Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 392
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
Да, 3 х 37,32 лв., а на ред 8 в случай,.че се получава за довнасяне....

# 541
Здравейте! Съпругът ми има застраховка живот, за която се опитвам да попълня данни за данъчно облекчение, но удрям на камък.
В Прил.10, част II, ред 4, кол. 3 попълвам сумата на внесените за годината премии. Но после в част IX ред 3 ми е с неактивни клетки.

# 542
Първо попълнете приложенията с доходите, минете през част IV....там, където се сумират данъчните основи, попълнете на втория ред данъчните облекчения там и след това попълнете приложение 10, за да попълни таблицата (част IX) му трябва данъчна основа, защото сумата на това облекчение е до 10% от нея

# 543
Данните с доходите заредих автоматично, клетката за данъчните облекчения не ми е активна, там се зареди автоматично сумата за облекчение за деца, прил. 10 попълвам тук
Скрит текст:

но в част IX Данъчно облекчение за лични вноски за доброволно здравно осигуряване и застраховки "Живот" клетката е неактивна, не се и зарежда автоматично.

# 544
  • В полите на Пирин планина
Трябва да се попълни и ред 5 или ред 6.

# 545
  • Балчик
Здравейте,  имам казус с продажба на сграда със статут на тър.обект , собственост на замразено ЕТ. Продава го на физ.лице без фактура,  обекта не е съпр.собственост, видно от но.акт. Сградата е строена през 90 те години. Въпросът ми е дали следва да се начисли и внесе ДДС? От това, което прочетох, отговора е - не. Правилно ли е ?Благодаря, в моя защита- спрях със счетоводството от вече 10 години и казуса ми е семеен.

# 546
Г-жа Шантал, както казва Lady Brinne, освен ако доходите не са от дейност на ЕТ, трябва да попълните ред 5, като смятате до 10 % от данъчната ви основа, ако тя е над 7700 лв ще напишете 770 лв, ако е например 5000 лв ще попълните 500 лв независимо, че сте внесла 770 лв
Грешката е моя в предния.ми отговор - данъчните облекчения в част IV ще се попълнят автоматично от сумата в таблицата в IX на прил.10

AVA ROSE, щом е собственост на ЕТ, според мен зависи дали ЕТ е рег.по ЗДДС и ще трябва да си го третирате като продажба на ЕТ (мнението ми не е меродавно)

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 22:56 от ЗориБ

# 547
Трябва да се попълни и ред 5 или ред 6.
До одеве не ми разрешаваше да попълня и ред 5, но най-накрая успях да го излъжа.
Благодаря Ви за съдействието!

# 548
Сега като видях, че има облекчения и за застраховка живот...
Застраховката живот при потребителски и ипотечен креди, важи ли?
Ако важи, трябва да взема бележка от банката и да попълня, каква сума съм дала за застраховките в приложение 10?

# 549
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,  имам казус с продажба на сграда със статут на тър.обект , собственост на замразено ЕТ. Продава го на физ.лице без фактура,  обекта не е съпр.собственост, видно от но.акт. Сградата е строена през 90 те години. Въпросът ми е дали следва да се начисли и внесе ДДС? От това, което прочетох, отговора е - не. Правилно ли е ?Благодаря, в моя защита- спрях със счетоводството от вече 10 години и казуса ми е семеен.

ЕТ регисриран ли е по ЗДДС?
Ако не е регистриран, въпросната сделка не формира оборот за регистрация, т. като е инцидентна, а не е част от реализиран оборот от дейността на търговеца.
Ако е регистриран, може да не начислява ДДС, т. като това е т. нар. "стара сграда" или "сграда, която не е нова", както казва ЗДДС, т.е. минали са повече от 60 месеца от издаване на разрешението за ползване на същата.
Не се извършва корекция на ползван данъчен кредит (ако има такъв).

# 550
  • Балчик

ЕТ регисриран ли е по ЗДДС?
Ако не е регистриран, въпросната сделка не формира оборот за регистрация, т. като е инцидентна, а не е част от реализиран оборот от дейността на търговеца.
Ако е регистриран, може да не начислява ДДС, т. като това е т. нар. "стара сграда" или "сграда, която не е нова", както казва ЗДДС, т.е. минали са повече от 60 месеца от издаване на разрешението за ползване на същата.
Не се извършва корекция на ползван данъчен кредит (ако има такъв).
ЕТ - продавач няма регистрация по ЗДДС.

# 551
  • Русе
Ава Роус, не начислявате ДДС. По-горе са ви написали.

# 552
Сега като видях, че има облекчения и за застраховка живот...
Застраховката живот при потребителски и ипотечен креди, важи ли?
Ако важи, трябва да взема бележка от банката и да попълня, каква сума съм дала за застраховките в приложение 10?
Аз имам ипотечен кредит. Имам издаден документ от застрахователното дружество с платените премии. Имайте предвид, че се попълва само за определени покрития, но в момента не ми е подръка документа. Да, в приложение 10 се попълва.
Миналата година писах общата сума, която видях в документа, но любезна служителка на НАП ми се обади да ми каже да си коригирам сумата и подам коригираща декларация.

# 553
CloudyLady, е какъв смисъл да я коригирате?
Пиле се различна сума от внесената по застраховката или друго?

# 554
Както казах не се признават всички вноски. Това е моята справка:
 Информация за платени премии
Платени премии през
2023 година
Риск Смърт
по Раздел I, т. 1., буква „а“ от Приложение № 1
на КЗ  хххх BGN
Други рискове
по Раздел I, т. 1., буква „в“ от Приложение № 1
на КЗ хххх BGN

Признаха ми само за риск Смърт, без Други рискове. Следователно трябваше да направя корекция на посочената сума.

Общи условия

Активация на акаунт