Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 366
  • 748
  •   1
Отговори
# 735
Че Фармация и Индустриална химия изучават различни неща, спор няма. Но в училище са учили една химия и би трябвало да започват, стъпили на една база... Както и в училище са учили една математика... Те в СУ имат един изпит по химия и за Фармация, и за другите химически специалности. За инженерните специалности може да се добави и Физика към балообразуването (както и математика), към Фармация е добавена и Биология...
Та не виждам защо не Thinking

# 736
  • София
Много се радвам така като изсипят нещо от МОН и как живва темата Wink
Аз по скоро не си го представям да имам желание за 3 специалности и да държа 3 отделни изпита примерно Химия за ХТИ, БЕЛ защото искам журналистика и да речем Английски за Английска филология. Ако тези изпити ще са за вход в университета и на нивото на ДЗИ, не си представям как може някой да се подготви Simple Smile

# 737
Ако искам да уча химия, но се чудя дали искам фармация ( 3 университета, например), индустриална или друга инженерна (ХТУ, ХВУ...), или "просто" химия с идеята да профилирам по-детайлно в магистратурата и/или научна работа... Дали не е по-добре да имам един изпит по химия, един математика, един биолофия, един физика... Вместо 3 химия + 3 биология (за медицинските), 2-3-4 физики и математики за инженерните специалности...
Май бих предпочела 3-4 бр. ДЗИ или унифицирани изпити за всичко, което ми трябва Thinking

# 738
Аз това с единните изпити за прием в университети не мога да си го представя, защото химията например в медицината и в ХТИто/индустриална химия, ми се струва различна, както и математика за прием в УНСС счетоводство и е техническият университет IT/СУ факултета по математика ....някак ми е като да сравнявам круши с ябълки Simple Smile ...и така не означава ли, че ако искам да кандидатствам в 3 рализични специалности ще трябва да се явя на 3 одделни изпита тип ДЗИ? Може и аз да не я схващам тази идея Wink

Химията в Средните училища е една. Няма такава отделно за фармация и отделно за ХТИ. Същото е и за всички останали предмети.

Много се радвам така като изсипят нещо от МОН и как живва темата Wink
Аз по скоро не си го представям да имам желание за 3 специалности и да държа 3 отделни изпита примерно Химия за ХТИ, БЕЛ защото искам журналистика и да речем Английски за Английска филология. Ако тези изпити ще са за вход в университета и на нивото на ДЗИ, не си представям как може някой да се подготви Simple Smile

А какво си представяш? С БЕЛ ДЗИ да влизаш информатика или икономика? Ако имаш 3 тотално различни желания, ще си носиш отговорността от липсата на конкретен избор.

# 739
  • София
Ancy представям си го (то не че има някакво значение точно аз как си го представям) да има един унифициран изпит (като SAT и подобни, например) и с който се излиза от гимназията и с него да си редиш желанията в университетите. Аз едно време когато се явявах на изпит по математика за университет, бях на два изпита в два различни университета в два различни града. Това имах предвид, може би не се изразих правилно ..

# 740
Не ми се вярва ако изобщо го приемат това за освобождаването да се взема под внимание оценката при кандидастване, защото идва точно това което коментирате като проблем. Все пак си е добра идея, в сравнение с предходните глупости. 

При нас положението е същото, по конкретни предмети не трябва да допуска да има и 5 даже, по други поне да не пада под 4. Имаме голяма борба с физиката и философията, кофти учителки, но здраве да е.

# 741
Ако ще се променя каквото и да било, то трябва да се промени за първокласниците от догодина. Всички останали са заварено положение. Добро-лошо, учениците се движат по съществуващите правила.

# 742
  • София
Нови учебни планове за гимназиалната степен на образование могат да влязат в сила за всички, които още не са постъпили в гимназията. За сегашните седмокласници е малко късно, предвид почти утвърденият ДПП, но за сегашните шестокласници няма никаква пречка. Не са заварено положение за такава промяна.

# 743
Те предишната голяма промяна (с втори гимназиален етап и т.н.), която включваше и промени в учебното съдържание 6-7 клас я включиха насред 7ми клас (набор 2003), та имаха едни "свитъци" по всички природни и обществени науки... Пропуснаха цяла епоха по история, а питагоровата теорема така и не я взеха като теория ("трябва да се преподава в 6ти клас, ползвайте я")... Та сега има време... Imp

# 744
Момичета, минавам да се похваля, че палците са имали ефект и целта е преизпълнена. В първите пет на националния кръг по БЕЛ е, а от първите 10 места 6 са от града, разделени по равно между двете ѝ училища.

# 745
Браво! Поздравления!

# 746
  • ВАРНА
БРАВО 🌸

# 747
  • ВАРНА
Дружина, трябва ли да пускам нова тема? Някак сме стигнали до 50 стр Simple Smile

# 748
  • ВАРНА
новата тема

Пренесете се в новата тема Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 14:46 от Фран

Общи условия

Активация на акаунт