Осми клас 2024/2025 - тема 2

• 33 394
  • 757
  •   1
Отговори
# 210
  • София
От опит - едва ли училището има избор, а и не зависи от тях.
Парите за ремонти обичайно пристигат с грандиозни закъснения от община (или министерство, зависи коя е шапката).
Не се настройвате срещу училището.

Не се настройваме срещу училището, поне аз. Ясно ми е, че трябва да се изтърпи, за да стане по-добре. То в къщи като се прави ремонт е тежко, за цяло училище - по няколко пъти. 😀 Просто се надявам да не запратят учениците в някой край на София и да има деца, които да пътуват ежедневно по 2 часа в посока. С такъв график няма да издържат дълго децата, а спорт и свободно време ще станат мираж. 😕

# 211
  • София
Неприятно е това, да. Но пък 35-то си плаче за сериозен ремонт отдавна.

# 212
За кутиятата - и мен ме учуди, защото е с кутия от първи клас. Втръснало ми беше да я правя сутрин, а когато беше втора смяна, сама си слагаше по избор неща. Винаги е носила нещо тестено, плод, зеленчук, салата, ядки, кисело мляко с овесени ядки дори - микс по нейн избор. От 5 клас нагоре само тя си ходеше с кутия в класа си и казваше, че няма значение за нея това - не искала боклуците от лавката. Отдавам го на новото училище аз, може и да е моментно състояние. Но явно иска да се прави на "готина", макар че много ме съмнява някой да е коментирал. Иначе си беше изяла всичко, така че явно не я е било много срам.

# 213
Дайте идеи за сборник по бел и математика с тестове за трениране вкъщи. Другата седмица имат 4 входни и съм в чудене за сборниците. Нямат учебни тетрадки засега по нищо, само по английски и е много щастлива, защото за нея това е още " един ангажимент" 😃.
 На нас ни е голяма мъка с тази 1 смяна от 7.30, все се ходи в последния момент, а живеем на 10 Мин от гимназията. С нетърпение чака да минат другия месец 2 смяна ( сменяме смените всеки месец ). Аз пък не харесвам 2 смяна.

# 214
За преговор можете да ползвате помагалата от 7 клас.
За 8 клас по мат ще ползват: “ Сборник по математика за 8. клас, Пенка Рангелова”
и
“ Сборник задачи по математика за 8. клас. 1260 задачи за всеки ученик по всяка тема
Автори: Кирил Банков, Пенка Нинкова, Даниела Петрова, Илиана Цветкова, Ваня Захариева, Екатерина Банкова
Издателство: „Просвета – София” АД”.

По БЕЛ за 8 клас: “ Учебно помагало по български език за избираемите часове за 8. клас. Учебна програма 2023/2024 (Рива)”;
“ Учебно помагало по литература за избираемите учебни часове за 8. клас. Учебна програма 2023/2024 (Рива)”.

Аз допълнително му купих и “ Правила, задачи и тестове по български език за 8. клас. Учебна програма 2023/2024- Донка Кънева”
и “ Тестове по литература - 8 клас (Педагог 6)”

# 215
  • София
Не се настройваме срещу училището, поне аз. Ясно ми е, че трябва да се изтърпи, за да стане по-добре. То в къщи като се прави ремонт е тежко, за цяло училище - по няколко пъти. 😀 Просто се надявам да не запратят учениците в някой край на София и да има деца, които да пътуват ежедневно по 2 часа в посока.
Точно!
На всички ни е ясно как се дават пари - на час по лъжичка и то не всеки час.
И аз се надявам, ако ще ги местят, да има удобен транспорт и времето за пътуване да е горе-долу нормално.

# 216
  • София
kbl, важното е, че си е хапнала, не мисля, че някой е коментирал. По-скоро може да се притеснява да не я сметнат за "бебе", че май децата свързват кутията за храна основно  с периода 1-4.клас. Ако моята дъщеря изяви желание - също бих й слагала нещо.
Дано ремонтът на 35-то не се протака много. Не съм го виждала "на живо", но от прочетеното от форума останах с впечатлението, че точно сградният фонд възпира някои деца да го изберат. И дано да разпределят децата в близки до него училища.
Хайде, последен ден от тази първа седмица, да им е успешен на децата Flowers Four Leaf Clover
За моя хубостник другата седмица ще е първа реално, дано се оправи де.

# 217
  • София
i_nenova, никой никого не съди... може би трябва да се научим и да не бързаме със заключенията. След като имате голяма дъщеря, знаете, че в пубертета те се променят, понякога са странни, искат да са готини за тези, които ги заобикалят, като правят и странни и нелогични неща. Поговорете с детето си, може да помогне (въпреки, че ме съмнява). Добрата новина е, че към 11 клас отново стават нормални хора с които можеш да си комуникираш. Колкото до кутията за храна, някои деца носят, други не. Моето един ден си приготвя, друг - не. Голямата сега си е купила и готви, защото не може да си позволи да се храни навън.

