Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 332
  • 744
  •   1
Отговори
# 615
Държавата що не улесни пък тия дейности малко
Има маса модерни професии и дейности, раздвижени, ама закона с три данъка и пет осигуровки храни армия чиновници с глупости

# 616
Бях освободена от работа по чл. 328 - намаляване на обема на работа. Сега поисках да ми изготвят УП3 и УП2 и ми отказва бившия работодател под предлог, че вече от дълго време тези УП2 и 3 били отпаднали и счетоводителя казал, че няма нужда. Това истина ли е?

# 617
  • Балчик
Бях освободена от работа по чл. 328 - намаляване на обема на работа. Сега поисках да ми изготвят УП3 и УП2 и ми отказва бившия работодател под предлог, че вече от дълго време тези УП2 и 3 били отпаднали и счетоводителя казал, че няма нужда. Това истина ли е?
Не са отпаднали, поискайте си писмено с вх.№ от тяхното деловодство....ако имат.
Но наистина за какво са ви, ако всичко е коректно описано в ТК и е  подадена информация за вас в НАП.

# 618
Не са отпаднали, поискайте си писмено с вх.№ от тяхното деловодство....ако имат.
Но наистина за какво са ви, ако всичко е коректно описано в ТК и е  подадена информация за вас в НАП.
Искам ги , защото ТК не е попълнена коректно. Това което е нанасяно в НАП коренно се различава от попълненото в ТК. Чудех се какво да правя и реших да си поискам тези образци-поне те да са коректни.

# 619
Какво значи нанасяно в НАП и какво се разминава с ТК?
По принцип тези образци отпаднаха, но при изрично желание на служителя, се издават.

# 620
Какво значи нанасяно в НАП и какво се разминава с ТК?
По принцип тези образци отпаднаха, но при изрично желание на служителя, се издават.
Означава, че в трудовата книжка са нанесени трудови възнаграждения, които са по-ниски от получаваните от мен пари в действителност. В същото време фишовете, които съм получавала са били с истинското възнаграждение. Оттук има разминаване, което аз искам с УП2 да си изясня.

# 621
В трудовата книжка се вписва основна заплата, докато брутната може да варира всеки месец

# 622
  • В полите на Пирин планина
Важно е каква информация е подавана в НАП. Трудовата книжка дава ориентир само за периода на действие на договора и основните възнаграждения на лицето, както е писала по-горе Хепи.
Иначе УП-тата се издават само при искане от страна на работника/служителя.

# 623
Здравейте!
1. Интересува ме попълване на декларация по чл.55 за плащане на авансов данък от наем.
Наемател физическо лице(Не самоосигуряващo се) и получател физическо лице(Не самоосигуряващо се). Така ли трябва да изглеждат чекванията в декларацията?

2. В част IV, деклариране на дължимия данък, в графа получател на дохода - цялата получена сума за 3-те месеца или само данъка, който трябва да заплатят се вписва?
3. Трябва ли да имам отключени приложения в декларацията, които да попълвам? Пак напомням физическо лице на физическо лице плаща.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 11:14 от Лиана

# 624
Здравейте!
1. Интересува ме попълване на декларация по чл.55 за плащане на авансов данък от наем.
Скрит текст:
Наемател физическо лице(Не самоосигуряващп се) и получател физическо лице(Неда подсигуряващо се). Така ли трябва да изглеждат чекванията в декларацията?

2. В част IV, деклариране на дължимия данък, в графа получател на дохода - цялата получена сума за 3-те месеца или само данъка, който трябва да заплатят се вписва?
3. Трябва ли да имам отключени приложения в декларацията, които да попълвам? Пак напомням физическо лице на физическо лице плаща.
- На тази страница така са отбелязванията. В част II трябва да чекнете Местно лице /ако сте такова/.
- Не трябва да има приложения във вашия случай.
- В част IV, ред 1, колона 4 попълвате дължимия данък за тримесечието. Като сте си сметнали предварително 10% НПР, осигуровки ако има.
-

# 625
niik, много благодаря! 🌻
Последното за 10% ги приспаднах. Обаче здравните, които плащам не съм приспаднала. И те ли трябва там да се приспаднат? За трите месеца, колкото здравни съм платила от данъка ли се приспадат?

# 626
niik, много благодаря! 🌻
Последното за 10% ги приспаднах. Обаче здравните, които плащам не съм приспаднала. И те ли трябва там да се приспаднат? За трите месеца, колкото здравни съм платила от данъка ли се приспадат?
Нищо, ще ги приспаднеш при годишното облагане. При доход от наем може да има само здравни. Те се дължат ако нямаш здравни на друго основание.
Осигуровките за своя сметка намаляват данъчната основа, не данъка.

# 627
Здравейте! Някой може ли ми помогне с информация;

1.Каква е осигуровката която работодател трябва да внася за служител който взима заплата 4000 лв
2. Как се изчисляваше какво обезщетение може да се взима на борсата . 60 процента от заплатата ли беше по-възможно най добрия член?

# 628
Здравейте! Някой може ли ми помогне с информация;

1.Каква е осигуровката която работодател трябва да внася за служител който взима заплата 4000 лв
2. Как се изчисляваше какво обезщетение може да се взима на борсата . 60 процента от заплатата ли беше по-възможно най добрия член?

1. Ако няма никакъв стаж и основната и брутната му заплата е точно 4000, и ако прави всички удръжки по законния ред, то работодателя дължи 757лв осигуровки, а работника дължи 896 лв осигуровки+данък.
Чисто за получаване - 3104лв. Чисто за вносяне в държавния бюджет - 1653лв.
Използвайте калкулатора на Кик Инфо за по-подробни разбивки.

2. Да, 60% от среднодневното, но 24 месеца назад. Важи само при прекратяване на договора по определени членове от КТ. Иначе - 18лв на ден.

# 629
Благодаря.60 процента от брутната заплата ли? По кой член се взима най дълъг период обезщетението?

Общи условия

Активация на акаунт