благодаря предварително

# 1
Приемате ли още хормони? Ако да - няма голям шанс да направите нещо в залата за съжаление. За такъв тип напълняване в кухнята се работи.

# 2
Здравейте, не всичко спрях и инжекции и добавки и лекарства на основата на кортикоиди.....
За това искам да започна нисковъглехидратна диета, но и фитнес в зала.

# 3
По-добре започнете постепенно да правите тренировки с тежести. Дават много по-добри резултати в различни аспекти, отколкото изтощително кардио.
Но щом сте съвсем начинаеща, препоръчвам да намерите някакъв начин да направите няколко тренировки с треньор, който да ви покаже правилната техника за изпълнение на упражненията. Има достатъчно информация в интернет/youtube, но няма да успеете обективно да се погледнете отстрани и или ще си докарате някоя травма, или няма да натоварвате правилните части от тялото и тренировката ви няма да е достатъчно ефективна.
Ще ви дам пример с базови упражнения, с които може да се запознаете допълнително.
Може да започнете с 10 мин. кардио на степер/колело, но само за загрявка. Упраженията трябва да са с минимални тежести в началото, докато свикнете и постепенно да вдигате килограмите и да се стремите да прогресирате. Аз правя от всяко упражнение 4 серии по 12 повторения. Почивка от минута, минута и половина между сериите.
Базови упражнения за крака: клек с щанга, мъртва тяга, хип тръст, българска преса/уреди за напади.
Упражнения за гръб: тук трябва да има някакви упражнения за набирания с широк хват и теглене на уред/набиране с тесен хват.
Упражнения за рамена: раменна преса, странично рамо с дъмбели.
Упражнения за бицепс: с дъмбели, най-добре в изправена поза.
Упражение за корем.
Има уреди, които правят изпълнението на упражненията с тежести по-лесно, като например клекове с щанга на смит машината. 
Важно е да знаете, че няма как да правите само един вид упражение за отслабване на конкретна област, защото организмът не работи така. Трябва да се натоварва цялото тяло.
Началото ще е трудно и неприятно, но с времето ще станете все по-силна и по-уверена.

# 4
Защо трябва да се насилваш да правиш фитнес щом не ти харесва? Избери спорт, който харесваш. Аз вървя и карам колело. Също така съм на калориен дефицит.

# 5
Мисля че не трябва да се насилваш за месец максимално свалени кила. Силата е в постоянството и да - ефект от кардиото ще има съчетан с хранителен режим като постепенно увеличаваш времето за кардио и особено като внесеш тежести. Бягане и режим са добро начало пък може и да започне да ти допада фитнеса. Защо не ти харесва?
Като започнеш да виждаш промени ще се мотивираш за по високи резултати. Успех!

# 6
Защо трябва да се насилваш да правиш фитнес щом не ти харесва? Избери спорт, който харесваш. Аз вървя и карам колело. Също така съм на калориен дефицит.

Защо ? Ами защото. това лято надхвълих и максимума, от това, което мога, от доста време насам. Всеки ден, правех планински походи със сериозно натоварване от 27 - 28 К крачки на ден. Това е супер успех за човек, който е обездвижен и детрениран от повече от 5 г насам.
Плюс това и плувах поне по 1ч на ден.
Прибирайки се в София с изненада гледам 0 свалени кила. Толкова много се разочаровах.
Викам баси мамамамамамамамата......Какво става тука.
Не мъдам, дали ям чипсове или пия кола или дали правя по 27 000 крачки на ден, резултатът е същият. Какво е това блокиране ?

И така помислих, че ако премина през калориен дефизит и фитнес това е единствения нчаин да почвам да свалям.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 14:26 от BlackCat12

# 7
Според моето скромно мнение - резултата ще се появи , когато направиш релакс пауза и по този начин спреш да имаш нужда да наваксваш и фобиваш енергия с храненето, а можеш да минес на леки , леки неща.
Това, което разказваш ми напомня на мен , че най-много кг. съм качвала, когато децата ми са били малки, имала съм най-много работа и ангажименти и съм тичала и обикаляла за 20. Липсата на сила и умората се превеждат като нужда от храна, енергия.
Обрат стана, когато си обърнах внимание , спрях въртя хамстерското колело и се успокоих.
И последно - твоя разказ ми напомня на един ден това лято на Алпите , в едно езеро точно под Zugspitze , ние се натапяме след една разходка  и идват една групичка младежи, обаче катерачи , с всичките си такъми. Две момчета и две момичета. И се натапят и те край нас така че слушам какво си приказват и обсъждаха качването. Момичетата бяха доста набити и едното казва да, страхотно беше качването, но след това как само добре се нахраних -мислих , че с по цял ден катерене ще смъкна кг. но не става, защото не може да не се храниш стабилно. А сега като се нахраних каква енергия ми дойде, мога пак да се кача.
Ами явно не става силово.

