9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 7

• 51 338
  • 759
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
И ние сме нетърпеливи, но при нас е ясен поне класът. Нали само 1 паралелка е с немски?
Могат ли някъде да се видят програмите по часове - мисля,че бях мернала от миналата година,а сега не ги виждам. За тази кога ги обявяват? За извънучилищните дейности питам,че трябва да почваме да ги наместваме.
Коментираните образователни промени в броя часове ще засегнат ли нашите деца тази година, знае ли някой ?🤨

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 10:57 от mirage

# 586
Коментираните образователни промени в броя часове ще засегнат ли нашите деца тази година, знае ли някой ?🤨
За съжеление засягат всички класове, учителите от училището изразяват гласно неодобрението и как липсата на тези часове биха засегнали качеството на работата. Има и петиция по темата, ако имате желание може да я подпишете. Дано има ефект и министърът се вслуша.

# 587
  • София
Промените в първи гимназиален етап /намаляване на часовете по език/ няма да ви засегнат. Ще ви засегнат само промените във втори етап - намаляването на часовете по профилите.

# 588
  • Sofia
link=topic=1692815.msg50103287#msg50103287 date=1755588339]
За съжеление засягат всички класове, учителите от училището изразяват гласно неодобрението и как липсата на тези часове биха засегнали качеството на работата. Има и петиция по темата, ако имате желание може да я подпишете. Дано има ефект и министърът се вслуша.
[/quote]

Имам желание да я подпиша да, ако не съм,че подписвах разни петиции напоследък!

# 589
Могат ли някъде да се видят програмите по часове - мисля,че бях мернала от миналата година,а сега не ги виждам. За тази кога ги обявяват? За извънучилищните дейности питам,че трябва да почваме да ги наместваме.
Програмата май я дадоха на родителската среща, а в школо излезе след като вече бяха започнали училище. Извънучилищните ще им ги кажат на тях и който иска се записва, ако му е удобно. Родителите вече сме леко изолирани от тези дейности, децата сами се записват и си ходят. Големи са Wink

# 590
Може ли повече информация за тези образователни промени. Опитвам се да разбера по-конкретно за какво става дума и кого засяга, и е море от хаос. Също и линк към тази петиция...

# 591
  • Sofia
Програмата май я дадоха на родителската среща, а в школо излезе след като вече бяха започнали училище. Извънучилищните ще им ги кажат на тях и който иска се записва, ако му е удобно. Родителите вече сме леко изолирани от тези дейности, децата сами се записват и си ходят. Големи са Wink

Да, училищните извънкласни занимания ще си ги наместят сами.
Имах предвид заниманията извън училище изобщо, които трябва да наместваме спрямо програмата и времевата заетост.

# 592
  • София
Когато имат 4 блока свършват в 14.30, когато са 3 - мисля, че беше 12.40 или нещо подобно. Имат две програми - за четна и нечетна седмица. Най-добре планирайте извънкласни дейности за след 14.30.

# 593
Пратих на лични на поискалите линк за петицията, че не съм много наясно с правилата на форума дали мога да я дам директно тук. Ако има по запознати и смятат, че не е проблем ще го сложa.
Миналият уикенд имаше даже репортаж по темата https://www.btv.bg/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/nakade-varv … mUt_ojj2Hh3dkFZMQ
 а във фейсбук страництата на госпожа Любенова е изложена по цялосно гледната точка, защото в самия репортаж доста са го поизрязали.

# 594
  • Sofia
Благодаря, момичета!
Тази петиция не е минавала през мен✌️

# 595
От репортажа става ясно, че “ако бъдат приети, промените ще са в сила от 2026 година”. С това изречение завършва видеото.
Но бях останала с впечатление, че намаляването на часовете по чужд език засяга “гимназиите с ускорено изучаване”, а не с “интензивно”, като нашата. Това изважда истинските езикови гимназии от тази “реформа”. Даже в репортажа се каза (като цитат на министерството), че в това число не влизат гимназиите, които учат предметите на чужд език… В случай, че не съм разбрала бих искала и аз да подпиша петицията.
Объркването ми идва от това, че масово наричат 35-то училише “езикова гимназия”, а то не е. И момичето, и майка му пред репортерката наричаха училището “езикова гимназия”. Аз точно това бях разбрала, че остават истинските езикови гимназии - двете английски, френска, немска и испанска, а в останалите, в които език се изучава “ускорено”, ще бъдат с 2 часа по-малко за сметка на математика и природни науки.

# 596
  • София
Предложението за нови учебни планове вече е публикувано и няма нужда да гледаме репортажи. Няма "ускорено" изучаване на чужд език. Има интензивно, разширено и НИНРИЧЕ. Промените касаят и интензивното изучаване, в това число и ЕГ, като в 8-ми клас часовете се намаляват от 18 на 16. По-голяма е промяната в разширеното, но и в интензивното има такава. Отделно се намаляват часовете по профилите във втори гимназиален етап и съответно това също се отразява на часовете по език в ЕГ, където същите са профил.

# 597
и няма нужда да гледаме репортажи
За това безумие и репортажите са доста поизрязани, сложих го защото показва гледната точка на препоравател от ФЕГ, която като цяло е гледаната точка на всички проеподаватели от училището във връзка с публикуваното предложение...

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 16:33 от Щастлива съм!

# 598
  • София
А, за това ясно. Имам предвид, че за конкретната информация за плануваните промени е добре да се четат официалните публикувани документи, а не журналистически преразкази.

# 599
Подписах!
Много благодаря за разясненията!
“Ускорено”, “разширено”… както и да ги наричаме в годините - все тая. 😆
Дано подписите ни имат значение и дано истинските ЕГ не пострадат от поредните реформи. За останалите гимназии… не съм сигурна дали е правилно, или не намаляването на часовете по чужд език с -2. То не остана НЕезикова гимназия. Все пак не е нормално да има 3-та, 5-та, 7-ма испанска, немска и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт