Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 349
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря, Дари, сигурно си права. Постоянно чета по групите за селективен секънд хенд как жени продават 5 чанти фурла от личната колекция и айде вече нап чука на вратата.

Аз нямам представа дали ще генерирам някаква печалба, няма и да как да знам ако не опитам.

Иначе за работата ми, нямаме право да развиваме дейност в същия сектор -ит. Иначе да плетем чорапи и подобни, няма проблем. Доста колеги имат и фирми.
Малко преувеличават по форумите. И стига да имат документи кога и от къде са купили петте чанти, няма да имат проблем с НАП. Но ако са ги купили 10 бр. за три месеца почти сигурно е, че не са за колекцията. Общо взето нещата с вещите трябва да изглеждат логични. Ако ти намираш логика, ще можеш аргументирано да убедиш и данъчните, ако изобщо дойдат.

# 166
Здравейте,
Моят казус е следния...
Имам приходна фактура ,въведена в ДДС за 10 м  на продажбите ,с място на изпълнение ,,доставки по чл 69 ,, .Фактурата е с дата 14 .10.2024 г ,и е в долари!! Тази фактура съм я отчела на 7.11. ,когато ми е дадена физически ,като съм взела курса на долара от сайта на БНБ към датата на фактурата (14.10).Но в дебита на 411 ми стой по малко като сума , отколкото в 702 .Направих проверка на 411 и видях че има образувана курсова разлика .Ще помоля ,някой да ми разясни ...Досега съм имала фактури само в евро ,а там фикса е постоянен.

# 167
Здравейте,
Моят казус е следния...
Имам приходна фактура ,въведена в ДДС за 10 м  на продажбите ,с място на изпълнение ,,доставки по чл 69 ,, .Фактурата е с дата 14 .10.2024 г ,и е в долари!! Тази фактура съм я отчела на 7.11. ,когато ми е дадена физически ,като съм взела курса на долара от сайта на БНБ към датата на фактурата (14.10).Но в дебита на 411 ми стой по малко като сума , отколкото в 702 .Направих проверка на 411 и видях че има образувана курсова разлика .Ще помоля ,някой да ми разясни ...Досега съм имала фактури само в евро ,а там фикса е постоянен.
Може ли по-простичко обяснение? Какво си взела, какво и къде си отчела? Ти купуваш или продаваш?

# 168
Продавам ..Аз продавам стока .Тази стока отива за наши купувачи ( клиенти ) в Украйна .Фактурата е в долари.Въвеждам я в ДДС в полето ,,място на изпълнение по чл.69 ,,

# 169
Без да влизам в детайли - на датата на издаване на ф-рата - доларите по фиксинг, с тази стойност влиза в дневниците по ДДС.
Когато ти плащат - доларите, които влизат по доларовата сметка по фиксинг в деня на постъпването. Разликата в лева е курсова разлика - с/ка 624 или 724. С нея се закрива 411.
Ако парите постъпват в разплащателна сметка в лева (ако нямате доларова) е още по-лесно. Валутната разлика е между постъпилите в банката левове и сумата по фиксинг в деня на продажбата.
Курсовата разлика не се декларира допълнително в дневниците през следващ месец.
Цената на сделката е тази, която е пресметната с деня на продажбата.
Между другото, ако постъпленията ви не са във валутни сметки, а в левови и еврото също има валутна разлика, заради курсовете купува/продава на обслужващата банка.

# 170
Благодаря на всички.!!Много съм объркана с тези долари,но ще се опитам да го осмисля сега .Пропуснах да спомена ,че продаваме строителни материали(в допълнение към въпроса ми)

# 171
Благодаря на всички.!!Много съм объркана с тези долари,но ще се опитам да го осмисля сега .Пропуснах да спомена ,че продаваме строителни материали(в допълнение към въпроса ми)
Няма значение какво продавате, кога идват при вас физически фактурите, кога осчетоводявате банката и др. подобни организационни моменти. Има два неща при тия сделки:
В деня на издаване на фактурата по фиксинг. ТОВА е стойността на сделката, за ДДС, за данък печалба, за дневници за всичко!
Плащането е - когато дойде сумата, ако е в доларова сметка - по фиксинга в деня на плащането. Ако е в левова сметка - сумата, която постъпи в сметката.
Ако по фиксинга сделката е за 1000 лв, а при плащане получите 930 имате загуба от курса на долара.

Дт 503 - 930,00
Дт 624 -   70,00
                | Кт 411 - 1000,00

Ако в деня на плащане сумата е 1050 лв
Дт 503 - 1050
              | Кт 411 - 1000,00
              | Кт 724 -     50,00

Никой данъчен няма да ви търси сметка защо по ф-ра са 1000 лв, а после плащането отчитате на различна стойност. Курсовите разлики са най-естественото нещо при сделки във валута.

При мен винаги датата на осчетоводявате в програмата е същата като датата на първичния документ - фактура, банково извлечение. Даже да осчетоводявам след два месеца.

# 172
Здравейте, преди 2 години прекъснах дейност като СОЛ, подадох декларация 7 и си внасях само здравни осигуровки. Вече ще получавам наследствена пенсия и искам да спра декларация 7. По форумите пишат, че е динствения начин е да подам декларация 1, която спирала предишната или че от НОИ ще ми внасят здравна и това прекратява действието на декл. 7. Колебая се кое от двете е вярно, ако някой знае от практиката и иска да ми сподели, ще съм благодарна.

# 173
Декларация 7 ще се прекъсне автоматично от първата подадена декларация 3 от НОИ.Не са нужни действия от ваша страна.

# 174
Декларация 7 ще се прекъсне автоматично от първата подадена декларация 3 от НОИ.Не са нужни действия от ваша страна.
Благодаря

# 175
Здравейте, да попитам след съкращаване по чл. 328, и в месеца в който служителя получава обезщетение по чл. 222,не му се начисляват здравни осигуровки за този месец. Какво трябва да направи за този период да подаде декл.7 и да внесе здравни, и след това е на борсата , как се прави . Благодаря .

# 176
  • София
Да, подава Декл.обр.7 от датата на напускане.

# 177
И след като започне да получава обезщетение от борсата декл.7 автоматично ли ще се прекрати ?
Написах глупост декл.7 ще се прекрати при започване на работа, чудих се за здравните осигуровки.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 21:30 от sunrise_67

# 178
Регистрацията на борсата става веднага след напускане. Какво общо има обезщетението по чл.222? Друг е въпросът, че самото плащане на борсата започва след като мине месец след напускането , тъй като служителя на практика ще получи обезщетение от бившия си работодател. Не бих подавала декл7.

# 179
Ами е този месец, в който ще получи обезщетение от работодателя няма да има здравни осигуровки, това не е ли проблем ? После по време на трудовата борса ще му вървят здравните , нали така .

Общи условия

Активация на акаунт