Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 386
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
  • Русе
Колко трудов стаж има работник, назначен на 8-часов работен ден на 02.01.2025г. и прекратен на 01.04.25г.? Три месеца или два месеца и двадесет и девет дни?

# 526
  • В полите на Пирин планина
Колко трудов стаж има работник, назначен на 8-часов работен ден на 02.01.2025г. и прекратен на 01.04.25г.? Три месеца или два месеца и двадесет и девет дни?

2 месеца и 30 дни. Ама колко е коректно това записване, защото нали реално 30 дни се зачитат за месец...
Може би по-коректно е да се запише 3 месеца.

# 527

Зависи по кой метод е изчислен стажът. И двата резултата са коректни. Аз лично бих го записала като 00г 02м 29дни.

# 528
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, момичета. Бих искала да попитам дали сумите, които се дават под формата на ваучери или изплащани по банков път от платформи за социологически проучвания се декларират в ГДД? Днес отворих да видя какво имам качено в НАП и тези плащания липсват. Не става въпрос за големи суми, едва ли са повече от 50-60 лв годишно, но не са декларирани от платеца на дохода. Също имам продавани обувки втора употреба на детето, платени ми чрез наложен платеж. Става въпрос за около 60-70 лв за два чифта обувки. Знам, че не дължа данък, понеже са лични вещи, но нали уж Еконт и Спиди ги декларирали. При мен нищо няма качено. Имам декларирани някакви 3 ст от Лоялната програма на УниКредит Булбанк и доходите ми от трудова дейност по трудов договор. Подадох си декларацията с тези предварително качени суми, но дали аз не греша нещо? До сега не съм подавала ГДД, бях в майчинство, а преди това съм работила само на ТД при един работодател.

# 529
Здравейте, от друга тема ме препратиха тук.

До колкото разбрах, доходът от наем трябва да го декларирам 50/50 със съпруга ми. Моята декларация вече я пуснах и платих. За неговата има чуденка. Наемът е от физ.лице за физ.лице.

Тъй като за 2024 мъжа ми беше на  трудов договор до септември. После не се регистрира в бюрото по труда. Плаща си здравните осигуровки като физическо лице, но не е самоосигуряващ се. Четох, че на ред 7 в Приложение 4 на данъчната декларация трябва  да въведем платените здравни осигуровки от него за тези 4 месеца.
Казаха ми и че трябва да отключа и попълня образец 2004 , в който да упомена осигурителния доход, върху който да се платят здравните осигуровки в Таблица 2.

1. Трябва ли в декларацията да се пише име и ЕГН на наемателя?
2. В колона 2 на табл.2 ли трябва да се попълнят осигуровките? И ако е така, само ЗА месеците откакто е безработен ли да попълня дохода от наема за 4-те месеца  в Таблица 2? Или трябва да попълня дохода от наем за цялата година, НО разпределен само в месеците от септ.-декември, когато е бил безработен?
Иначе в Приложение 4 сме попълнили неговата 1/2 от получения доход от наем за цялата година.
3. Има ли някъде нагледно, конкретно за такъв случай да видя?
Благодаря ви!

# 530
Здравейте, имам въпрос относно 21.10.24 ме назначава на нова длъжност с изпитателен срок 6 месеца, тоест от 21.04.2025.

През това време имам 10 дни отпуска и два
пъти болничен. Първият ми болничен е от 01-06.11.24 , вторият е от 25 -28.03.24 година. Кога реално ми изтича изпитателния срок?

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 09:48 от LasTShaDe

# 531
Здравейте, имам въпрос относно 21.10.24 ме назначава на нова длъжност с изпитателен срок 6 месеца, тоест от 21.04.2025.

През това време имам 10 дни отпуска и два дни болничен. Първият ми болничен е от 01-06.11.24 , вторият е от 25 -28.03.24 година. Кога реално ми изтича изпитателния срок?

Как два дни болничен? По описаните дати болничните ви са 10 календарни дни. Ако имате и платен отпуск още 10 дни, то броите още общо 20 дни след първоначалния изпитателен срок.

