Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 405
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
За НОИ означава, че има подадени първо декл.обр.1 от работодателя с дни в болничен (или дни за отглеждане на дете) и второ за същия период има подадени декларации обр.1 с работни дни (като самоосигуряващ се - в случая зем.производител) за едно и също лице

# 481
  • Варна
Здравейте!
Надявам се, че съм уцелила правилната тема.

Ще подавам годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ в НАП, тъй като моя работодател от години се скатава от това свое задължение.
До сега я подавах с ПИК, но имам въпрос.

Направих 3 дарения за лечение чрез фондация, която е регистрирана в търговския регистър (регистъра за юридически лица с нестопанска цел) и имам издадени от нея сертификати на които пише "Настоящият сертификат да послужи във връзка с чл.22 от ЗДДФЛ или чл.31 от ЗКПО".

Бях ги предоставила на работодателя ми, но сумите не ги виждам отразени в служебната ми бележка и подробната справка към нея. Всъщност не знам дали изобщо трябваше да давам сертификатите на работодателя.

Въпроса ми е да включвам ли сумите в декларацията ми?
Аз намирам отговора на въпроса ми в чл.22, ал.1, б."л" и според мен трябва да включа сумите, но не съм сигурна, защото те не са отразени от работодателя.

Мислех на място да подам декларацията, за да питам служителката, но ми е по лесно онлайн.

# 482
  • София
Здравейте!

Ще подавам годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ в НАП, тъй като моя работодател от години се скатава от това свое задължение.

Как точно се скатава от задължение, което си е Ваше в качеството Ви на физическо  лице, както е записано и в самият чл. 50 от ЗДДФЛ?

За облекченията се попълва приложение 10.

# 483
Задължението за подаване на декларацията е ваше, а не на работодателя!

# 484
  • Варна
Може би аз съм в грешка, но от много места съм чувала, че работодателят трябва да го направи - приятелки, които работят в общината, колежки, на които съпрузите работят в болници, т.е. при тях те не са подавали декларацията, а общината, болницата...

Всъщност, аз май пропуснах част от информацията. Декларацията я подавам заради данъчното облекчение за деца.

Както и да е. Благодаря за отговора!

# 485
Здравейте!

Задължението да си подавате ГДД като физическо лице е само и единствено ваше!
Всякакви други случаи са били услуга от добра воля, включително и аз съм подавала на служители, които са ме молили за това, защото не могат или не разбират материята.
Но да твърдите, че шефа ви се СКАТАВА ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ ДА ВИ ПОДАВА ДЕКЛАРАЦИИТЕ е меко казано нагло.
Също и не е задължение на работодателя да ви изплаща данъчно облекчение - има фирми, които изплащат, има фирми, които отказват. И това е съвсем законно. Отговорност на служителя е при отказ на работодателя да изплати данъчното облекчение за деца, ВИЕ (а не работодателя) да си потърсите сумите директно от НАП, чрез подаване на ГДД.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 09:47 от HoneyBee33

# 486
  • Балчик
Работодателя е длъжен при искане от страна на служителя , така че внимавайте ако отказвате рязко.
https://hronika-bg.com/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B … 0%B4%D0%B0-%D0%BF
Да информацията е от 2021г., ако има промяна,  моля споделете.

# 487
  • В полите на Пирин планина
Ако работникът подаде декларация, работодателят е длъжен да му възстанови сумата, но наистина има доста такива, които отказват.

# 488
Привет , имам един въпрос свързан с ТРЗ сферата и по конкретно (Приложение 10).
- Декларация за отглеждане на дете до две годишна възраст.
Въпросът ми е следния , тъй като рождения ден се пада Неделя когато навършва 2 години.
Считано от 22.03.2025 - 15.03.2026 ( неделя)
                      или
Считано от 22.03.2025 - 13.03.2026 (петък )

# 489
Привет , имам един въпрос свързан с ТРЗ сферата и по конкретно (Приложение 10).
- Декларация за отглеждане на дете до две годишна възраст.
Въпросът ми е следния , тъй като рождения ден се пада Неделя когато навършва 2 години.
Считано от 22.03.2025 - 15.03.2026 ( неделя)
                      или
Считано от 22.03.2025 - 13.03.2026 (петък )
Ако се ползва целият отпуск за отгл. дете до 2 год., се пуска до деня, в който е родено детето включително. Във Вашия случай до 15.03.2026г.

# 490
Здравейте, попълвам декларация за данъчни облекчения на двама родители. И двамата ще подават декларация , в прил.10 част.4 пиша часта, кото могар да ползвам и двамата до размера на облекчението ли на бащата 9000, а на майката 3000 , правилно ли е  това? В приложение 10 на бащата в колона 2 пиша часта на неговата год. дан. основа, точно толкова колкото трябва да му възстановят ли?  На майката попълвам и приложение 5 продала е нещо, за него дължи данък 10 лв, данъка който ще и възстановяват се намали с тази сума, отбелязвам само възстановяване по реда на чл.128 и това е .

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 14:47 от sunrise_67

# 491

sunrise-67 и тук да напиша, че в другата тема се позагуби отговора :
В прил.10 на бащата на ред 4 пишете данъчната основа на майката, така че на ред 5 да се получи данъчната основа на бащата.

В прил.10 на майката - обратно - на ред 4 пишете данъчната основа на бащата и на ред 5 ще се получи нейната данъчна основа

И част 9 - таблицата в прил.10 и на двамата ще фигурират навсякъде (на три места) само и единствено собствените им данъчни основи...така е редно да се попълват дори в случаите, когато другия родител няма въобще доходи или е решил, че няма да се възползва от това облекчение

# 492
Благодаря, ЗориБ, утре ще продължа с попълването Flowers Hibiscus

# 493
Като сте на тема ГДД, да попитам и аз, понеже досега  не съм ползвала облекчение за застраховка живот. От банката не издавали такава справка, доколкото прочетох за този тип облекчение не се изисква бешежка, т.е. ще си проверя по извлеченията по месеци колко са дърпали и просто си сумирам в клетката?

# 494
  • В полите на Пирин планина
Аз имам към застрахователна компания и ми издадоха удостоверение за внесените суми за 2024 година.
Според мен може да си видиш и сумираш какво си внесла щом нямаш документ. Тези суми лесно се доказват от преводите.

Общи условия

Активация на акаунт