# 8
Може да не консумирате вредни неща, но пак приемът на калории на ежедневна база да е по-голям от изразходената енергия. Пробвайте за няколко дни да си пресмятате калориите и ще осъзнаете, че понякога изобщо не се усещаме колко калорични са определени продукти, които консумираме, защото ни се струват като нещо леко и не ни засищат за дълго.
Изградете си хранителен режим, който да е устойчив и да може да го спазвате дългосрочно, без да е прекалено рестриктивен и без да се гладува. Трябва да се увеличи приемът на протеини, да се консумират полезни мазнини и храни, богати на фибри, да се намалят въглехидратите. Предимно готвене вкъщи, храната навън е по-мазна и по-калорична. Консумирайте повече продукти, които са нискокалорични, но засищащи. Правилно хранене и добри тренировки няма как да не донесат желаната промяна.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 00:23 от Meddyy

# 9
При мен свалянето на тегло дойде година след като спрях да пия хормон. Преди това каквото и да правех нямаше ефект за отслабване, но поне държах положението да не качвам повече. Не са похабени усилията с режим и спорт, но резултат за намаляване на теглото видях чак тогава. Без да променям нищо свалих за 6 месеца 12 кг.

# 10
Калориен дефицит, това е в основата на отслабването. И ако се движиш/ спортуваш още по- добре.

# 11
Ще стане,
Дай си време.
Смени си хранителния режим.
Диети не.
Организма не ти е свикнал.
Почваш много леко.
Сърце, дишане, мускули са в лошо състояние.
Вярно е че мусклуите се разграждат преди мазнината.
За това не се натоварвай много особено в началото.
Темата е за 15 страници.

Едно ще ти кажа. Тежките тренировки имат само лош ефект.
Единственото по-лошо е нищо да не тренираш

# 12
Мисля, че идеята за фитнеса е добра. Аз мога да кажа само за себе си и личния си опит. Миналата година много отслабнах като тръгнах на фитнес.
Аз съм от тези лудите дето много дълго стоят на пътеката за бягане. В началото едвам успявах 1,5 км да бягам, след година стигнах до 9км за 60мин. Отделно след това съм на уредите. Започвам от преса за крака минавам през уредите за бедра и дупе, 200 повторения на уреда за корем и малко за гръб, след което прекарвам по 15 мин. в сауната.
Отделно ходя на танци (на пилон - тук е модерно), което е най натоварващо за бицепсите и трицепсите.
Не спазвам никаква диета в момента. Миналата година бях 64кг на 160 височина, сега съм 51 и не качвам въпреки че си похапвам сладко и обичам чипс.
На фитнес ходя 3 пъти на седмица и на танци веднъж на седмица.
В самото начало не ми допадаше много да ходя на спорт, но с постоянството след няколко месеца дойде и удоволствието от спорта.
Желая ти успех в отслабването.

# 13
Мерси много за идеите и съветите . Само да кажа, че започнах от вчера уж диета. Храня се само и най-вече с протеини за няколко дена ще го правя това.
Как е възможно за 1 ден да съм свалила 2 кила ???? Това още повече ме кара да си мисля, че заради тези пусти хормони и стрес съм наляла не от ядене...е малко, но не само.

Колкото до спорта, колко минути препоръчвате на колело и на пътека за абсолютен начинаещ , с над 15 кг за сваляне ?

# 14
Според мен спрете да се фиксирате толкова в числото на кантара, няма нужда от ежедневно мерене. Особено при по-високи килограми, вариация от +/-1 или 2 кг може да е от вода. Особено при увеличен прием на протеини, настъпва дехидратация на организма. Може да прочетете за причините за това. Както писах преди това, балансираната диета е ключът за успеха, прекалено много протеин също има негативи.

Общи условия

Активация на акаунт