Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 399
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте!

Имам следният казус - наета съм във фирма на пълен работен ден, но искам да си докарвам допълнителен доход от платформи като Patreon, Payhip, Amazon.

Питанките ми са:

1. Трябва ли за целта да регистрирам фирма, като самоосигуряващо се лице или по някакъв друг начин да декларирам, че упражнявам допълнителна трудова дейност?
    2. При условие, че няма нужда да правя такава регистрация, как декларирам допълнителните си доходи към държавата?

Ще се радвам да споделите и всякаква друга важна информация, която трябва да имам предвид за настоящия ми казус.

Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 14:26 от j_popi

# 496
Като сте на тема ГДД, да попитам и аз, понеже досега  не съм ползвала облекчение за застраховка живот. От банката не издавали такава справка, доколкото прочетох за този тип облекчение не се изисква бешежка, т.е. ще си проверя по извлеченията по месеци колко са дърпали и просто си сумирам в клетката?
За застраховката "Живот" - обаждате се на застрахователя и искате служебна бележка за начислената премия за 2024 г. по застрховка номер ..... от...... на името на....

Като я получите, посочената сума може да е по-голяма от данъчната ви основа, и ако това е така  в приложение 10 попълвате сума равняваща се на 10% от данъчната основа.

Не съм счетоводител, от 4 г. не съм ползвала това облекчение, но принципа беше този, стига вместо данъчна основа да беше нещо друго. Дано счетоводител потвърди или обясни по-добре.

Когато ползвах това облекчение прикачвах справката към ГДД. Сега не знам дали няма изменения.

# 497
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

Имам следният казус - наета съм във фирма на пълен работен ден, но искам да си докарвам допълнителен доход от платформи като Patreon, Payhip, Amazon.

Питанките ми са:

1. Трябва ли за целта да регистрирам фирма, като самоосигуряващо се лице или по някакъв друг начин да декларирам, че упражнявам допълнителна трудова дейност?
    2. При условие, че няма нужда да правя такава регистрация, как декларирам допълнителните си доходи към държавата?

Ще се радвам да споделите и всякаква друга важна информация, която трябва да имам предвид за настоящия ми казус.

Благодаря предварително!

Малко по-напред в темата коментирахме подобен казус.

Най-главно зависи какъв ще бъде този доход, т.е. от каква дейност и от коя държава ще е платецът на дохода.

# 498
Здравейте, имам питане.
Бях придружител в болница на детето три дни, днес ни изписаха. Имам болничен за три дни.
Ще ми платят ли НОИ третия ден?
Ако личния на детето издаде болничен за още един ден утре, ще платят ли НОИ 2 дни, или и този допълнителен ден пак ще го плаща работодателя?

# 499
Да, НОИ ще плати третия и следващите стига да няма прекъсване и работодателя да ги подаде без прекъсване

# 500
Благодаря много за бързия отговор!

# 501
  • Русе
Колко дни са от работодателя, два или три?

# 502
Колко дни са от работодателя, два или три?
Два

# 503
Имам следната ситуация: лице пенсионер на ТД, осигурено на максималния осиг.доход в една фирма също е и СОЛ в друга с личен труд, отново надхвърля максимума.Като СОЛ му се удържат само здр. и данък върху 3750, а по ТД правя изравняване / сбора от СОЛ и ТД/.Правилно ли е това? Д1 ще бъде с код 12 и код 01 или 90 Може ли някаква насока как да процедирам.

# 504
  • София
Не е правилно. Поредността на доходите за здравно при пенсионер е
1. Пенсията
2. Доходът от ТД
3. СОЛ до максимума

Но той още по ТД и пенсията е на максимума,и за СОЛ няма вноски. Вид осигурен според мен е 12 . Но в случая даже мисля,че няма подаване на Д1.
При СОЛ с личен труд само ДОД

# 505
Да, като СОЛ не се подава обр.1, с изключение на случая, когато се осигурява и за ОЗМ, което тук не важи. Само данък за изплатения доход има.

# 506
Как трябва да подам приложение 10 за прекратяване на майчинството по прил.7 ли което е подавано с промяна на обстоятелствата?
Абсолютно за пръв път ми се случва и не знам как се процедира.
- За дете ще се грижи бабата , но какво трябва да се отбележи ...тя не си прехвърля майчинството на бабата ?! Тя ще си взема половината майчинство
- После за Приложение 8 съм наясно за 50 % майчинство , добре.

* Там където е за подаването на болничните и майчинствата ли трябва да го подам това заявление или ...някъде другаде ?

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 14:48 от Miracle 🌠

# 507
Здравейте! Моля за помощ!
Какво трябва да избера в НАП - в раздел Данни за декларатора
( Местно лице, самоосигуряващо се лице , лице ...по чл.40, лице по чл.51)
Работя на трудов договор - кой чл. Да избера?И някъде трябва да се съглася ( от граждански договор са ми подали данни, но някъде трябва да потвърдя, а не виждам в коя част от декларацията).

# 508
Как трябва да подам приложение 10 за прекратяване на майчинството по прил.7 ли което е подавано с промяна на обстоятелствата?
- За дете ще се грижи бабата , но какво трябва да се отбележи ...тя не си прехвърля майчинството на бабата ?! Тя ще си взема половината майчинство

* Там където е за подаването на болничните и майчинствата ли трябва да го подам това заявление или ...някъде другаде ?

В Приложение 10 се попълва в частта за промяна на обстоятелствата, че лицето е започнало трудова дейност.

Работя на трудов договор - кой чл. Да избера?И някъде трябва да се съглася ( от граждански договор са ми подали данни, но някъде трябва да потвърдя, а не виждам в коя част от декларацията).

Посочвате само, че сте местно лице.

Гражданските договори са в Приложение 3.

# 509

В Приложение 10 се попълва в частта за промяна на обстоятелствата, че лицето е започнало трудова дейност.

Посочвате само, че сте местно лице.

Гражданските договори са в Приложение 3.

Много Ви благодаря! А в част 3 не мога да се ориентирам кое да избера за граждански договор?
Виждам първото за трудови договори (него маркирах) , а за граждански три- стопанска дейност ли ?

Общи условия

Активация на акаунт