Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 334
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
Тогава източник на информация трябва да ви е НМЕР,четете я нея, може да пробвате и с консултация в НОИ, не са много отзивчиви, но пък там трябва да са най-компетентни.
Относно пенсионирането няма как да се даде тук отговор, защото има много фактори.

# 601
Здравейте, имам питане във връзка със СОЛ , правя тук една задача дало някой може да ми помогне: това е условието

Съгласно РПВ са начислени работните заплати, дължимите СО и ЗО на персонала зает в производствените цехове и на управителя

– управител, родена 1984, самоосигуряващо се лице за всички осигурителни рискове.
Какви счетоводни записвания правите, каква сума на СОЛ да заложа като осигурителен доход. Тук хич ме няма.
Къде мога да изчисля. В трокс ползвам РПВ за работниците а за управителя??

# 602
  • В полите на Пирин планина
Правиш си досие за СОЛ в програмата.
Мин. осиг. доход до 01.04.2025 беше 933 лева, а сега е 1077. Трябва да е осигурен поне на тази сума. Осигуровките са за негова сметка. Вземат се на разчет. Примерно по с-ка 493.
Дт 493/Кт 461 за ДОО, ДЗПО
Кт 463 за ЗО.
Ако няма начисления за личен труд - това е.

# 603
  • На плажа
Здравейте,самоосигуряващо лице съм,на патент и сама подавам всички нужни декларации.
Подадох годишната данъчна декларация,но изпитвам трудност с Д.6
Може ли да ми помогнете от къде да извлека данните за плащанията за 2024год. най-точно.
От меню справки в НАП опитах,но там излизат суми и за последните два месеца от 2023год. макар да съм задала само 2024
Страхувам се да не би да не я попълня коректно.

# 604
От банковата сметка евентуално.
Но трябва все пак да знаете какво сте внасяли и на какво основание...

В справки в сайта на НАП има една справка за задълженията, които сте декларирали и как са погасени. Там може да ги извадите по месеци и по видове осигуровки.

# 605
  • Варна
Има една справка - Справка за внесени и декларирани осигуровки на Сол, от нея също може да се засича. И тази която Lady спомена.

# 606
Как начислявате заплати и осигуровки във фирма? Какви счетоводни записвания вземате
421/461 ?

# 607
604/421 - начисляване на заплати
421/461 - удръжки от служителите
605/461 - осигуровки за работодателя

421/503 - изплащане на нетната сума
461/503 - внасяне на осигурителните суми

Това са опростените записвания, но операциите с аналитичност разбира се са доста повече.

# 608
Здравейте. Лице, което е на постоянен трудов договор открива ЕООД, на което е собственик. Излиза в платен отпуск и започва да упражнява частния си бизнес, докато успее да наеме човек. Реално какви са нормативните изисквания и документи, които трябва да има за да може да изпълнява дейноста си? Необходим ли е някакъв документ, с който се разрешава, че освен да е собственик има и право да работи в новооткритата фирма?

# 609
Зависи от вида дейност. Няма как да знаем дали подлежи на лицензиране, примерно.
Иначе трябва да започне да се осигурява, ако по трудовия договор не е на максималния осигурителен доход. Или поне трябва да подаде декларация за започване на дейност.

# 610
Здравейте, работя и ме осигуряват на 4 часа, на трудов договор съм.  При пенсионирането една година работа на 4 часа на колко трудов стаж  се равнява?

# 611
Здравейте, работя и ме осигуряват на 4 часа, на трудов договор съм.  При пенсионирането една година работа на 4 часа на колко трудов стаж  се равнява?
Във Вашия случай, една година работа по ТД на 4 часа се равнява на:
- 6 месеца осигурителен стаж
- 1 год. трудов стаж

При пенсиониране се търси осигурителен стаж. Не е изгодно осигуряване на 4 часа, защото осиг. стаж е наполовина.
За клас прослужено време се гледа трудовият стаж. Има и други условия за класа, но най-общо казано е това.

# 612
Niik,
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!  Наистина неблагоприятно изглежда за пенсионирането, а за първи път се замислям по темата.
Но ми възникна друг въпрос. Докато бях на 4 часа излезнах в майчинство 2 години и получавах две години майчинство . Тези две години колко осигурителен стаж ще са, дали и те ще са наполовина?

# 613
  • Балчик
Niik,
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!  Наистина неблагоприятно изглежда за пенсионирането, а за първи път се замислям по темата.
Но ми възникна друг въпрос. Докато бях на 4 часа излезнах в майчинство 2 години и получавах две години майчинство . Тези две години колко осигурителен стаж ще са, дали и те ще са наполовина?
Не, няма да са наполовина, вземат се пълни две години.

# 614
Като доходи от какъв източник класифицирате доходи от продажба по интернет на разни аранжировки н ацветя, купажи за подарък, сглобени по готови шаблони картини? Това произведения на изкуството ли са? Или упражняване на занаят без патент и регистрация?

Скрит текст:
Аман, тоя народ не знам защо не се хване да работи нещо сериозно ами се занимава с такива глупости. И създава работа на 10 чиновника да го проверяват за 100 лв от наложен платеж.

Общи условия

Активация на акаунт