Обсъждане на имотни обяви - 36

• 38 504
  • 766
  •   1
Отговори
# 30
По 6 ап. на етаж примерно (често са по толкова на етаж ЕПК-тата) са 90 апартамента. В "стандартна" панелка са 8-9 етажа по 2 ап. на етаж. Парите за ремонт на асансьор, дори да е за 15 етажа, а не за 8-9, ако се разделят на броя на апартаментите (на 90 ап. или на 18 ап.) къде ще са повече (на апартамент) - в ЕПК-то или в панелката?

Съгласна съм с Айша, като досега не са си събирали таксите във входа и не са го поддържали текущо, сега се събират много пари накуп. Като мотото на тотото - с малки суми, но редовно.

При мен, макар и НЕпанел, а тухла, 16 апартамента, откраднаха някаква важна част от машинарията на асансьора, събрахме по 100 лв. на апартамент (преди година някъде). За частичен ремонт на покрив (скатен, керемиден) - претърсване, подмяна на счупени керемиди, нови улуци) също събрахме по 100 лв. на апартамент. Пак сравнително скоро. Всички останали текущи ремонти и ъпдейти на асансьора (има едни допълнителни изисквания за шилд и не-знам-си-какво) бяха за сметка на фонд Ремонти, за които събираме скромна месечна сума на апартамент. Разни други дребни подобрения по входа също са за сметка на фонд Ремонти. Текущо. Гласували сме списък за подобрения, като се съберат пари от фонд Ремонти и се правят. През годините сме събирали допълнителни суми по 100-150 лв. на апартамент за смяна на дограмата на стълбите и за смяна на ВиК щранговете.

# 31
някой в предната тема питаше за Манастирски ливади
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c172059978702447

Първите снимки са от друг апартамент, довършен. Гледах чертежа на посочения апартамент, коридорът е много тесен, и от него не може да се влезе в спалнята с балкона. така че, един кв, м от тесния кухньохол няма да е използваем, сякаш е продължение на коридора, ще служи за вход в стаята.
Това е ап. на последните два етажа 6 и 7, отива в подпокрвината част, виж каква част е покрит с апарт от 7 ет, и има ли част от този апартамент под тераса на тези от 7ет? Това би ти създало бъдещи проблеми.
Провери апартамента на 5 етаж по-добре, пише, че е свободен. Също проблем би било, ти да имаш тераса, която е покрив на някой под тебе, в течение на времето може да протече и и двамата сте отговорни да правите ремонт. Това са едни заигравки със съседите, които понякога могат да ти отровят живота.

Гледката от апартамента е подтискаща, покриви и сграда до сграда, и това ще го виждаш всеки ден. След време такива апартаменти може да станат по-евтини. Дори и да си мислиш, голяма работа, гледката, тя си те подтиска на подсъзнателно ниво.

Помисли, че няма да имаш  метро, този район ще си остане с прехвалената трамвай 7. Може да имаш деца, те трябва да пътуват, ще се прибират от дискотека и ще чакат трамвая.
За новото жилище се мисли в перспектива, например, ако искаш да го продадеш и да вземеш голямо или две малки, ще му вземеш ли добра цена? Ако се наложи да даваш под наем - ако стаята не беше преходна, такова жилище може да се дава и на двама човека, примерно студенти.
Не разбрах каква е точно настилката до ключ, но има едни лъскави подове, които много трудно се поддържат приятно чисти. Всяка стъпка се вижда. По-добре си вземи паркет висок клас. За пръв път виждам жилище, където банята и пода са в еднаква шарка, дано да не е и еднакъв материал. С тази настилка ми изглежда като Център за чужди езици. Simple Smile
В банята на снимката не са изработили добре тоалетната, слаб майстор-плочкаджия, грубо стои, като кутия, и ръбовете са зле.

# 32
Щом апартаментът в момента е на шпакловка и замазка, значи може, дори трябва, да се поиска оглед на място, не само скица.
Дори на скица, като се загледаш, има доста компромиси като за 3-стаен.
1) Кухньохолът няма свободна дори една дълга стена без чупки, за да сложиш голям диван там, съответно срещу дивана - телевизор. В това помещение има 3 врати, все си между врати.
2) Коридорът наистина е много тесен, помислете как се вкарва диван, дори на части. Вярно, че не всеки ден вкарваш или изкарваш диван, но дали си струва да се шпаклова стената след всяко такова упражнение?
3) Преходната спалня, да речем, че преходът може да се преживее някак, тя е голямата спалня, но с толкова чупки, че тези 15 кв.м. се губят някъде. 2-крилен гардероб, в ъгълчето срещу леглото, дори не е компромис, а направо тлъст минус. 2-крилен гардероб, и то ако е до тавана, с надстройка, е за 1 човек. А това е спалня за двама.
4) Явно социалистическите стандарти, изискващи за 3-стаен апартамент, т.е. с 2 спални, да има баня с тоалетна и още една тоалетна, са сметнати за много комунистически, и тук, и не само тук, но и в много подобни 3-стайни НС, няма втора тоалетна.
5) Къде ще са пералнята и сушилнята - в кухненския бокс ли, той и без това е малък/къс, долни шкафове няма да ти останат. Само помисли кои уреди заемат долните шкафове - мивка, съдомиялна, пералня или комбиниран уред пералня и сушилня, и хладилник. 4х60 см. Това ако сложиш фурната в колона. И на практика остава само шкаф под колоната с фурната за долен шкаф+евентуално ъглов на завой към вратата на терасата. А ъглов шкаф винаги е компромис, с труден достъп и неоползотворен на макс капацитет.

