Как да постъпя без да обидя никого?

• 5 000
  • 131
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Някои “колеги” са просто такива. Нарочват някого и край. Вероятно ако се махнеш все ще намерят някой друг, на когото да тровят животеца. Често това са по-стари кадри, които си мислят, че колят и бесят.

Разбира се, на отговорните за управлението на екипа им е все тая дали Пенка тормози Ганка, най-вече при нискоквалифицираната работа, но и в офис среда съм го срещала.

В повечето ми работи съм имала сравнително нормални отношения с хората. На едно място не случих, малка фирма от около 20 човека с кофти фирмена култура.

Имаше една колежка, дошла от друга фирма преди години, където търпяла години наред тормоз. И същото отношение към новите си го носеше и не си беше сменила манталитета. Демек “мен ме тормозеха като бях без опит, дай сега да го връщам на всеки новобранец”.

Разбира се, това не се вписва в моите разбирания и съм била и опитна в предишни фирми, нов човек не съм тормозила. Въобще не толерирам тормоз на работното място! И съответно не се поддавах на провокации, нито на опитите им да се величаят.

Накрая се разделихме набързо, без въобще да им цепя басма. Не им пукаше много, че ще се наложи да работят двойно, понеже напусна и още една колежка малко преди мен. Тоест нейната работа дойде при мен, а тя не беше малко. И те това трябваше да го поемат като задължения. Явно предпочитаха да работят безплатно овъртайм за да движат и тази работа, вместо да общуват с мен. 😁😁😁

# 16
То, човек ще намерят, ама поведението сигурно ще е същото. Щом не се чувстваш добре там, мести се или напускай. Все пак нервите няма кой да ни ги възстанови.....

# 17
Аз такива хора с голяма радост бих ги обидила. Даже ще ми е приятно да ги обидя.
Някои хора са така - държат се неуважително, но когато им отвърнеш със  същото се правят на "ощипани" .
Дръж се с хората така, както те се държат с теб.
Както те ще си намерят нов човек, така и ти ще си намериш нова работа.
Те може да са свикнали така да се отнасят с новите в службата, но някой ден ще попаднат на някой, който не толкова съвестен и възпитан. Все някога и това ще стане.

# 18
  • София
Ти вярно не знаеш какво пишеш, а и какво искаш. До вчера щяха да те освобождават, сега не било така.
Ти си в изпитателен срок, нямат нужда да играят циркове.
Отиди си на почивката, ако те освободят, казаха ти, че електронно можеш да подадеш документи в БТ.

# 19

Другият проблем е, че отдела от който искам да се махна изпитва остра нужда от персонал, защото тази година две колежки излизат в пенсия. Представям си какъв цирк ще е, че искам да се разкарам от там.

Това как е проблем за теб?
Ти не си собственик.
Има или няма хора е проблем на ръководството, не на служителя.
Всеки има право да напусне.
И не е длъжен да се съобразява с липсата на персонал.
Ако обмислям напускане, работата не ме устройва, последното нещо за което ще ми дреме на шмайзера е дали отдела имал нужда от хора. Ако има, се радвам още повече. Тогава почват да оценяват хората.

На предишната работа след един тон изцепки от някои колеги, си метнах молбата.
Мислеха, че явно няма да напусна. Ама тогава за три секунди си смениха отношението. Станаха много мазни, молби да не напускам.
Напуснах ги в най-трудния им момент.
И го направих нарочно. Това заслужаваха след всичко.
Получих обаждане от колежка след време /с която винаги сме се разбирали/, че чак сега осъзнава и тя и другите, колко работа съм вършила и ми се извини. Е, аз и казах, че баш тя няма какво да ми се извинява. Там има други, които да му мислят.
И не само вършех моята, но и на останалите.
И като се махнах работния им ден от 8 часа стана 15. Пет дни в седмицата. Определени хора, които по цял ден си гледаха в телефона и неглижираха работата се озоваха в страшни стресови ситуации. Имало е истерия, крясъци, викове, уволнения за неприлично поведение. Ох, а същата се опитах да я уча, но тя предпочете да си прави селфита за любовника докато обяснявам как се работи с програмата.
Чалгата не прощава Joy

# 20
Ариел, аз съм крайно против да се стои в подобна отровна обстановка, но в предходната си тема беше писала, че едва си намерила тази работа след десетки неуспехи. Ако е така и доходите ти трябват, не е зле да се хванеш за друг клон, преди да пуснеш този.

