Счетоводител в нужда се познава 22

• 25 068
  • 678
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Извинявам се, да попитам нещо. Знам, че вече изпуснах срока до 30 април, но имам една сума от миналата година в размер на 620лв, която трябва да декларирам. И в понеделник ще отида в НАП, да си попълня закъснялата годишна данъчна декларация. За първи път ще попълвам и ме интересува дали трябва да си вадя някакво извлечение и от банковата сметка за тази сума и да го прилагам към декларацията?

# 646
Не ,не трябва.

# 647
  • София
А знаете ли, ако имам глоба, веднага ли го разбирам, или в някакъв срок след това пращат известие?

# 648
Отидете в НАП и си извадете ПИК...активирайте и подайте декларацията по електронен път - така най-вероятно ще си спестите акта за нарушението.
Иначе на място се съставя Акт за нарушението и до месец излиза Наказателното постановление, в което ще видите размера на санкцията - в Закона пише до 500 лв...т.е. няма долна граница, виждали сме и по 20 лв и по 200 лв санкции.Съвсем малък е шанса за максимална санкция от 500 лв

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 23:39 от ЗориБ

# 649
  • София
Благодаря ви, момичета Hands Pray

Така ще направя

# 650
Здравейте, сигурно е много глупав въпрос, пък и вече отдавна е пуснато, но проблем ли би било, ако сме закръглили приход - например - 264,93 направо на 265? По принцип задължително до втория знак след десетичната запетая ли се оставят?

# 651
Здравейте, сигурно е много глупав въпрос, пък и вече отдавна е пуснато, но проблем ли би било, ако сме закръглили приход - например - 264,93 направо на 265? По принцип задължително до втория знак след десетичната запетая ли се оставят?
Винаги се декларира точно до стотинка. Само, че не е проблем. Може и никога да не бъде "забелязано" от системата на НАП.

# 652
  • Русе
Не е проблем за прихода щом не сте ощетили НАП.

# 653
Да - 781.40 от работодател и 569.11 ще удържи от служителя.

Точно това ме обърква ..ще се удържи от служителя . Демек работодателя ги плаща общо и двете суми?

# 654
Е работодателя внася всичко, но част от сумата е за сметка на служителя. Служителя не се занимава с внасяне и деклариране, но му се удържа от заплатата, затова има бруто и нето.

# 655
  • София
Да - 781.40 от работодател и 569.11 ще удържи от служителя.

Точно това ме обърква ..ще се удържи от служителя . Демек работодателя ги плаща общо и двете суми?

Демек, ако си намерил близък да те назначи за няколко месеца без да работиш реално ще трябва всеки месец да му  даваш поне 1350 лв.
По зададените въпроси подозирам, че това е случая.

# 656
Иначе казано, ако искаш да вземаш чисто 4000 лева, това ще струва на шефа ти минимум 5794.96 лева.

4000 за теб и 1794.96 за държавата.

# 657
  • Балчик
Фирма са задължителни осигуровки, данъци, отчети счетоводство. По - скоро ми се струва, че трябва да си ги декларирате като частно лице. Дори не като самоосигуряващ се, защото тогава пак трябват осигуровки. Декларирате ги с декларация на края на годината и си плащате данък тогава за толкова малки суми. Ако станат по - големи тогава ще мислите.
Някои от платформите, които са цитирани изискват регистрация с ЕИК. Но дори и да се подаде ГДД като ЕГН  ще се иска довнасяне на осиг.вноски на база формирана печалба.

# 658
Здравейте! Може ли да попитам при сключване  на нов трудов договор  от юни месец работодателят ще изисква ли хартиена трудова книжка?

# 659
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Може ли да попитам при сключване  на нов трудов договор  от юни месец работодателят ще изисква ли хартиена трудова книжка?

Евентуално, за да види какъв е предходния трудов стаж.

Общи условия

Активация на акаунт