След балове, изпити, точки, хазайки, кафето си пием пораслите майки

• 47 170
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
  • Разпиляна във въображението
Ами тогава да вземат да съкратят обучението, защото има много информация в пространството. Не знам, на мен това ми е малко несериозно Simple Smile Ако няма да се ходи редовно, има и задочно обучение - свободно време, систематизирана информация.

# 121
А защо не си качват лекциите на платформа българските лектори…? Защо трябва да се работи като през 80-90те години 🤷♀

# 122
За да са лектори.
За различни неща има нужда от опр. брой часове лекция и т.н. дейности.
Т.е. за да не ги замени облака.
Но и според мен да си се присъства и обучава лично си е голям плюс , соц. контакти, връзки и запознанства и пр. неща се научават.
Замислих се за  писането и стенографията , защото подхванахте темата , и доколко има нужда да се водят чак толкова подробни записки . Защото ако все пак я има инаформацията в изобилие не стиага ли темата и насоките на какво държи преподавателя в един списък по темата . И може тук-там някои записка.
Заяото аз и друго помня. Понякога при истерично записване след бързащ преподавател нямаше човек време да чуе, вникне и осмисли думите му. Просто записваше. После четяхме и мислихме .  Има ли сега смисъл чак толкова всичко да се записва при толкова достъпна информация ил ие по-добре да се внимава, слуша, мисли, обсъжда .
Само идея, ЩЕ видим как ще е . Със сигурност различно от при нас.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 22:09 от bella-ciao

# 123
А защо не си качват лекциите на платформа българските лектори…? Защо трябва да се работи като през 80-90те години 🤷♀

Авторско право имало и не можело.
Това ни беше казано на нас. В същия университет, но в друг факултет.
Не можело да се качват в интернет от преподавателя.
Но иначе може някой студент да си снима записките и да ги качи в пдф.
Логика няма..

# 124
Мислех, че са преодолени идиотщините (простете за израза) от зората на изобилието от юридически (и не само) факултети - липса на хабилитирани лица, бързо производство на такива, халтураджийски изпълнения от страна на лектори от утвърдени университети и т.н., но очевидно все още има последици. Жалко.

# 125
Хм доста добри бяха преподавателите . И нищо общо с юристи. Просто имаше при нас един предмет ... и още го има , знам Simple Smile
При юристите не съм сигурна как е . Все пак не всичко се учи по един и същи начин.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 22:52 от bella-ciao

# 126
Ако искаш да слушаш, но и да имаш всичко записано, има приложения, които обръщат речта в текст. Предполагам, че трябва добре да се чува, но нищо не пречи някой на по-предна позиция да го прави. Сигурна съм, че младежите ще са по-наясно от нас Wink Нашите нищо не са знаели как се оправяме, пък се  дипломирахме Simple Smile

# 127
При нас нямаше опции да отсъстваш много много от лекции, те повечето си имаха учебници и държаха да си ги закупим и някои директно от тях, но и присъствени списъци... А време за кафета и приказки винаги има.

# 128
Здравейте,
Miriel, и моето момиче май се е паднала в стая с две момичета 2 и 3 курс съответно. Аз изобщо пък не се притеснявам как ще се сработят. Както могат. Ако съвсем не върви, тогава ще го мислим.

За мен голямото предизвикателство е как тя изобщо ще свикне да живее там. Аз в момента устройвам осмокласника на общежитие в Правец - той е голям ентусиаст. Но студентката ми направо не си я представям в подобна обстановка. Казвам си, че нейното общежитие може да се окаже една идея по-добро. Дали са й точно 1 дата за настаняване, на друга не можело. В един и същи ден 200 или повече студенти ще трябва да получат първо документ за временно настаняване от някакво Районно. Весело ще бъде. Simple Smile
Хубавото е, че каквото не успеем да уредим, тя ще си поръча или купи на място. Но първо да се настани и да видим стаята.
Успех на всички в новото начало!

# 129
  • Plovdiv
Смятам, че при всяка специалност, уни, нещата са различни и до ден днешен. Просто ще трябва да се нагодят.
При мен, например, при едното ми обучение, нямаше учебници, всичко беше на лекции, последвани от упражнения, на които ни изпитваха по време на семестъра, имахме отсъствия, направо си продължавахме като в училище. Накрая имахме 5 държавни изпита и практика. В последващото обучение вече беше свободен режим, но отново всичко беше на лекции и пак пишехме, като луди. Най-фрапиращото, обаче беше "номерът", който ни скроиха последната година. Бяхме приети в магистърска програма и трябваше да се дипломираме със защита на дипломна работа. Започваме последната година, получаваме програмата, виждаме, че липсват два предмета от първоначалната при приемането, попитахме, получихме уклончив отговор. Някъде към края на първи семестър, започвахме да задаваме въпроси за организацията на дипломните ни работи. И тук дойде голямата изненада. Заявиха ни тържествено, че ще се дипломираме с държавни изпити, защото програмата ни е променена на степен бакалавър.Rage Защо не са ни казали, защо са го направили, не ни дадоха обяснение. Протестите ни не дадоха резултат. Попитахме каква е разликата от необходимите изпити на двете степени, оказа се, че са точно тези два предмета, които тихомълком бяха премахнали, за да ни трансформират в бакалавър.Joy
И което е най-смешното, след време, при преустройствата на университети и колежи, се оказах с две бакалавърски степени по една и съща специалност и 6 години обучение. JoyJoy

