Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 309
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
  • SF
А кога целият ни трудов стаж ще може да се вижда електронно? Защото на практика за всички, които до момента имат и 1 месец трудов стаж, тези книжки не отпадат.

# 661
А кога целият ни трудов стаж ще може да се вижда електронно? Защото на практика за всички, които до момента имат и 1 месец трудов стаж, тези книжки не отпадат.
От април 1997 започна да се подава информация към НОИ. Помня, че трябваше да се подаде цялата информация от 01.01.1997 година.
Към момента вече натрупания стаж от 01.01.1997 година се вижда в сайта на НОИ. При проверка за прогнозна пенсия, веднага се вижда. Трябва да имате ПИК на НОИ.
Ето тук :
https://reps.nssi.bg/PensionsCalc/

Имам позната, която сега се пенсионира. Има си оформена трудова книжка от 1982 с всички необходими печати за стаж. Вече не искат никакви УП, защото имат информацията за доход и стаж след 01.01.1997 година.

# 662
Проблемът в случая е, че да, сумарния стаж се вижда в НОИ, но при започване на работа работодателя (като ЮЛ без ПИК код на лицето, но в качеството си на администратор на лични данни да кажем) дали ще вижда този стаж? Дори и да вижда сумарния, това не го топли при определяне на допълнителното възнаграждение за стаж на предходни сходни позиции, т.е. пак трябва да им искам трудови книжки, за да видя колко ще им е процента. Което за ТРЗ си е същата работа като досега, плюс новите ангажименти да се подават една камара данни при всяка промяна в договора. А при масови корекции на заплати чак не знам как ще стане, например при годишно индексиране на фирма с 300 човека да подадеш 300 уведомления за повишаване на заплатата в тридневния срок... или трябва да знаеш месец по-рано за вдигането, че да имаш време спокойно да подготвиш всичко.

# 663
Според мен, ще пуснат нов линк, който да е достъпен за работодателите и ще могат да виждат цялата необходима информация.
Ще видим как ще го направят.

# 664
Никак няма да го направят. Ще се трепем половин година с новите електронни глупости и като не успеят да накарат системата да работи, тихомълком ще отменят класа прослужено време. А след някое време и трудовата книжка. Вече при пенсиониране се взема дохода само след 2000 г. От тогава има достоверен електронен архив. За периода 1997-1999 ние сме си подава ли коректно електронната информация, но НОИ имат изгубени масиви с данни.

# 665
Дано го отменят...макар че ще настане едно врякане пак, дори мога да изброя кои политици и с какви думи ще реват за уникалната измислица клас "прослужено време"

# 666
Донякъде съм съгласна, но процента си има и плюсовете. Това е начин да назнача двама човека на някаква специфична позиция в производството да кажем, единия без стаж, другия с 30 години стаж, на една и съща основна заплата т.е. без да има дискриминация (щото и за това пищят, не дай Боже някой на същата дръжност във фирмата да получава повече от теб), но с класа фактически опитния служител заслужено взема по-голяма заплата. Защото да, не всичко е до годините опит, но с последните тенденции се навъдиха такива лекета, млади, без един ден стаж, дето идват и ми казват "ама аз за 2000 лева (примерно) няма да работя", че ми иде да им посоча вратата директно. Ти за 2000 лева дето ще ти давам какво точно можеш да правиш за фирмата, освен че ще се обучаваш 6 месеца, освен че следващата една година няма да си и наполовина ефективен и рентабилен колкото старите ни работници?
Има го и обратния вариант, разбира се - млад, амбициран, с пресни знания, желание и енергия, и 60 годишен, пуши цигари по цял ден и чака да дойде време за пенсия и не си дава зор.
Нож с две остриета е, ако го отменят ще има много недоволни според мен.

# 667
То ако питат бизнеса, ще им даде работещи решения и за клас, и за дискриминация, и за програмните продукти. Но сме само изпълнители. Каквото такова.
И електронни книжки чаках с надежда. Сега тръпна как ще попълваме на 600 човека и защо.

# 668
Особено като те чакат хиляда задачи, а сайта на НАП върти ли върти и не се зарежда.
Като работника днес е на работа, утре си вземе шапката и замине нанякъде. Осен електронно подаване пак ще разпечатам и хартии те за подпис. Да се чуди човек защо хабим дървета, за да се съгласят двете страни с нещо, което е задължително по закон (МРЗ). Нашата ИТ ме карат класа прослужено време да го изписва в левове и стотинки, красота.

