Обсъждане на имотни обяви - 36

• 38 368
  • 766
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте. Имам нужда от съвет. Имам апартамент в Ман ливади, в кооперация на ъгъла на ул. Шарл Шампо и ул. Боянски водопад.  Сградата е 2008г и е населена, но няма акт 16. Домоуправителят твърди, че ще действат по въпроса, но аз не съм стъпвала там, не съм и разпитвала до къде са и апартамента си седи празен. Мисля да го продам. На 4 етаж над гаражи, двустаен с общи части 71кв, южен, към него има и подземен гараж 23.5 кв м.  Преди години бях споменала на домоупр, че ще го продавам и ми звъняха доста съседи, но нито бях сигурна, нито готова с цена. Не искам сега като го обявя пак да съм в такава ситуация, и вече ще изглежда несериозно, затова се обръщам към вас за съвет.  Как бихте постъпили и на каква сума бихте го пуснали. Гледам обявите в ман ливади, но този квартал има ужасни места в калта и по полянки, и затова не мога да се ориентирам, а мисля че на моя мястото е голямо предимство.

# 631
Защо няма акт 16? Това е огромен минус.

# 632
Това е от едно време от сградите, които строителя ги заряза и малко дори успяха да имат нот. акт. Аз съм една от тях. Дори тогава беше на акт 13. Та си действат живущите да си оправят нещата.

Минуса го знам:) затова съм в чуденка и се консултирам с Вас как бихте постъпили.  Дразня се, че до сега можеше да съм го ремонтирала и пуснала под наем, но съм се уредила добре в друг квартал и не ми се пътува до там. Накрая ще го продам и година по- късно ще има акт 16 и пак ще ме е яд, че съм можела да взема повече пари, но ..

Решила съм да го пускам след нова година. Съседите със сигурност ще го искат, защото пък си знаят плюсовете и явно са си свикнали с минуса..

# 633
Здравейте, при одобрение за получаване на 200 хиляди за жилищен кредит, максималната сума която мога да получа е до 85 процента от тази сума?
Не съм сигурна дали разбирам правилно въпросът. Финансирането мисля е до 85% от цената на жилището. При одобрена сума на кредита от 200к моето разбиране е, че ще финансират ипотека на жилище с цена до ~235к, така че одобрената сума да се явява 85% от цената. Може и да не съм права. Аз процедирах по различен начин, когато купувах с ипотека и на практика 100% покри ипотеката + пари за ремонт.
Здравей, общо взето одобрен съм за 200 хиляди максимална сума за получаване, да знам колко мога най-много да получа от банката?

# 634
Според мен 200 000. Одобрението на сумата зависи от твоето финансово състояние, не от друго.  Иначе ако преценят, че апартаментът не покрива като гаранция цялата сума може и по-малко да ти дадат, но ако е по-скъп би трябвало да можеш да разчиташ на 200 бона.

# 635
Одобрението е едно, оценката на банката за конкретния имот съвсем друго. Може и за половин милион да си одобрен като кредитоискател, ако обаче жилището бъде оценено от банката за 100 хил,  тя превежда за него 100 хил. Другите си ги теглиш като потребителски кредит, но доколкото знам с новите правила май не е толкова лесно както преди.

# 636
илейн, щом първо ще го предлагаш на съседи от същата сграда, то подхвърли така небрежно ориентировъчна цена, да видиш как ще се възприеме. Според мен не тръгвай с нагласата, щом няма акт 16, значи трябва непременно да е с по-ниска цена. Остави на тях да поискат коментар на цената базиран на липсата на акт 16. Не казвам, разбира се, че трябва да бъдеш алчна:)
 Ако пък се окаже, че няма интерес от съседите от кооперацията, тогава може би наистина трябва да заложиш на по-ниска цена.

# 637
тази игра я играх миналата година, без да съм подготвена ориентировъчно.. Съответно 4ма съседи предлагаха много различни суми и аз реших, че явно е доста търсен и мога да му взема повече.. Или и аз не знам какво си помислих.. По- скоро май не бях готова да го продавам. Сега ако пак направя този сеир ще  се изложа много и надали някой ще ме приеме на сериозно следващия път.

# 638
  • София
Аз мисля, че го искат именно защото знаят колко по-ниска ще е цената без акт 16. Ако е съпоставима с подобно жилище в съседната сграда, то няма смисъл.
Илейн, имаш 4 оферти. Колко грубо е най-високата?

# 639
Преди малко повече от година за двете най- ниската беше малко под 100, а най високата 130( без да съм обявявала.. буквално на следващия ден)Тогава нямаше и още акт 15. Затова си помислих, че след като толкова бързо ми предложиха значи мога да взема повече.  а сега вече и година по- късно с акт.15

# 640
  • София
Имайте предвид, че купувач извън сградата ще е по-трудно да се намери, да не кажа много трудно Blush

# 641
Да! и единствентв, които са свикнали с минусите. Ще се хвърлям с цена след Нова година с едни 20-30К отгоре и да видим. Ще пиша какво е станало

# 642
Да, съседите са добри кандидати, но и могат да извиват ръце, като знаят, че предлагат най-много.
С 30 отгоре, т.е. 160 ще е разумно.

Наистина, непредвидимо е колко смъква липсата на акт 16,
Друг вариант е да го ремонтираш и пуснеш под наем.
Освен ако с парите не решиш да купиш друг имот. Но ще трябва да купуваш бързо. Няколко месеца замразяване (ако продадеш зимата и държиш парите) до другото лято, и цените отишли с още 20% нагоре.
Може и да провериш отделно колко струва гараж.
Да не се окаже, че ще вземеш повече пари, ако са разделени.
Примерно едни 40к само за гаража.

# 643
  • София
Аз не бих продавала гаража.
Винаги има търсене за под наем.

# 644
О, да да! Веднага ще купя с парите имот. Цените видимо се вдигат постоянно. Някак вътрешно не искам вече да го мисля и да се занимавам повече с този апартамент. Толкова емоции.. Нека някой дойде и на чисто си стартира живота в него.

Общи условия

Активация на акаунт