Та който ходи да гледа на място, да си вземе рулетка и да мери и съобразява къде какво може да сложи като мебели и уреди.

# 33
Благодаря за новата тема.
Доста обяви сте дискутирали, най на сърце ми беше апартаментът на 12ет на Вардар. Тази локация и конкретният блок са ми целеви от доста време.

# 34
Брокер, който принуждава купувача или кандидат наемателя да обикаля с рулетка понеже не си е направил труда да осигури най-елементарна схема с размери, не заслужава нито комисионна , нито доверие.

# 35
Брокер, който принуждава купувача или кандидат наемателя да обикаля с рулетка понеже не си е направил труда да осигури най-елементарна схема с размери, не заслужава нито комисионна , нито доверие.

Нали знаеш - доверяй, но проверяй Wink Освен това има и допълнителни измервания, които може да са важни. И с оглед на цената на един апартамент купувачът е хубаво да инвестира стотина лева в лазерна рулетка.

# 36
Абсолютно! Само чертеж никога не ми е бил достатъчен, особено като си мисля за някакви мебели, за контакти и какво ли не.
Даже в лидъла са на половина лазерните рулетки

# 37
Аз на собственото ми жилище имам чертеж, строителна документация, отделно и още чертежи правени. Но пак си обикалям с рулетката (ръчна, достатъчна ми е), като реша, че нещо някъде трябва да сложа/направя/разместя. Отдавна съм свикнала да разчитам основните данни и обозначения по чертеж, но с рулетка ми е много по-лесно. 
В магазин на Рока отидох с рулетка, да си меря шкафчета с мивка. И даже продавачката леко заядливо ми каза, че на етикета пишело размерите. Нека да ги пише, на мен с рулетката ми е по-лесно, на етикета ми е много теоретично. Ако искам да си представя някакви размери - вземам рулетка. В магазин за бяла техника - с рулетка. Хладилникът и фурната си ги мерих с рулетка -  отворени, вътрешни размери. В строителен хипермаркет, освен ако не съм тръгнала за дребни артикули като винтове и подобни - пак с рулетка.

# 38
И двата имота стоят от много месеци, аз поне съм ги виждала преди декември.

# 39
  • София
Между чертеж и реалност има разлика. При мен едната стена излиза напред/влиза навътре в единия край със 17 см за 2,5 метра дължина. Забавно стана, когато донесоха кухненските шкафове и се оказа, че помещението е малко ромбовидно. Та - рулетката си е задължителна, както и измерването на всички стени в помещението.

# 40
Здравейте! В момента разглеждаме доста интензивно обявите за имоти и попаднахме на този блок на ул. Метличина Поляна в жк Гоце Делчев. Дали някой има информация за него?

https://pav-bg.com/portfolio/item/the-new-building/

# 41
Аз търся нещо хубаво в Стрелбище;
Очаквам коментари от вас  и да споделите нещо, което е интересно като оферти за там;
Почти няма избор всъщност;

# 42
Аз търся нещо хубаво в Стрелбище;
Очаквам коментари от вас  и да споделите нещо, което е интересно като оферти за там;
Почти няма избор всъщност;

Виж този блок, който постнах, до Мотописта е, супер близо е стрелбище

# 43
  • София
Нямам информация за този блок сега- не знам какво са му правили, но това е стара сграда, за съжаление не помня какво беше някога, но ми се струва (почти сигурна съм даже), че не беше жилищна или пък някакво общежитие да беше, не помня. В Стрийт вю има по-стари снимки, но и там е в приличен вид, а аз я помня сива, панелна и някак стерилна от детските си години.

# 44
Здравейте,
Гледам един 3ст ап обявен със следните параметри
Чиста Квардратура: 87.18 кв.м.
Общи Части: 10.44 кв.м.
Обща Квадратура: 97.62 кв.м.

Но като събера квадратурите на помещенията от скицата, излизат 70.30кв. 87.18-70.30=16.8кв. Тези 16.8кв в стени ли отиват? Излиза, че реалната ползваема квадратура при НС е доста по-малка от обявената обща квадратура. 24% от площта не е в жилището. Това нормално ли е?

Общи условия

Активация на акаунт