Хигиената на българина

• 44 828
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 915
  • Пловдив
А след като не вони, къпе се и се пере, защо точно не трябва да ходи с едни и същи дрехи?
Скрит текст:
На мен такива акъли ми се даваха един път на предходно работно място, придружени с обсъждане да не би пък да се грижа за болен близък и да нямам пари за нови дрехи (така ми беше предадено поне) - дразнещо и клюкарско. Откога носенето на прилични, чисти, нескъсани, не отявлено странни, но едни и същи дрехи е излагащо? Носенето на различни дрехи част ли е от етикета и социалните изисквания за нормалност и поведение?
Причината да нося два комплекта дрехи беше, че бях напълняла и нямах желание тогава в този вид да си купувам нови, но това по никакъв начин не влиза в работата на клюкарите.

# 916
Аз също имам любими дрехи и ги нося много често, но той ходеше цяло лято всеки ден с едни и същи, хората шушукаха.

# 917
Ох, догади ми се.

И ние сме имали подобни случки. В компанията имаме осигурен транспорт и имаше един мъж от съседна фирма, който не само не се къпеше, но и ходеше с мръсни дрехи. Като се качеше в бусчето, ми идеше да почина. Не знам какво се случи в един момент, но човекът се подстрига, хигиената му се вдигна и никога повече не го видях с мръсни дрехи. Никога не съм виждала такава рязка промяна.

Може да е бил в депресия, човекът. Депресиите често водят до такова лично занемаряване. Човекът не намира сили и мотивация дори да се изкъпе, но трябва да продължи да функционира и да работи, защото никой не живее от въздуха, трябват и пари. Може дори да няма сили да се реше, с месеци при това... Но депресиите, слава богу, са лечими. Възможно е случаят да е бил такъв и е хубаво, че го е преодолял.

# 918
  • Пловдив
Да речеш, че си търси гадже и евентуалните моми ще тръгнат да правят някакви изводи за характера му по това, че носи едни и същи дрехи, как да е - ама филанкишията бил шушукал... толкова му е възпитанието, интересите и кръгозорът на филанкишията. По-скоро той се излага, отколкото аз.
И на мен не ми стана приятно, притесних се какво мислят за мен и си купих нови дрехи, но грешката е в шушукащите. И тогава смятах така, и сега.

# 919
  • София
За този некъпания и аз щях да предположа някакво депресивно състояние. Много характерен симптом.
Или просто не е имал навици, дълго време не се е усещал и накрая някой от обкръжението му го е подпрял и в прав текст му е казал да не се излага - има и такива случаи. Шушукането не помага.
Другото е пълна глупост. Ходел човекът с едни и същи дрехи? И какво? Какво изобщо ви влизат в работата чуждите дрехи, стига да не вонят, а и откъде се появи тоя култ към дрехата - не знам. Сега покрай коледните партита беше някаква истерия. Задължително нова рокля, макак с тая от 2022, макак с тая дето си я купувал за сватба, ма може ли! Аз работя в малка фирма и не ме бърка, ние сме над нещата, но приятелките ми опищяха света - хем скъпо, хем ма може ли, па пратки, па драми. Та наскоро мернах из социалките меме с някакво заглавие, как Кейт Мидълтън за трети път обличала намкое си палто, и отдолу една потребителка коментира - ама то можело човек по повече от веднъж ли да си носи палтото?! Да бяхте казали по-рано, колко пари щях да спестя!

# 920
  • Melmak
Много хора избягват да носят едни и също дрехи, особено официални. Аз също съм от тях. С една рокля ще ида на сватба веднъж, втори път може и да отида ако е със съвсем различни гости. Ако гостите се застъпват, ще търся нов тоалет. Хубави рокли се продават из разни групи, защото да, в рокля слагана 2 пъти има много живот и няма нужда да се хвърля.

Това не е свързано с хигиена. По-скоро с това да не си с еднакъв тоалет и на всички снимки все да те виждат с една рокля.

# 921
Това за роклята е от суета. И аз съм в кюпа.

Иначе за приятеля с еднаквите дрехи, тук не говорим за едно и също палто, а цяло лято с едни и същи тениска и шорти, младо момче. Приятелски му го казах, не ми беше приятно да го обсъждат хората, отстрани изглежда все едно ляга и става с тях и не се поддържа.

# 922
Може да е бил в депресия, човекът. Депресиите често водят до такова лично занемаряване. Човекът не намира сили и мотивация дори да се изкъпе, но трябва да продължи да функционира и да работи, защото никой не живее от въздуха, трябват и пари. Може дори да няма сили да се реше, с месеци при това... Но депресиите, слава богу, са лечими. Възможно е случаят да е бил такъв и е хубаво, че го е преодолял.

Да, аз предположих същото. Често ми попадат клипчета на хора, които чистят жилища на дълбоко депресирани хора. Радвам се, че някои успяват да го преодолеят и да се върнат към добрите хигиенни навици.

От друга страна, колкото и да съчувствам на такъв човек, ще ми е адски трудно да работя в едно помещение с него. Mask

# 923
Ох, догади ми се.

И ние сме имали подобни случки. В компанията имаме осигурен транспорт и имаше един мъж от съседна фирма, който не само не се къпеше, но и ходеше с мръсни дрехи. Като се качеше в бусчето, ми идеше да почина. Не знам какво се случи в един момент, но човекът се подстрига, хигиената му се вдигна и никога повече не го видях с мръсни дрехи. Никога не съм виждала такава рязка промяна.

