Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 427
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря ви!
Намерих ги, ако не бяхте вие щях още да ровя...

Дали можете да ми помогнете и с онлайн-бланката за ГДД? Пише ми, че не е активна, дали не е някакъв затворен период сега?

# 451
  • София
Влизате с ПИК или КЕП в сайта на НАП и търсите декларация по чл. 50 ( ако сте физическо лице) и чл. 92 ((ако сте юридическо). След 01.03. не трябва да имате проблем, освен ако няма бъг в сайта.

# 452
Здравейте!
Да попитам колегите-при попълване на ГДД чл.50 ЗДДФЛ-автоматично попълват ли се данните подадени от юредическите лица по чл.73,ал.1 и ал.6.
На мен нещо не ми се получава,пък срокът за подаването на Справките по последно посочените членове беше 28,02,2025г.
Предварително благодаря!

# 453
  • Варна
Попълват се. Но кога НАП ще реши да ги зареди, само тя си знае Simple Smile

# 454
Попълват се. Но кога НАП ще реши да ги зареди, само тя си знае Simple Smile

Ясно,благодаря,чакаме НАП .

# 455
Здравейте! Моля за съдействие как се разрешава следния казус:

Физическо лице сменя работодател през февруари (и в двата случая е на ТД). Работило е 15 дни при първия работодател и 5 дни при втория. Доходът за тези 15 дни при първия е над МОД, т.е. всички дължими осигуровки до максималния ОД са вече платени от първия работодател. Обаче за тази една седмица и вторият работодател е заплатил осигуровки. Лицето настоява, че втория работодател не трябва да плаща, но тяхното ТРЗ казва, че няма как да не ги плати. С НОИ ли следва да си уреди сметките лицето, или с настоящия работодател?

Благодаря предварително!

# 456
И аз мисля,че осигуровките вторият работодател трябва да ги начисли и удъжи.

# 457
Категорично втория не бива да удържа и съответно не внася никакви осигуровки за този, който е на максимален праг за месеца при друг работодател.В декларация 1 слага дните в позиция 16.4 (дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж...) съответно се удържа данък 10% на цялата сума.

Всяка година на НАП им трябва малко техническо време, за да стикова подадената информация по 73 и ГДД на физическите лица - около 10.03. се очавка да стане това...не си хабете нервите с опити

# 458
Втория работодател НЕ удържа осигуровки, при документално доказателство (например фиш), че работодателя за първата част на месеца е удържал и внесъл осигуровки до размера на максималния осигурителен доход. Удържа и внася само данък. ТРЗ софтуерите си имат опцията за въвеждане на други облагаеми доходи.

# 459
В момента съм на договор на два часа и ми се отвори възможност да започна постоянна работа. Имам ли право да запазя двучасовия и да сключа нов на пълен работен ден, или трябва да прекратя първия?

# 460
  • Балчик
В момента съм на договор на два часа и ми се отвори възможност да започна постоянна работа. Имам ли право да запазя двучасовия и да сключа нов на пълен работен ден, или трябва да прекратя първия?
На ден имате право на труд 8+4 като часове

# 461
И аз така знам, но новия работодател ми каза, че понеже двучасовият договор е безсрочен и се води основен, той може да ме назначи на 6 часа или ако искам на 8, трябва да си прекратя двучасовия.

# 462
По-лесния вариант, двучасовия договор става допълнителен, а 8-часовия основен.

# 463
  • Стара Загора
Здравейте,
моля кажет какво заявление подава СОЛ за да му бъде изплатен болничен лис - осигурен е за това.
Благодаря!

# 464
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
моля кажет какво заявление подава СОЛ за да му бъде изплатен болничен лис - осигурен е за това.
Благодаря!

Приложение 9 по електронен път с ел. подпис в НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт