Дядо умря в ръцете ми, четири години след смъртта на баба. Въпреки, че усетих как се втърдява тялото му веднага след като сърцето му спря и от спешна помощ ми помогнаха да го преместим на леглото му докато погребалната агенция дойде, пак не отидох на поклонението и погребението. Исках да го запомня "заспал" и спокоен.
С мама беше различно. Почина внезапно (неустановен рак) и дори приживе, промените от заболяването бяха видими. Точно нея не исках да я виждам изобщо в ковчег с цветя. В онзи трагичен ден едва не повърнах пред параклиса, когато агентът предложи да вляза да я видя сама, преди да започне опелото. Добре, че беше баща ми до мен, че да откаже. За пръв път тогава бях в тотална истерия и неадекватност. Никога няма да забравя как ревах като магаре в краката на попът.
Избрах да вярвам, че физическите ни тела са само преходници за душите. Тялото се губи, душата - не. Надявам се да са в безопасност при Бог. Не събирам хора на датите, повечето не уважаваха моите любими приживе, та не заслужават. Имам възрастни съседи, за които готвя по нещо и им давам, оставям цветя на гробът и паля свещи два пъти в годината. Толкоз. Пазя ги в душата си и докато аз съм тук, ще живеят в мен.