# 669
Ако във вътрешните правила за РЗ е прието, че клас прослужено време се признава само от постъпване на работа нататък, т.е. трудовият стаж преди това на същата длъжност не се смята, това е правилно, нали?

# 670
Не мисля, че е незаконно. Така или иначе на повечето места е много избирателно колко стаж ще ти признаят. Например имах оферта за счетоводител във финансова институция. Имам 8 години стаж точно като счетоводител, но във фирма в областта на услугите. И казаха, че няма да ми признаят никакъв процент, защото били различен тип предприятия, без значение, че длъжността е същата. В настоящата ми работа договорихме чистата заплата. Брутото го разбиха на основна заплата и добавка за клас, така че да вземам точно толкова, колкото се бяхме разбрали. Утешението е, че поне признават целия стаж и след една година ще имам 0,6 процента увеличение. Предишната оферта, която имах преди два месеца пак беше същата. Договаряме бруто и нето и като ми видят стажа, нагласят заплатата, така че да вземам точно толкова.

# 671
Служителка навършва необходимата възраст и стаж за пенсиониране на 22 юни / неделя/ 2025 г. Ако трудовият договор бъде прекратен от 23 юни /понеделник/ работодателят трябва да отправи предизвестие, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Т.е. предизвестието трябва да е от 23 юни до 22 юли 2025 г. Но служителката иска от 23 юни да не е на работа.
Да разбирам ли, че предизвестието трябва да се отправи от 23 май /макар че документално не е редно/? Може ли да напиша направо заповед за прекратяване по чл.328, ал.1, т. 10 от КТ, без предизвестие? Или пък да се прекрати по член 327, ал. 1, т. 12 от КТ?  Нещо се обърках.

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 11:29 от jof

# 672
Защо по 328? Прекратете по 327, ал.1 т.12 - с писмено заявление от работника без предизвестие, от дата 23.06.25г., щом е толкова важна датата.

Аз лично обаче не бих прекратила по някое от тези основания (за придобиване на право на пенсия за стаж и възраст), без да видя разпореждането на НОИ. Само на една честна дума - "имам Х години стаж" - някак не ми се връзва да изплащам 6 заплати (или 2, без значение). Стажа от трудовата книжка почти никога не е равен на осигурителния стаж - при работа на непълно работно време през годините, при категориен труд и т.н., а това няма как да го знаете.

# 673
Служителка навършва необходимата възраст и стаж за пенсиониране на 22 юни / неделя/ 2025 г. Ако трудовият договор бъде прекратен от 23 юни /понеделник/ работодателят трябва да отправи предизвестие, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Т.е. предизвестието трябва да е от 23 юни до 22 юли 2025 г. Но служителката иска от 23 юни да не е на работа.
Да разбирам ли, че предизвестието трябва да се отправи от 23 май /макар че документално не е редно/? Може ли да напиша направо заповед за прекратяване по чл.328, ал.1, т. 10 от КТ, без предизвестие? Или пък да се прекрати по член 327, ал. 1, т. 12 от КТ?  Нещо се обърках.
Отплющявам я тая служителка по "взаимно съгласие" (чл.325 ал.1 т.1) и да върви да гони Михаля, когато след три-четири месеца получи разпореждането за пенсиониране.
Докато не донесе валиден документ, че Е ПЕНСИОНИРАНА никакво основание нямате да прилагате чл.328.1.10 или чл.327.1.12
Най-вероятно се е наточила за шестте заплати, може и майстори за ремонт на банята да е поръчала вече. Щом иска и тутакси да бъде освободена.
Вие няма как на практика да знаете колко осигурителен стаж ще й бъде признат от НОИ и дали ще й стигнат точките.  Имала съм случай - заради недостигащи 7 (седем) дни осигурителен стаж лицето не може да се пенсионира.
Споделете информацията с работодателя и (ако той ви потвърди) - отсвирете я смело.
Също така - плащала съм полагащия се брой заплати - три/четири месеца след напускане на служителя, когато ми е представил решение за пенсиониране. Начислявам си ги с една паметна записка, изплащам ги с ордер/ или най-добре по с-ка.

# 674
Трудовите книжки на служителката са при мен, има необходимия стаж и възраст, а и освен това е много съвестна и е сигурно, че ще й отпуснат пенсия. Ще прекратим договора по член 327, ал. 1, т. 12 от КТ.

Общи условия

Активация на акаунт