# 532

През това време имам 10 дни отпуска и два дни болничен. Първият ми болничен е от 01-06.11.24 , вторият е от 25 -28.03.24 година. Кога реално ми изтича изпитателния срок?

Как два дни болничен? По описаните дати болничните ви са 10 календарни дни. Ако имате и платен отпуск още 10 дни, то броите още общо 20 дни след първоначалния изпитателен срок.

Редактирах поста, имах предвид "2 пъти болничен". Въпросът ми беше дали броя 20 дни от 21.04(календарни с уикенд) или работни

# 533
  • София
Удължава се с толкова работни дни, колкото си отсъствала.

# 534
Дали има някоя дама, която може да помогне с моя случай, който писах по-горе?

# 535
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, от друга тема ме препратиха тук.

До колкото разбрах, доходът от наем трябва да го декларирам 50/50 със съпруга ми. Моята декларация вече я пуснах и платих. За неговата има чуденка. Наемът е от физ.лице за физ.лице.

Тъй като за 2024 мъжа ми беше на  трудов договор до септември. После не се регистрира в бюрото по труда. Плаща си здравните осигуровки като физическо лице, но не е самоосигуряващ се. Четох, че на ред 7 в Приложение 4 на данъчната декларация трябва  да въведем платените здравни осигуровки от него за тези 4 месеца.
Казаха ми и че трябва да отключа и попълня образец 2004 , в който да упомена осигурителния доход, върху който да се платят здравните осигуровки в Таблица 2. - За периода, в който е внасял сам здравни вноски и не е осигурен на друго основание трябва да довнесе до неговата част от размера на наема

1. Трябва ли в декларацията да се пише име и ЕГН на наемателя? - не
2. В колона 2 на табл.2 ли трябва да се попълнят осигуровките? И ако е така, само ЗА месеците откакто е безработен ли да попълня дохода от наема за 4-те месеца  в Таблица 2? Или трябва да попълня дохода от наем за цялата година, НО разпределен само в месеците от септ.-декември, когато е бил безработен? - точно така, само за тези месеци
Иначе в Приложение 4 сме попълнили неговата 1/2 от получения доход от наем за цялата година.
3. Има ли някъде нагледно, конкретно за такъв случай да видя?
Благодаря ви!

В колона 4 на справка 2004 във втората таблица се посочва сумата, върху която са внасяни авансово вноски;
В колона 5 се посочва размера на наема, след приспадане на % на необходимо-присъщите разходи, разпределен по месеци. В точка 2 под таблицата ще излезе колко трябва да се довнесе.
Сумата на внесените здравни осигуровки се приспада от облагаемия доход от наем и след това се внася данък.

# 536
Удължава се с толкова работни дни, колкото си отсъствала.

А официалните празници през май с техните почивни дни да ги броя ли като работни ? Визирам 1ви, 6ти, 26ти май ?

# 537
Lady Brinnе, аз съм объркала. В моята декларация в Част I на приложение 4, Данни на платеца на дохода написах името на наемателя. Там е трябвало да напиша моето име ли? 🤦🏻‍♀️

Пак в приложение 4, част II , ред 8 въвеждам сумата за окончателните осигуровки, която получих в т.2 в Таблица 2?
В табл. 2, колона 4 въведох 466,50 за всеки месец от дължимите, защото той заплаща 37.72лв. за месец. Т.е. 8% .

А в ред 7 на приложение 4, въведох сумата, която той заплати за здравни осигуровки за тези месеци.
Надявам се да съм го обяснила...

# 538
Лиана, когато наема е от физическо лице не му пишете имена и ЕГН - например ако за годината сте получили наем от физ.лице 1200 лв ( 12 * 100 лв) и само м.10, м.11 и м.12 сте безработна прил. 4 и таблица 2 на обр.2004 изглеждат така:

Ако наема е бил 12 000 лв ( 12 * 1000 лв ) тогава

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 16:04 от ЗориБ

# 539
ЗориБ, толкова много Ви благодаря!
Изчерпателно!
Само последен въпрос в ред 7 на Приложение 4, това е сумата за вече платените здравни осигуровки за тези 3 месеца(в примерната таблица) ?

Общи условия

Активация на акаунт