И аз съм учила машинопис и стенография в гимназията и досега използвам десетопръстната система за писане, вече на клавиатура, както и някои стенографски символи при писане на ръка. Grinning

# 130
В ледената епоха (в следдинозавърско време) в ЮФ тежестта падаше върху лкциите. Добри души, учили стенография, ни бяха показали основни сигли ("развитие", "резултат", "следователно", окончанията "та", "то", "те", унифицирахме и други нестенографски знаци (от биологията означенията за мъж/жена) и записките ни станаха взаимно четими. Ако в училище децата се групират по сходства в интереси..., в университета се гони общият интерес - да се върви в крак с преподаваното и да се вземат изпитите. Затова копия от лекции вървят от ръка на ръка и не е фатално пропускане на ден - два (ако се налага). Ако детето не е с много бързо писане на клавиатура, компютърът ще го лиши от екстрата "съкращения" (или ще си направи свои), но пак си мисля, че ще е по-бавно. Лекторът си говори, той не диктува и затова се иска бързина (водеща до грознопис за цял живот).

# 131
  • столицата
Да, точно така. Именно от бързо писане на лекции в ЮФ-то така си развалих почерка, че дори сама не можех да си го разчета. За сметка на това, колегите, които ползваха  моите лекции си разчитаха всичко.

# 132
  • София
Аз бях редовно в УНСС в следдинозавърско време....
Ходех на лекции само ако лектора беше баш динозавър и на изпит те къса, ако не те е виждал. Ако се случеше да отида ,едвам издържах ...работех.....
Пиша бързо ,дребно и сбито...как ми разчитаха колегите и до сега се чудя,но все от мен искаха лекции да преписват.
Нямаше много информация, купувах учебници които и сега стоят на тавана на село- защо ли?.Преписвах от други колеги....
Избутах ...не е трудно....и нашите ще успеят- днес има толкова информация.
Аз си писах дипломната на пишешта машина, после я давах да ми я набират..../ясно ви е кога е било/

# 133
  • София
Днес, най-накрая, наборката намери малко свободно време (извън партита и срещи с колеги), за да си поговорим.

Започва да свиква и да й харесва в Льовен, който е белгийският Студентски град. Тази година Университетът празнува своята 600 годишнина и имало специално лого и ще има различни събития, свързани с юбилея. Вчера е било официалното откриване на учебната година. Било е много тържествено, с шествие на професорите, облечени в тоги, завършващо в катедралата. Последната е изключително красива и впечатляваща. А следващата седмица ще има посещение на Папата и градът е в трескава подготовка.
Интересен факт е, че в Белгия няма матури и приемни изпити и всички белгийци, кандидатствали за KUL са приети. Един вид, даден е шанс на всички. И сега започва голямата пресявка. Изпити се взимали много трудно и са им казали, че не е важно с колко ще го вземеш, а да минеш. И да не се притесняват, ако се налага да се явяват втори път. Много често се случвало (а тя се чудеше за какво ще й е тази квартира лятото и как само сме щели да плащаме:sweat_smile:). И за съжаление, втората година оставали между 30 и 50% от приетите.
Снощи са ги поканили с нейни колеги на парти на второкурсници в някакъв бар във факултета по изкуства. Цените са били ниски и спрямо българските стандарти. 1.50 евро за бира. Ще го намеря аз този бар.
Много е впечатлена от колега от Шотландия, който е изкарал първи курс в страната си и е прекъснал, за да дойде да учи European studies в Белгия. Не може да разбере защо го е направил, тъй като Обединеното кралство вече не е ЕС и има нужда от виза и таксата за университета е по-висока.
Оказа се, че следващата седмица ще е Orientation week само за тяхната специалност и започват да учат по-следващата. Изпратили са им програмата, която е доста плътна и не знам къде ще вместят лекции и по предметите, които ще изберат и ще бъдат включени от втората седмица на октомври. На мен ми изглежда, че ще има още десетина дни почивка и после тежко й и горко.

# 134
  • столицата
Льовен е страшно красив град с атмосфера. С удоволствие се учи там /вероятно/.
Сега, след Брекзита, било много популярно поданиците на краля да си правят генетични тестове и ако излезе, че имат ирландски гени , кандидатстват за ирландско гражданство и си вадят ирландски паспорти. Така ползват привилегиите на ЕС. Може и този шотландец да е с прапрадядо ирландец например:)

Общи условия

Активация на акаунт