Кога е редно студентът да започне да си търси работа по специалността?

• 2 868
  • 64
  •   1
Отговори
# 15
И в закона за движение по пътищата.

# 16
Аз работех само през лятото, още от ученичка. Въобще нямах желание да седя цял ден на лекции, после да правя вкъщи упражнения, да уча и да ходя на работа, за да може на следващия ден пак, без почивен ден, без нищо. Цял живот ще работи тази жена после, нека сега си почине, да види студентски живот, не само работа нон-стоп. Ако иска - да работи, ако не иска - да не работи. Нейна, и на родителите и работа е това.

# 17
  • Sofia
Трудно ми е да приема какво ще е това учене, съчетано с работа. Толкова и се учи вече. Още повече работа по специалността. Като не си се научил още, как ще работиш. Или излиза, че то нищо не се учи в университета така или иначе и залудо данъкоплатците дават едни пари, за да се симулира образование.
Отивате в болница и ви преглежда още недоучил доктор. Едва ли ще ви хареса. Или децата ви ще бъдат обучавани от студенти, които още не знаят къде са. Сигурно ще искате опитни хора, а не недоучили.
Евентуално почасово, през лятото, някакви такива възможности си представям, но по-скоро като стаж, като помощници, а не като титуляри. Тепърва ще се берат плодовете от необразовани хора, на които им се работи.

# 18
  • Melmak
На мен ми е странно човек между 20 и 23-4 да не намира време за студентски живот. И сме спали малко, и сме работили, и сме ходили на лекции. Време има за всичко, това е най-безгрижния период в живота, млади хора, с много енергия могат да вдигнат планини.
Според мен самото удовлетворение е повече, когато работиш. Доказваш си, че можеш, чувстваш се по-самостоятелен, не е просто да ходиш на лекции и упражнения.

# 19
  • Washington,USA
Трудно ми е да приема какво ще е това учене, съчетано с работа. Толкова и се учи вече. Още повече работа по специалността. Като не си се научил още, как ще работиш. Или излиза, че то нищо не се учи в университета така или иначе и залудо данъкоплатците дават едни пари, за да се симулира образование.
Отивате в болница и ви преглежда още недоучил доктор. Едва ли ще ви хареса. Или децата ви ще бъдат обучавани от студенти, които още не знаят къде са. Сигурно ще искате опитни хора, а не недоучили.
Евентуално почасово, през лятото, някакви такива възможности си представям, но по-скоро като стаж, като помощници, а не като титуляри. Тепърва ще се берат плодовете от необразовани хора, на които им се работи.

Е, в четвърти курс си минал повече от половината дисциплини. Не е ли ок да се търси развитие от рано? Специалността не е много търсена. При докторите е друго... На знам, разсъждавам си.

# 20
Не знам колко сте учили, при нас нямаше време да ходиш на лекции и на работа. Малцинство бяха работещите, все на някакви места със смени, нищо общо със специалността.

# 21
  • София
Това е решение, касаещо студентката и родителите й. Кой какво мисли или не мисли, няма значение.

# 22
Една моя приятелка завършва тази година (бакалавър) и родителите и настояват да си търси работа, чак след завършването, за да не и повлияе на успеха и на изпитите . На мен ми е странно това , понеже, работих от първи курс. Интересно ми е да чуя повече мнения. Трябва ли да работиш докато учиш, или не?

Браво на родителите на приятелката ти. Не всеки може да си позволи да издържа студент. Аз имам две дипломи и при двете работих и учих едновременно (последната взех успешно миналата година) ами беше си кошмар.

# 23
  • София
Аз не съм работила докато учех, изключение края на магистратурата, но пак беше трудно, защото имах да правя дипломна работа, с практическа част и трябваше да се нагаждам по графика на докторанта, а той не прояви разбиране, че аз работя. Общо взето остана ми малко горчив вкус от този период, но го разбирам напълно обаче.
Всичките ми колеги, които работеха без изключение, повтаряха курса, защото не можеха да се освободят за сесията. Общо взето когато спряха да работят, тогава си взеха изпитите и завършиха, на някои им отне 2-3 години повече, други въобще не завършиха. Учехме инженерна специалност (нямаше нищо общо с информатиката), работа по специалността без диплома беше невъзможна.
Сега за испанската филология нещата са по-различни, но пак си е въпрос на личен избор. Някои учат да си взимат изпита с 3 и да забравят максимално бързо, други си обичат тематиката и им харесва да задълбават в разни детайли и теми, да четат допълнителни неща, все пак за това да тези години, да се подготвиш теоретично, после цял живот ще работиш все пак.
Аз за моята дъщеря например, ако дойде врмето да учи, съм наясно че не ми се иска да работи, още по-малко да си губи времето с каквато о да е работа и само за някакъв  допълнителен доход. По-добре да използва това врем и учи някакъв друг език, курс по програмиране или каквото иска, оригами, икебана, актьорско майсторство 😁. После като почнеш работа  няма вече време за тези неща.

# 24
Една моя приятелка завършва тази година (бакалавър) и родителите и настояват да си търси работа, чак след завършването, за да не и повлияе на успеха и на изпитите . На мен ми е странно това , понеже, работих от първи курс. Интересно ми е да чуя повече мнения. Трябва ли да работиш докато учиш, или не?
Имам известни подозрения към качеството на образованието, свързано с  повече от  10-12 часа на седмица през семестъра, дори при привидно  *лесните*  хуманитарни специалности, които не изискват много четене, за да се вземат изпитите.  Ако студентът иска да вникне в детайла, да  си разшири хорозонта,  да  разбере протовоположни гледни точки и т.н. трябва да чете допълнително и то доста. Минаването на изпита е санитарият минимум. Все пак  целта на  университетите е да покажат  покажат пътя, не да водят за ръка големи хора.   

Аз ще посъветвам децата си точно същото като родителите от поста и ще се постарая да им осигуря възможността да учат без да им се  налага да работят през семестъра.

# 25
Аз не съм работила като студентка, но съм изкарвала пари по различни начини без да съм наета на щат с работно време. И детето ми не е работило, то и не им даваха,  но е ходило на стаж по два месеца лятото. И тук моето мнение е, че няма лошо да се работи, но:
- ако не пречи на ученето.
- ако е по специалността и помага за придобиване на знания и умения.

Но да се работи като сервитьорка само заради идеята не виждам смисъл. Е, оставяме настрана случаите, когато се налага по финансови причини. Но ако няма такива важи горното - само работа, която помага бъдещата кариера. 

# 26
  • София
Като работодател не бих назначила завършил вече студент, който няма и ден трудов стаж.

# 27
Като работодател не бих назначила завършил вече студент, който няма и ден трудов стаж.
Въпрос на гледна точка. Ако студентът не е работил, не значи, че е мързелив. Напротив, гледал си е лекциите и се е фокусирал върху материала, вместо да минава дисциплините с тройки. Аз по време на следването си, доброволствах в една организация доста години, това естествено не ми се води за трудов стаж, а научих толкова много неща именно там.

# 28
  • София
За каква професионална сфера говорим?

# 29

Много разочароващо изказване....

Общи условия

Активация на акаунт