35то си беше за ремонт и аз като бях ученичка. Хубаво е, че ще го направят. Ама ще е още по-хубаво да изчакат до лятото. Вчера ходихме до 105-то. Ремонтирали са един етаж, входа, сложили са климатици. Браво на новия директор. Не си губи времето.

Моето се притеснява, че не учели достатъчно думи и се обади на нейна приятелка от съседния клас да й изпрати и техните думи. Ще почина. Добре, че беше сестра й да й каже, че с по-малко думи на ден се учи по-качествено.

Не съм купувала сборници, не искам да виждам повече сборници... имам седмокласна травма!

# 218
И аз никакъв сборник не съм купувала, не щем и да видим такова нещо вкъщи Laughing
За кутията и аз се изненадах, даже по мои наблюдения е модерно да си носиш кутия, поне в нашето училище. Разменя се храна, черпят се един друг, няма подигравки, че някой носи домашно приготвена храна
Еtomira, по колко думи на ден им дават?

# 219
Не е много по темата за осмокласнижите ни, но понеже сме активни тук ще си позволя да попитам ..
Дали някой може да ми препоръча курс за начинаещи за wordpress и elementor. Далеч съм от мисълта и желанието да навлизам а ай ти сферата. Имаме фирмен сайт и искам да се науча да сама да си публикувам информацията в него, да го актуализирам. Предпочитам да е онлаин курс, понеже нямам никакво време да ходя някъде 🙂
Няма значение дали ще е на английски или български, а бе от много време ми се ще да се понауча.

# 220
GoSSipSs, пробвай да си намериш онлайн курс в Udemy (напр. https://www.udemy.com/courses/search/?src=ukw&q=wordpress) или Coursera. А иначе от уеб темплейтите, wordpress-ът ми е най-сложен. Има др платформи с много по-лесен интерфейс за направа и поддръжка на сайт. Ако мога да съм полезна с нещо, пиши ми на лични.

# 221
Не е много по темата за осмокласнижите ни, но понеже сме активни тук ще си позволя да попитам ..
Дали някой може да ми препоръча курс за начинаещи за wordpress и elementor. Далеч съм от мисълта и желанието да навлизам а ай ти сферата. Имаме фирмен сайт и искам да се науча да сама да си публикувам информацията в него, да го актуализирам. Предпочитам да е онлаин курс, понеже нямам никакво време да ходя някъде 🙂
Няма значение дали ще е на английски или български, а бе от много време ми се ще да се понауча.
https://netit.bg/academies/
Изкарах при тях курс през 2016, много бях доволна. Издават удостоверение от мон за част от професия.
https://digital.softuni.bg/trainings/3893/wordpress-and-woocomme … ess-november-2024 - тук също има подобен курс. И те издават удостоверение от мон, след положен изпит.
През годините се включвам в различни курсове на SoftUni, каквото ми трябва за надграждане, а и нещата се променят.

# 222
Много благодаря и аз снощи гледах в Udemy, ще взема някакъв курс за начинаещи пък ще видим, че сега публикувам, актуализирам, но някой път става както трябва, друг път разваля 5 неща.

# 223
Вчера ходихме до 105-то. Ремонтирали са един етаж, входа, сложили са климатици. Браво на новия директор. Не си губи времето.

Малкото ми дете учи в 105.СУ. Новият директор направи много хубави ремонти за кратките два месеца и половина, откакто дойде. Пребоядиса коридори и стаи, смени чиновете в поне 10 стаи, свали библиотеката от една забутана стая на четвъртия етаж долу на партера и направи стъклена стена, така че всички деца да виждат книгите ежедневно, оправи задното стълбище, сложи табела с името на училището (такава нямаше!!), боядиса надрасканата фасада, ще сложи асансьор и още куп други неща.
Има амбицията да направи 105.СУ италианска гимназия и е възможно от догодина да обявят още една паралелка за прием след 8.клас. Похвали се с успеха на паралелка "екскурзоводство" - местата им се запълнили още на второ класиране, а  дванадесетокласниците от този профил, лятната ваканция са ходили на стаж и някой са получили предложения за работа от сега.
Има и куп други идеи за началния курс, ако някой има интерес - може да ми пише, ще споделя повече информация.

Иначе за помагала за осмокласниците - не мислех да купувам тази година, ама може и да трябва. По БЕЛ съм много доволна от тези на Донка Кънева и не знам защо няма такова и по Литература за 8.клас а само по БЕ. По МАТ от години купувам сборниците на Просвета.

# 224
  • София
Е браво, точно италиански липсва доста по училищата и все се чудя защо. Испански, английски, немски даже се наводни, така да се каже, един вид. Що да няма пък и този избор, езика е приятен и не е толкоз труден. Имаме близко дете с висок бал, ами избра 23то. Всички в класа с 50-70 точки надолу...

Общи условия

Активация на акаунт