# 21
Права си Khufu.
На работа сме да работим, не да се сприятеляваме.
И на мен ми се  е случвало да попадна в нов колектив и да има доста резервирано отношение.
Ама на мен не ми пука, аз не тропам с  краче, ама що не си говорите.
Отивам, работя и това е.

Ариел, дай примери за лошо отношение.

# 22
И аз мисля да си работиш. Ако те настъпват, настъпвай ги и ти. Ама да подвиеш опашка и да напуснеш не ти препоръчвам.

# 23
  • SF
И аз съм в твоето положение. Но на мене не ми пука да напусна. Ще си намеря работа, но лошото е, че в целия бранш положението е същото и реално аз съм от трън на глог. Малко е сив секторът. Сега поне ме осигуряват на реална заплата, затова вися там.
Колежката ми е много глупава и ме клюкари на шефката си. Нон-стоп го прави. А не се сеща, че като си тръгна, моята работа ще стане нейна, поне докато не намерят нов служител. Не се редят на опашка, както казваш. Браншът е такъв - сивкав.

# 24
В старата ми работа имаше много клюки и интриги. Един ден се бях ядосала нещо и бях казала някакви неща (че постоянно ме натоварват с чужди задачи и ми е много работата) на една..... И тя веднага отишла и казала на шефката ми, при което тая ме привика да ми обяснява, че дори не съм знаела какво е работа, докато не стоя 24/7 в офиса (хахаххаха). Както и да е, на въпросната колежка после само "Добър ден" и "Довиждане". До последно тя се чудеше защо не искам да разговарям с нея, даже ме пита какво е станало - рекох, ти си знаеш.

# 25
Хъм.
Част от думичките не показват потенциал за добро вписване в екип.
Всеки нов колега без опит, започва от по-лесна, но и безинтересна работа, това което наричате "мръсна работа".
Способността за реалта соламооценка показва доколко сме на мястото си.

# 26
  • SF
Не, не е така.
Например екипът е от зъболекари. Всички са учили, всички са с опит. Но единият поема абсцеси, цепене на гнойни торбички, дренажи, гнойните процеси, за другите - по-висшата част като протетика, бондинг, фасетиране и т.н.
Или фризьори - единият прави прически от кутюр, а другият мие коси на мивката и масажира скалпове за терапия.
Ариел е на нова работа, но не е казала, че е начинаеща.
Много обичаме, когато някой се оплаче, да му обясним колко е зле и как "не напразно май, май на нас ни изглежда, че...."

# 27
Някъде се спомена, че нямало кой са им работи нискокварифицираната работа.
Иначе има добри фризьори, средна работа и стилисти.

# 28
  • SF
Да, както и програмисти-корифеи и програмисти средна работа.
А пък сред нискоквалифицираната работа опитът не е от никакво значение. Там обикновено ти показват как се чука на касата, как на пос терминала, къде стоят парцалите и може да се окаже, че за 2 дни аз съм станала по-милата и по-чистичката продавачка, отколкото ти с 20-годишния ти опит по пренасяне на щайги и кашони и дърляне с клиентите.

# 29
Не, не е така.
Например екипът е от зъболекари. Всички са учили, всички са с опит. Но единият поема абсцеси, цепене на гнойни торбички, дренажи, гнойните процеси, за другите - по-висшата част като протетика, бондинг, фасетиране и т.н.
Или фризьори - единият прави прически от кутюр, а другият мие коси на мивката и масажира скалпове за терапия.
Ариел е на нова работа, но не е казала, че е начинаеща.
Много обичаме, когато някой се оплаче, да му обясним колко е зле и как "не напразно май, май на нас ни изглежда, че...."

Точно за това говоря. Идвам с опит и с диплома и с нищо не съм по-малко от тях.

Общи условия

Активация на акаунт