Обсъждане на имотни обяви - 36

• 38 369
  • 766
  •   1
Отговори
# 660
Като се има предвид, че този от обявата е завършен и обзаведен, цената е почти наполовина.
И аз си мисля, че 10-20% може да са малко.

Според мен е най-изгодно да се дава под наем.
Или поне, ако не се продаде на цена Х за време У.
Ако човек не е на зор, безкрайно намаляне на цена, докато се продаде проблемен имот не е добра идея.
Иначе в момента търсене по принцип има, да.

# 661
Освен ако с парите не решиш да купиш друг имот. Но ще трябва да купуваш бързо. Няколко месеца замразяване (ако продадеш зимата и държиш парите) до другото лято, и цените отишли с още 20% нагоре.
А докога мислите да продължава тази работа? За половин година казвате ще се качат с 20%. За една година с 40%?
А след 5 години - милиони ще струват апартаментите?
1.4^5=5.37 тоест от 180к сега (както казвате) става 968к?
Биткойните ряпа да ядат пред апартаментите в Манастирски Ливади Simple Smile

# 662
Не съм казвал, че за година с 40%. Качването не е равномерно.
Може за 3 месеца да скочат с 20%, а после 9 месеца да е застой.

Докога ще продължава, не е моя работа да знам.
Моя работа е да си правя изводите, а те са, че няма да има падане.

Освен това, още откак валутите по света се откъсват от златния стандарт е измислено печатането на пари и инфлацията за да се стимулират хората да влагат в активи, съответно да държиш пари в номинал е загуба.
И това се контролира на ниво държави и правителства.
На който не му харесва, арменският поп е на служба.

Биткойните за последните няколко години са по-печеливши, факт.
Всеки си преценява риска и си купува каквото му хареса.

# 663
Липсата на акт 16 и то толкова години е голям минус.
Ако хората, които живеят там им е единствено жилище, предпочитат да плащат промишлен ток пред това да са под наем, защото тотала на сметките пак ще излезе същия.
За отдаване под наем - абсурд да наема такова жилище, освен ако разходите ми за ток не са включени в наема или наема е пренебрежително малък заради промишления ток.
Освен това разбирам, че апартамента не е оправен. Т.е. за да го пусне под наем, тя трябва да го приведе във вид, годен за живеене. Не съм сигурна дали инвестицията си струва, защото не се знае дали лесно ще го отдаде после под наем и за каква сума.
Може да разпита дали има съседи, които са под наем в блока и колко плащат.
Иначе и аз мисля, че интереса към апартамента е бил заради липсата на акт 16 и евентуалната му ниска цена.

# 664
Освен това, още откак валутите по света се откъсват от златния стандарт е измислено печатането на пари и инфлацията за да се стимулират хората да влагат в активи, съответно да държиш пари в номинал е загуба.
И това се контролира на ниво държави и правителства.
На който не му харесва, арменският поп е на служба.
Златният стандарт падна още 1971 г. пък оттогава насам няколко пъти имотите се качваха и падаха; вярно е, че за целия период са поскъпнали доста, но също е вярно, че ако си купил примерно 2008 ти е отнело 10 години докато само се върнат където са били, а не да се качат.
По принцип е хубаво да се влага не в какви да е активи, а в продуктивни активи - от имотите това са такива, в които живееш или отдаваш под наем; а такива, които само седят заключени с идеята да ти запазят стойността, не са моето нещо. А в България е пълно с такива. Колко добре ще запазят стойността си напред във времето ще видим.

# 665
https://fakti.bg/mnenia/934304-20-mlrd-skok-na-razhodite-i-priho … et-ot-desetiletia
30% ръст на разходите в бюджета, което е 100млрд на година.

После продавачите на имоти били спекуланти, кулаци и алчни.
Пак гласувайте за разединение на държавата.

А инфлацията била, колко? 2%? И един мармот ...

# 666
Щеше да си прав, ако цените на имотите бяха в лева и левът не беше вързан за еврото, тогава те щяха да се качат в лева, а курсът на лева да спадне спрямо еврото, и уравнението излиза.
Няма как да е иначе при огромен бюджетен дефицит, покриван със заеми.
Обаче лев:евро е твърд курс, а пък в еврозоната инфлацията никак не е висока в момента. Беше висока 2-3 години, но сега Германия е в рецесия, икономиката не расте, петролът не е скъп, така че не знам какви оправдания ще измислят, ако пак допуснат инфлация и печатане на пари.

# 667
  • Бургас
За отдаване под наем - абсурд да наема такова жилище, освен ако разходите ми за ток не са включени в наема или наема е пренебрежително малък заради промишления ток.
Освен това разбирам, че апартамента не е оправен. Т.е. за да го пусне под наем, тя трябва да го приведе във вид, годен за живеене. Не съм сигурна дали инвестицията си струва, защото не се знае дали лесно ще го отдаде после под наем и за каква сума.

И не само ти. Първият наемател ще избяга с 200, като му дойде сметката за тока.
Наемът трябва да е наполовина на пазарния, за да компенсира тази разлика.
Не бих влагала пари, за да оправям това жилище, ако няма яснота кога и дали изобщо ще има акт 16.

# 668
Не искам да изглеждам като човек, който не живее в тази държава, но боже мой - как е възможно това с този акт 16? Аз мислех, че само асансьор не могат да имат хората, а то било по-зле.
Тоест ако си купиш апартамент в строяща се сграда, не си сигурен, че сградата ще става за живеене.

# 669
  • София
Тоест ако си купиш апартамент в строяща се сграда, не си сигурен, че сградата ще става за живеене.
И на теория, и на практика не си.
Но все пак има начини да се минимизира този риск - проверяваш историята на фирмата, какво и как е построила. И аналогично имаш три и половина на ум когато е създадена вчера.
Също се прави разлика между инвеститори и строители. Строителите могат да са различни на различни обекти от един и същи инвеститор. Проучват се и двата.

# 670
Не искам да изглеждам като човек, който не живее в тази държава, но боже мой - как е възможно това с този акт 16? Аз мислех, че само асансьор не могат да имат хората, а то било по-зле.

Абсолютно. Рискуваш. За това цената на зелено е по-ниска. Като цяло % на такива сгради е малък на фона на другите, които получават разрешение за ползване, но ги има. За съжаление няма нищо сигурно. Най-добрата схема е 10% първоначална вноска и останалите 90% на акт 16, но много малко строители съм виждала да го предлагат. И обикновено в такава схема кв е по-скъп от 30/70, 50/50, 80/20, например.

# 671
Всички мои постове са само мое лично мнение и всеки сам си решава но аз на зелено бих се съгласил само на тая смеха - 20/80

# 672
  • София
Бих се съгласил и на 100% на чертеж. Ако строи Главболгарстрой, примерно.

# 673
Ад на ГБС- то качеството им хич не го харесвам, но иначе да, като почат си завършват строежите.

# 674
Да, Главболгарстрой явно са надеждни. Те строят "Златните мостове" в Манастирски ливади. Всичко е разпродадено още на чертеж. Даже и дупка нямаше още ...а голяма част от апартаментите бяха продадени.

Общи условия

Активация на акаунт