Хигиената на българина

• 45 037
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 210
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
....
А помните ли, когато се разболявахме като деца и родителите ни мажеха по гърдите и гърба или със свинска мас, или с ракия, и после ни облепваха с вестници. После миришеше на свинска мас или на ракия.

Обаче с ракията действаше. 😉
Антибиотици нямаше (или и да е имало не ги предписваха).
Лекарствата в аптеките струваха стотинки, някои ги приготвяха и в самите аптеки.
А днес... модерни аптеки. Има всичко, даже и в повече.
Е как не е имало антибиотици?
Аз бях с гнойни ангини, това преди '89-та, ходех на градина още, отровиха ме с гентамицин и пеницилин. Болезнени мускулни инжекции...

# 211
Тази тема от къде тръгна, до къде стигна. Joy

# 212
Безотказно действаше свинската мас или ракията. На следващия ден нямах температура и почти бях оздравяла.
Имало е антибиотици. Помня как ме бодяха по бедрата и нямах място, на което да не бях убождана. Това е, когато имах бронхопневмония или пнемония.

# 213
Имам дълга коса, свивам я горе високо на нещо между фльонга и кок с ластик понеже е гъста и тежка ама тя от това връзване като че още повече расте в момента ми е доста под кръста, не полагам кой знае какви грижи освен традиционно измиване с съобразен шампоан,, и един път годишно рязане на връхчета или оформяне ако се налага според мен е до ген най-вече, здравата и гъста коса.
Ген е 99 %.
И очилата и здравите зъби са ген.
Аз от 30 години гледам монитор по 10 часа и нямам нужда от очила.
Това ако е друг ще има 12 диоптър а

# 214
....
А помните ли, когато се разболявахме като деца и родителите ни мажеха по гърдите и гърба или със свинска мас, или с ракия, и после ни облепваха с вестници. После миришеше на свинска мас или на ракия.

Обаче с ракията действаше. 😉
Антибиотици нямаше (или и да е имало не ги предписваха).
Лекарствата в аптеките струваха стотинки, някои ги приготвяха и в самите аптеки.
А днес... модерни аптеки. Има всичко, даже и в повече.
Е как не е имало антибиотици?
Аз бях с гнойни ангини, това преди '89-та, ходех на градина още, отровиха ме с гентамицин и пеницилин. Болезнени мускулни инжекции...

Ние имахме дори училищен лекар в училището + медицинска сестра (град 28 000 души). При настинка - в къщи. Като станах на 16-17 г почнаха масово да ги предписват антибиотиците. Звучеше много модерно за нас, да пиеш антибиотик 😀

# 215
  • Glasgow
Като казахте свинска мас, преди години в България, 15 може би, беше нашумял един случай дето изгорили бебенце със сол, къпали го със сол или го завивали в сол, беше по всички новини, сутрешни блокове и т.н. Та гледахме с колеги и започна спор, колегите ми твърдяха, че всички сме били осолявани като бебета, за да не миришем, аз споря че не съм осолявана, та накрая звънях на майка ми да я питам, а тя "Не си осолявана, но те мазах със свинска мас" 🫣🫢🤦🏻‍♀️

# 216
Като казахте свинска мас, преди години в България, 15 може би, беше нашумял един случай дето изгорили бебенце със сол, къпали го със сол или го завивали в сол, беше по всички новини, сутрешни блокове и т.н. Та гледахме с колеги и започна спор, колегите ми твърдяха, че всички сме били осолявани като бебета, за да не миришем, аз споря че не съм осолявана, та накрая звънях на майка ми да я питам, а тя "Не си осолявана, но те мазах със свинска мас" 🫣🫢🤦🏻‍♀️
В интерес на истината, не си представяй, че е гребала директно от буркана.
За бебетата са я преварявали няколко пъти, и ставала бяла, пухкава и без миризма.
Това е било от нямане,  няма Мустела, няма Судокрем...

# 217
  • Melmak
Е, те масово и сега осоляват под надзора на някоя вманиачена баба. С мас са мажели всичко живо, много повече хора са гледали на село животни, имали са мас. Зехтинът не е бил популярен. Също и такива бебешки кремове като сегашните не е имало.

Не е имало и адаптирани млека, брат ми са го гледали и с кисело, понеже майка ми го кърмила до известно време, но нещо й е станало и е трябвало да спре.

# 218
В интерес на истината, не си представяй, че е гребала директно от буркана.
За бебетата са я преварявали няколко пъти, и ставала бяла, пухкава и без миризма.
Това е било от нямане,  няма Мустела, няма Судокрем...
Подсичане на малката мина само с мас. Мустелата нищо не помогна.

# 219
Е, те масово и сега осоляват под надзора на някоя вманиачена баба. С мас са мажели всичко живо, много повече хора са гледали на село животни, имали са мас. Зехтинът не е бил популярен. Също и такива бебешки кремове като сегашните не е имало.

Не е имало и адаптирани млека, брат ми са го гледали и с кисело, понеже майка ми го кърмила до известно време, но нещо й е станало и е трябвало да спре.
Зехтин просто не е имало на село, олиото е било лукс. Само мас...

То добре, че и мляко е имало. Баба ми разказваше, това е било през 30-те години на 20-ти век, бедни хора в селото, препичали брашно, и хранели бебе с кашица от брашното и вода.

# 220
Родена съм преди 80-та и нито са ме осолявали, нито с мас са ме мазали. Явно е чела нормални книги, майка ми и е слушала педиатърката. Против въшки купуваше някакво мазило от аптеката, много хубаво миришеше, явно си вършело работата.

# 221
  • Glasgow
Аз изобщо не знам тази мас защо е била, при проблем ли или ежедневие. Не знам последните моди как са, когато тийн племенницата ми беше бебе, казваха да не се маже, за да може кожата да се овлажнява сама.

# 222
В мастта  се е слагала и невен. Много по добро от днешната химия.

# 223
  • Melmak

Зехтин просто не е имало на село, олиото е било лукс. Само мас...

То добре, че и мляко е имало. Баба ми разказваше, това е било през 30-те години на 20-ти век, бедни хора в селото, препичали брашно, и хранели бебе с кашица от брашното и вода.

Така е било, знам. Много тъжно, но немотия, няма какво да коментираме, от бедност някак са оцелявали. Моят брат е роден 1984, но адаптирано мляко не е могла да намери майка ми.

# 224
  • Пловдив
Е, айде, де, масово осолявали сега.
Още преди 50 години не е било масово, камо ли сега. Познавате ли някой да е осолявал бебе?

Антибиотици е имало още по времето на свекърва ми, която е над 70. Нея са я лекували с антибиотик от пневмония като дете.

Общи условия

Активация на акаунт