Честно казано и аз съм била в много тежка депресия, и то продължително време, но не съм спирала да се къпя. Знам ли, може би на различните хора им влияе по различен начин депресията. Едни спират да ядат, други да се къпят... Но все си мисля, че когато си често сред хора трябва да спазваш някаква прилична хигиена, въпреки депресията. Ето че е ходил на работа, щом има сили да ходи на работа, значи трябва да може и да се изкъпе.

# 924
Да речеш, че си търси гадже и евентуалните моми ще тръгнат да правят някакви изводи за характера му по това, че носи едни и същи дрехи, как да е - ама филанкишията бил шушукал... толкова му е възпитанието, интересите и кръгозорът на филанкишията. По-скоро той се излага, отколкото аз.
И на мен не ми стана приятно, притесних се какво мислят за мен и си купих нови дрехи, но грешката е в шушукащите. И тогава смятах така, и сега.

Магдена, ще си позволя да не се съглася Simple Smile. Грешката е в теб. Шушукащите са си такива. Тях няма да промениш. И всеки ден с нови тоалети да им се явяваш, друг кусур ще ти намерят. Ти им се връзваш и грешката е твоя.
   Моята работа не е престижна, дрескод няма. Нужни са ми удобни дрехи, да мога по цял ден да тичам по едни стълби, да нося тежки неща, да клякам, да ставам. Въртя, служебно, три-четири комплекта, в различни съчетания уж (обувки, панталони и блузи). Но често се повтарят. Ако някой си е помислил нещо, не е моя грижа. Негови мисли, негови предразсъдъци. Аз си знам, че съм чистичка, имам пералня и сушилня и, ако случайно ми се прииска, дори всеки ден с едни и същи дрехи мога да ходя.

# 925
  • Пловдив
От тая гледна точка, да - няма да спрат. Wink
Сега, аз съм съгласна, че е странно някой да се мота с едни и същи дрехи, необичайно е, но не е неприлично, не е стряскащо и дразнещо, не засяга околните.
Скрит текст:
Аз самата рядко забелязвам кой как е облечен, ако не ме впечатли с нещо конкретната дреха, съответно не бих го и обсъждала - няма да има какво да обсъждам, затова още повече ме е яд на шушукащите, отделно, дето принципно мразя да ми се дава акъл (да, хората обичаме да даваме, но не и да ни дават). Wink

# 926
Сега покрай коледните партита беше някаква истерия. Задължително нова рокля, макак с тая от 2022, макак с тая дето си я купувал за сватба, ма може ли! Аз работя в малка фирма и не ме бърка, ние сме над нещата, но приятелките ми опищяха света - хем скъпо, хем ма може ли, па пратки, па драми. Та наскоро мернах из социалките меме с някакво заглавие, как Кейт Мидълтън за трети път обличала намкое си палто, и отдолу една потребителка коментира - ама то можело човек по повече от веднъж ли да си носи палтото?!

Наскоро отидох на събитие на фирмата ни с облекло, с което вече съм била веднъж през 22-ра и веднъж през 23-та. Явно се доближавам до Кейт Мидълтън. Joy
Повечето хора почти не помнят какво са носили колегите им преди година. Аз като се замисля, освен ако не тръгна да ровя по снимки, също не бих се сетила как са били облечени другите.

А цените на официални дрехи са в небето - за Коледа винаги пускат едни ужасии с пайети, които като ги облечеш, така дерат, че не можеш да седиш на едно място.

# 927
  • BG
Магдена, нямало е нужда да харчиш пари за нови дрехи. Само излишни разходи.
Септември 2018 почина майка ми.За проклетия се улучиха едни летни температури , мамата си трака. Носех пълен траур- два комплекта блуза, пола и чорапогащи.Шалчето го перях всяка вечер и на сутринта си го слагах. Намериха се комшии да ме питат имам ли пари за дрехи, че съм въртяла два тоалета. Съседка ме уведоми, че незнамсиколко дни след погребение опечалените не се къпят и перат. Отговорих, че тая работа няма как да стане. Да уточня, че живеем в областен град. Простоферията / лафа е на майка ми/ не спи.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 18:43 от Вивиана Енева 634968

# 928
  • Пловдив
Цитат на: Flip
Та наскоро мернах из социалките меме с някакво заглавие, как Кейт Мидълтън за трети път обличала намкое си палто, и отдолу една потребителка коментира - ама то можело човек по повече от веднъж ли да си носи палтото?!
Много на място коментар. Sunglasses

Аз се сещам, че още навремето, през 80-те в "Паралели" и през 90-те, пишеха как на принцеса Даяна, свекърва и, зълва и и т.н. им преправяли дрехите с по някоя украса, нов ревер и т.н., че да можело хем да спазят правилото един тоалет да не се носи от такива особи на публично събитие два пъти (де да знам има ли такова правило, писано или неписано, ама уж има), хем да не са чак толкова разточителни. То самото преправяне вече изглежда разточително, но подозирам, че още плащат заплата на придворни шивачки, та поне да ги ползват пълноценно. Wink Явно сега нещата се раздвижват. Принцеса Ана взеха да я печатат по снимки кога през 1978 и после през 1992 е носила абсолютно същия костюм, с който е била и вчера.
Няма връзка с темата, по повод Кейт Мидълтън се сетих.

# 929
  • BG
Дами, оспамваме темата за хигиената, но да пиша преди да е минала метлата.
До 1979 г. придворен дизайнер е Норман Хартнел. Тоалетите му са висша мода.
Нищо чудно при цените му дадени дрехи да се носят повече от един път, разкрасени с различни аксесоари.
Все пак и Кралското семейство има лимит за харчене.
Аз пък четох в сп." Космос" навремето за тоалетите на Джаки Кенеди и Мария Калас.Даже си пазех брой от 1968-ма година .

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 20:02 от Вивиана Енева 634968

Общи условия

Активация на акаунт