След балове, изпити, точки, хазайки, кафето си пием пораслите майки

• 47 146
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Rosita, честито на девойката. Нека да е щастлива с избора си и да й бъде много интересно. Успех Flowers Four Leaf Clover
Аз повдигнах днес въпроса как ще си води записки по време на лекции - трябват ли тетрадки, листове някакви... Щял да пише на телефона Rolling Eyes Било много по-бързо, отколкото на хартия. Това дали е нормално Thinking
Аз съм скептична за този вид писане. После трябва да се прехвърля, разпечатват, двойна работа. А за съдебно заседание кога ще се научат да пишат. Там страните слушат, пишат, същевременно обмислят въпрос и реагират, всичко става едновременно, изгражда се някакъв вид рефлекс...
Много съм далеч от професията юрист, но и аз смятам, че писането на ръка ще бъде по полезно и удачно за тях, защото ако съдя по себе си, навремето когато аз си водех записки, ми беше много по - лесно да запомня материала и съответно и подготовката за изпитите беше по - бърза. Друг е въпроса, че аз пиша сравнително бързо и си разбирах какво съм написала, дали обаче младежа ще може да се справи, ще поживеем и ще видим Smile

# 106
Майко мила! Отворих днес програмата за първи семестър право ВТУ - всяка, повтарям ВСЯКА събота и неделя е пълна с лекции - от 8.00 до 19.00 часа. Очевидно удобно за гастролиращите преподаватели. Съответно през седмицата с малко по-рехави часове, в някои от дните с доста "дупки" и занятия до 20 часа, но БЕЗ свободен ден. И така до края на семестъра.
Девойката изобщо не знае какъв сюрприз ще получи, тя още е на вълна "прощални партита" Smiley

За воденето на записки - и аз съм привърженик на писането на ръка, дъщеря ми също - има някакъв навик от гимназията. Не съм сигурна, че ще успява винаги, но с времето се надявам да изгради навик. Мисля, че е най-полезно, особено ако след това се отдели време да се преработят записките.
Понеже и аз съм от най-древните тука, да споделя, че съм възпитаник на онези УПК-та (за който ги помни), специалност машинопис и стенография. Изключително ми е полезно и до ден днешен това умение, особено машинописа. Стенографията съм позабравила, но като студентка благодарение на нея успявах да запиша почти всичко, само дето никой не можеше да ми ползва лекциите Smiley

# 107
  • Sofia
Аз сама се записах като ученичка на стенография (записвах се на всичко Trollface) и до ден днешен използвам някои символи, което прави ползването на мои записки малко трудно Trollface

# 108
  • София
Rosita, честито на девойката! По вода да ѝ върви!
AniK, и вкъщи коментирахме как ще се водят записки, но не стана ясно какво е избрал. Пита ни чат-пат нещо (и двете родителски тела сме го завършили тоя факултет), но все му казвам, че ни делят едни почти 30 г и нищо не е същото. Това не е съвсем вярно - например програмата е почти непроменена като изключим, че избираеми ние нямахме. Но като цяло го насърчавам да чете, да пита и сам да си намира отговорите. Та за писането - щял да пробва с лаптоп, но аз никак не съм сигурна, че може да пише бързо, а и стои въпроса с шума наистина.

# 109
Ох, като ви чета ми стана мъка за студентите,  че то това е направо издевателство с лекции всеки ден!
Наборът се надяваЛ да са само следобед (изключва почивните дни по принцип), за да може да си спи сутрин … Все още се държи все едно ще ходи на един по-дълъг Октоберфест …. Не мога да му спихна ентусиазма и очакванията по никакъв начин, колкото и да искам.

# 110
Аз винаги си записвам, защото не ми ли е минало през погледа, не го помня. Имам фотографска памет, а "на ухо" нищо не възприемам. В университета най-близките ми колеги бяха 4 момчета, които много се радваха на тази ми особеност, а аз като една добра душа се научих да пиша дребно, за да им е по-евтино да преснимат (все пак бяхме бедни студенти). Такава ми е специалността, че карахме на лекции, учебници не сме имали. Бях учудена да разбера, че моите записки са се препредавали години след като завършихме. От многото писане обаче, почеркът ми е почти докторски. Но пък се разбира, криво-ляво.

# 111
  • В средата на времето
Rosita, честито на момичето ти! Simple Smile Пожелавам и успешни и щастливи студентски години!🍀🙂

Мартеа, аз се надявам и моят син да попадне на добра душа като теб, защото съм сигурна, че пропуска да запише голяма част от лекциите (имайки предвид писането му в училище).

# 112
Е стенография и машинопис в 9 клас ни бяха вместо сегашните технологии и предприемачество не помня трудово ли се водеше тогава, а не ми се рови за диплома от средното.
Толкова си развалих почерка в университета, че само аз си разчитах и то докато е прясно мастилото. Та почти всеки ден след лекциите ги преписвах четливо... Голямо писане беше.

# 113
Ооо, винаги има някоя и друга записваща добра душа. И моите лекции имаха дълъг живот. Аз по принцип си пиша сбито и даже се чете. В техникума имахме предмети като лекции и вече имах добър тренинг.
Моето е открило, че ще е заето до средата на август- имат 2 седмици стаж след сесията. Та догодина лято през крив макарон.

# 114
Аз напоследък се зачудих доста , дали при толкова много достъпна информация по библиотеки и онлайн и изкуствен интелект , е нужно да се правят особени записки. Според мен е достатъчно темо да имат темите и списък с точки къде са за преподавателя ударенията. Упражнения , практики и пр. са друго нещо.
Само споделям каквото ми хрумна. Още не е започнал моя 1 курсник за да видя как ще е , но ми се струва че няма да му е нужна стенография и може да пропуска едно друго . Не може нон стоп да се стои на лекции. И ние не стояхме. Спомням си че имаше един предмет, който само няколко го разбираха и само те стояха на лекциите и записваха. Останалите снимахме техните записки.

# 115
  • Разпиляна във въображението
А защо не могат да стоят на лекции?

# 116
Не искат Simple Smile Всички бяхме по кафетата , в парка, по поляните наоколо на слънце или кой където си искаше. Просто никой нищо не рабираше и не му се стоеше.

# 117
Ние си стояхме на лекции, да ви кажа. И записвахме. То верно, че нямаше учебници по доста от дисциплините, че и периодът беше доста разкършен откъм законодателни промени и то драстични, но ходехме редовно.
По финансово право например, слушахме лекции по закон, който междувременно отмениха, на изпита се явявахме по новоприети закони, напълно нови като материя, тогава въведоха ДДС и т.н., но ходехме на лекции, не знам.

# 118
Аз се бях замислила за сега. Защото има много повече, много по-достъпна и много по-обработена и сортирана информация и достъп до неща, отколкото по наше време.

# 119
Мога да сравнявам само с моето следване засега, но мисля, че преподаватели като Александър Фол и Калин Янакиев няма ИИ, който да ги замени Wink

Общи условия

Активация на акаунт