След балове, изпити, точки, хазайки, кафето си пием пораслите майки

• 46 475
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Светкавица, много благодаря 🤗 Вкъщи е човека. След малко щял да приключва с ученето за днес и ще му кажа да го пусне и да го гледа.

# 721
  • София
Не ми е ясно при публична изява - лекция пред аудитория, защо  записът да е нерегламентиран. Цел на говорещия е да бъде материално възпроизведен говорът по какъвто начин на студентите е удобно - ръкописно, с техническо средство...Не е частен разговор, не се навлиза в лична сфера. Напротив изявленията се правят, за да бъдат фиксирани. Особено актуални стават (по въпроса на Ред) програмите конвертиращи аудиозапис в писмено слово.

Всичко съдебни заседания се записват. Да тръгнат страните/адвокатите им/свидетелите/та по логиката на Сафрон и съдиите да се жалват, че са записвани?
Тъй като не съм юрист, днес търсих информация по темата. Не може да се каже, че за бг е дискутирано особено; в САЩ явно университетите започват да регламентират в правилниците си може или не може да се използва такъв софтуер. Но доколкото разбирам решение "против" по-скоро може да е продиктувано от съображения за авторски права, особено в най-престижните и скъпи университети. Иначе точно както казва Шарлот, лекциите са водят публични.
Така де, не е еднозначно и най-удачно е да бъде отправено предварително запитване към съответния лектор.

# 722
prinzesa, ако само сте внесли парите за осигуровки без да сте подали декларация 7, сумите не постъпват по сметката на здравния фонд.
В този ред на мисли, влизам с Пик, но не виждам здравни осигуровки от СУ. Знам, че в понеделник е крайния срок, но някой проверявал ли е?
Още началото на юли отиде в НАП и подаде декларация 7 и го накарали да плати за май и юни,което ми беше много странно,защото май месец се водят на училище още.Тогава звъннах там,но така й никой не ми вдигна.

# 723
  • София
Май и юни са осигурени от училището. Явно има някаква грешка, да отиде да провери, защото парите седят в една виртуална сметка в нищото, а детето може да се окаже със загубени здравти права.

# 724
  • София
Като видях 47 отговора в темата...малко се притесних, а вие обсъждане интересни неща.
Набързо да дам отчет и аз за моето диване
Мина му първоначалния ентусиазъм да ходи на всички лекции и упражнения. Не помня дали писах, но така си подреди нещата че е свободен сряда и четвъртък, в събота има едно упражнение..Затова не е спирал да работи, и те му плащат осигуровките. Подаде декларация в СУ че се осигурява.
С колегите от потока се сдушиха още в началото и са доста близки, излизат често заедно. За 8- ми не е нещо организирано...поне не е с отделял. Аз да си кажа не съм празнувала нито един 8 ми докато бях студентка, имам и до днес 5-6 близки състуденти, но и аз се вясвах само за изпитите( нищо че бях редовно), защото работих сериозно още от 2 курс.
Синчето пише( уж) в тефтер, който е един по всичко и...го оставя да му го носи един приятел 😀. Но споделя, че лекторите им пращат всичко след това ...така че имал от къде да учи. Разочарован е от предметите, но му споделих, че в 1 курс почти навсякъде се учат общи неща....дано му стане интересно по-нататък.

# 725
Днес моят син е ходил до НАП и наистина се оказало, че има грешка. По погрешка са му взели пари за май и юни и сега ще ходи отново с банковата си сметка, за да му върнат парите. Отделно било станало някаква друга грешка и затова не са отразени за другите 3 месеца, че сме платили, до утре трябвало да се оправи в системата. Добре, че проверих, защото в един момент ще се окаже без здравни права. Той също вече работи от ноември и подаде в университета декларация, че работи и го осигуряват.

# 726
Аз се учудвам от некомпетентността на служителките.
Всички ученици са осигурени до месец юни.
 Държавните служителки работят там с години и не пускат кокала. И много добре трябва да го знаят.
Как пък точно на вас ви взеха пари ми е чудно?
Плюс това май месец нали има матури, откъде накъде ученикът да си плаща осигуровките..

# 727
Аз се учудвам от некомпетентността на служителките.
Всички ученици са осигурени до месец юни.
 Държавните служителки работят там с години и не пускат кокала. И много добре трябва да го знаят.
Как пък точно на вас ви взеха пари ми е чудно?
Плюс това май месец нали има матури, откъде накъде ученикът да си плаща осигуровките..
Аз също много се учудих, обаче като не успях да се свържа по телефона и се отказах. Ако не беше станала и другата грешка, щеше да си остане така.

# 728
Ако има надвнесени суми за здравно осигуряване, се подава заявление, може и по електронен път с ПИК на НАП, за връщане/прихващане на надвнесени суми, като в заявлението си посочваш банковата сметка. Преди това може по телефона - пак е с ПИК, да се направи справка за надвнесената сума.

# 729
Девойки, я дайте идеи за коледни подаръци. Колкото повече порастват, толкова по-трудно ми става... А той не знае все ..

# 730
  • burgas
Много ми е трудно и на мен с подаръците,не питам,защото искам да го има елемента на изненадата.Скоро ми беше показал блуза която е  харесал и аз я поръчах.Дано да не реши да си я купи,че ще има 2.😃Освен това в последно време все ми обяснява как искал да си инвестира спестяванията в злато:grinning:затова му взех и супер миниатюрно кюлче/ по- скоро люспичка/ да надгражда после щом има желание.

# 731
За 8 декември съм му подарила ваучер за парфюмерия, че искал парфюм.  За Коледа се замислям за пуловер, че нещо смени стила на обличане. Ако обаче не го хареса.... Замислям се и за пижама с коледен мотив и пари в плик.
За девойката на приятелско семейство съм купила одеяло пак с коледни мотиви.  Синът ми казва, че много го ползва неговото когато гледа филм , ей така,  да имал нещо върху себе си.

# 732
  • някъде ... тук ...
Наредих на моите коледната сума. Наборът щеше да си купува всекидневно зимно яке, че ходи с бордисткото, ама в крайна сметка взе нови борд обувки. Яке ще търсим по НГ в аутлета до Виена, че така или иначе си трябва.

# 733
Наборката си избра чанта и поиска пари да я поръча вчера на намаление-щяла да и бъде от цялата рода. Simple Smile
Екскурзия има планирана.
Въобще не съм се замисляла, че и за осми декември трябва подарък. Смятам все така да не се замислям. Grinning

# 734
  • София
Никога не сме правили подаръци за 8-ми декември. Финансирането на пътуването за празника е достатъчно, мисля аз.

Общи условия

Активация на акаунт