Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 360
  • 744
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте,
какъв документ се попълва и към коя институция се подава за възстановяване на част от данъците на работещи с ТЕЛК?
Ако сте дали телково решение на работодател би трябвало той да е приспаднал облекчението и съответно да ви го е превеждал със заплатата всеки месец. Ако не сте го представили трябва да попълните годишна данъчна декларация и да си го поискате. Срокът е до 30.04.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 19:32 от лорелай

# 586
Данъчна декларация в НАП

# 587
  • Sofia
Здравейте, при предстоящо откриване на ООД или ЕООД което ще предоставя консултантски услуги за фирми в Англия необходима/задължителна ли е регистрация по ДДС след като Англия сега е извън ЕС, но все пак фактурите ще са за чужда държава?

# 588
  • София
В най-общия случай не.
Все пак има някои условности, подайте повече информация и се консултирайте с колега счетоводител.

# 589
Здравейте,
Може ли да ми препоръчате безплатна демо версия на някоя улеснена счетоводна програма, във връзка с изготвяне на курсов проект.
Начисляване на заплати осигуровки някоя и друга фактура и счетоводни справки!

# 590
  • София
Микроинвест имаха безплатен период 1 месец.
За счетоводство Делта PRO
За ТРЗ - ТРЗ PRO
имат и много филмчета как работят програмите

# 591
И Ажур имаха демо версия.

# 592
  • При любимите ми хора
Здравейте! Моля за разяснение по следния казус: през м. 07 на  2023 г. работник претърпява трудова злополука и ползва 270 дни отпуск по болест до пролетта на 2024г. От март тази година му се налага да ползва отново дълъг отпуск по болест за друго заболяване, което няма връзка с първото  - поне до края на годината според лекарите. Колко дни болничен му се полагат максимално и кога следва да се пенсионира по болест, има   27 г. трудов стаж и е на 49 г.?

# 593
  • Пловдив
Здравейте! Моля за разяснение по следния казус: през м. 07 на  2023 г. работник претърпява трудова злополука и ползва 270 дни отпуск по болест до пролетта на 2024г. От март тази година му се налага да ползва отново дълъг отпуск по болест за друго заболяване, което няма връзка с първото  - поне до края на годината според лекарите. Колко дни болничен му се полагат максимално и кога следва да се пенсионира по болест, има   27 г. трудов стаж и е на 49 г.?

Може да  подаде докумени за ТЕЛК  след като му изтече болничния. Първо да провери дали и какъв процент ще получи за заболяването.

Пиши   и в тази тема -ТЕЛК и НЕЛК . В първи пост има събрана доста полезна информация.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1730769

# 594
Аз имах подобен случай , с много дълги болнични с различни диагнози. След като излезе решението за  ТЕЛК, получавах писма с указания кои точно периоди от болничните не се признават, и правих сума корекции. Не знам има ли вариант да се избегне тази двойна работа .

# 595
Не мисля, че има как. Лицето минава ЛКК, а след време-ТЕЛК, не само за инвалидност, но и за болнични. Работодателя и лицето чакат, работи се по НМЕР. За р-ля най-бедобидно е докато чака, да го води неплатен, така корекциите са най-лесни после. За съжаление в такива ситуации е много усложнено административно, за тежко болни хора е много мъчително да обикалят, но няма как. Р-ля също е притиснат от срокове и глоби, а реално се чака.

# 596
Здравейте, момичета!
Минавам само да ви пожелая усмихнат ден и да благодаря за помощта, която оказвате. Няколко пъти съм търсила информация в темите и винаги съм я намирала.
Сърдечно благодаря на DariVale, която се отзова веднага щом имах нужда преди дни.

# 597
Тези сметки изобщо не са работа на счетоводителя или собственика. На колко дни има право, кога може да се пенсионира с ТЕЛК е отговорност на лекарите и НОИ.
Ако е за ваш роднина, то прочетете Наредбата за издаване на болнични и КСО в частта за пенсиите.

# 598
  • При любимите ми хора
Да, знам, че на счетоводителите се вменяват задължения далече извън техните отговорности и защото се очаква да знаят повече, се обърнах тук...Случаят е по-особен, защото е имало трудова злополука, а максималният размер на болничните за период от 2-3 години ( не разбрах точно) е или 360, или 540 дни ( и тук срещам различна информация), но прочетох, че при трудова злополука тези дни се изключват. Предположих, че има хора тук, сблъскали се с нещо  подобно. Давате доста изчерпателна и полезна информация, за което съм искрено  благодарна и аз!

# 599
  • В полите на Пирин планина
За две години с прекъсване са до 360 дни.

Общи условия

Активация на акаунт