След балове, изпити, точки, хазайки, кафето си пием пораслите майки

• 47 216
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
Aleksandropulis разбиране по подразбиране? И след това спор до край? Наистина няма нужда.

# 601
Понеже дъщеря ми е от тези българчета, които отскоро учат в чужбина, аз пък съм изумена колко бързо се намериха, включително и с тези, които са от година-две там, и какви процеси на взаимопомощ и подкрепа текат. Може и да е късметът на начинаещия, но е впечатлително! Може пък младото поколение да ни изненада 😄.

# 602
BoeL българчета на българчета ли помагат или всички си помагат един на друг?  Аз също си мисля че ще ни изненада. Simple Smile  В същност вече доста изненадаха младите при изборите в Германия, особено след като смъкнаха възрастта за избирателите .
На доста места срещам негативни коментари за генерация Z . Съдейки по моите деца и децата около тях , както и съдейки по съвсем млади колеги които идват на работа - аз не съм съгласна с негативините коментари.
Не съм много сигурна обаче дали нашите деца спадат към генерация Z или са друга последваща генерация . Не знам точно номерация и терминология.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 09:55 от bella-ciao

# 603
Науката Философия не е "История на...". Това е науката за идеите. Тя отразява идеите на всяка културна епоха, която пък на свой ред ражда своето изкуство - изобразително, приложно, литературно, архитектурно. Без познаване на философските идеи, а оттам на и философията на културата, няма как да познаваш основата на изкуството, неговата идея. Накратко, както и всяко изкуство, така и архитектурата съществува в своя културологичен контекст, чиито основи са идеите. Предполагам, че УАСГ, както и всеки уважаващ себе си университет по Архитектура, таи надежда, че ще е Алма матер на следващата Заха Хадид, например. Великите архитекти отразяват философските идеи на своето време - примерно Фидий - на теорията на Платон за идеалните форми, Брунелески - на хуманизма, Заха Хадид - на деконструктивизма. Много примери, стига да му е интересна на човек тази материя.
Това по отношение на Философия на културата.
От друга страна, един кратък курс по основни философски понятия, какъвто предполагам би могъл да се вмести в един семестър, задава например рамката на общуване във валидни аргументи (Логика), която би била приложима в работата в екип и въобще с хора; познаването на основните парадигми в Естетиката и Етиката биха помогнали за правилното изграждане на творчески брийф и т.н. Предполагам неслучайно всичко това се учи в първи семестър на първи курс. И смятам, че това е една от добрите практики, заети от чуждите университети.

С две думи - освен математика, архитектурата е изкуство. А изкуството съществува в контекст. Когато имаш понятие за този контекст, си по-добър в професията си.
Личното ми мнение Wink

# 604
  • В средата на времето
Мартеа, много хубаво си го написала. 🌷Ама някак философията не я вмествам в другите специалности в УАСГ. И тъй като е само един семестър, и всъщност подразделенията, между които избират са Социални отношения и Теория на ценностите, остава едно усещане за запълване на програмата просто. Което разбира се може и да не е така и аз да съм късогледа.🙂

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 20:55 от Izida

# 605
  • София
bella-ciao, три пъти прочетох написаното и продължавам да го разбирам както и Шарлот го разбра. Моля те, обясни за невладеещите четене с разбиране. Защото в момента остава един много лош вкус в устата.

От моите наблюдения дали някой ще помогне не е свързано с националност, а е до човек. За месец и половина дъщеря ми получи помощ и ценни съвети от всякакви хора, както и сподели разочарования от всякакви хора. Включително сложи българи и в двете групи.

Според малката във философията имало много физика и според нея ще я избута. Дано и учителят по предмета да намира физиката. Та в тази връзка, защо да не учат архитектите и инженерите? Все ще си намерят нещо свое си в нея.

# 606
  • нейде там, където ....
Тук за един семестър философия за архитектите се чудите ... Според учителката по испански, в Испания архитектурата била повече изкуство, отколкото наука. И оценките от философския цикъл били важни при кандидатстване по тази специалност. Така и не проверихме на практика, баткото реши да си остане в България И заради това.

Важното е да сме живи и здрави! Flowers Hibiscus

# 607
BoeL българчета на българчета ли помагат или всички си помагат един на друг? 
Аз говорех конкретно за помощ от българи към българи.
Иначе си имат ментори на всяка група и там е каквото се падне - на дъщеря ми е италианка, също споделя, че е много отзивчива, а я бяха наплашили, че италианците са високомерни и не общуват със студентите от другите нации...
Всичко си е до човечето, аз бях провокирана от поста ти, че българите по принцип са рядко склонни на взимопомощ, и понеже точно това си говорим с детето, реших да се включа Simple Smile. Като цяло съм съгласна, че българинът не е екипен играч и е склонен към индивидуализъм, проблемът го има заложен още от начален курс в училище и си върви през цялата ни образователна система, в последните години се работи в посока на промяна, но не знам кога поколенчески ще й видим резултатите!

# 608
  • София
Така написано от мартеа, вече съм склонна да се съглася, че философията всъщност не е чак толкова далеч от архитектурата.
jd, чувала съм, че и в Италия смятат архитектурата за изкуство, което като се замисли човек си е точно така. Е, и малко математика ще е нужна Wink

# 609
BoeL така е. И ние си помагахме в университета и в гимназията. Според мен е при повечето на тази възраст и учещи . Хубави години са. Успех при вас.
А на една възраст ли са или има и по-възрастни , например с цел друга специалност или след чуждестранни или други програми?

# 610
Повечето са 19-20 годишни, потокът е от 60 човека, разделени в 3 групи по 20. Имат няколко човека, които сменят специалност и започват от начало. В групата от 20 на произволен принцип са разделени на по групи от 4 човека, които цял семестър ще работят в екип, по различните предмети си с различни хора. Само по История на изкуството няма групи. По всеки предмет проверяват поименно, имат право на 20% отсъствия по предмет, автоматично не преминаваш, ако ги надвишиш.
Същата програма я има за италиански студенти, там са също 60 човека.

# 611
Ясно. Значи следят присъствие . Сериозно е това. Ще видим как ще е при моето.

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 20:37 от bella-ciao

# 612
Привет и от мен! Не съм писала отдавна. Моята студентка е доволна засега - припомням, че е "Фармация" в СУ. Имаха тестове по неорганична химия, математика и английски език. Работи от лятото почасово и през почивните дни като маникюрист в един салон(още след 10-ти клас завърши курса и има диплома от МОН за професията, по този начин разтоварва - според нея), живее преобладаващо с гаджето - студент втори курс в ТУ.
Всички лекции са във формата на презентации, които студентите получават в края на деня. Каза, че и по биология, и по анатомия на човека преподават за клетката и има малко препокриване на материала засега, но няма как. Много е доволна от упражненията по неорганична химия и биология - асистентите са млади и амбицирани да се занимават със студентите. Групите са по 7- 8 човека. Доста от преподавателите, които четат лекции, са едни и същи и в СУ, и в МУ.

# 613
  • Sofia
Майки на бъдещи юристи, до 30 октомври трябва да се изберат и двете избираеми за тази година (и за летен семестър). Понечих да изхвърля дипляната и преди това прегледах да не пропуснем нещо. Изборът на този за втори семестър го беше оставил за след обмисляне и то дойде крайният срок. Клони към "Академично писане" - някакви отзиви Thinking

# 614
  • София
И синът не е избрал. Нито е решил какъв да е предмета, нито знае какъв ще е графика на провеждане на лекциите, голяма чуденка.

Общи условия

Активация на акаунт