Майски бебета 2024-Тема 4🍂

• 19 312
  • 786
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Вашите бебета пищят ли? Пищене от радост, не плач. Гого от известно време такива писъци произвежда, че на мен ми писват ушите. Smiley А той се радва и се смее. Развива си белите дробове.

# 151
Хора, може ли малко помощ. Уж четох, четох за захранването и накрая пак не са ми ясни някои неща. Започнах онзи ден с пюренце от пъщарнак, като днес вече някъде 10тина лъжици ще дам. Утре обаче какво трябва да правя? Ще въвеждам нов зеленчук. От него пак трябва да дам само 2-3 лъжици за да видя дали ще има реакция? Останалото количество трябва да дохраня с пъщарнак? Защото нали до 2 седмици вече трябва да изяжда едно цяло пюренце? Или трябва да карам само на по 1 зеленчук известно време?

# 152
Хора, може ли малко помощ. Уж четох, четох за захранването и накрая пак не са ми ясни някои неща. Започнах онзи ден с пюренце от пъщарнак, като днес вече някъде 10тина лъжици ще дам. Утре обаче какво трябва да правя? Ще въвеждам нов зеленчук. От него пак трябва да дам само 2-3 лъжици за да видя дали ще има реакция? Останалото количество трябва да дохраня с пъщарнак? Защото нали до 2 седмици вече трябва да изяжда едно цяло пюренце? Или трябва да карам само на по 1 зеленчук известно време?
Към вече въведеният зеленчук добавяте новия. Реално започвате с еднокомпонентно пюре и след като няма реакция продължавате с двукомпонентно.

# 153
Към вече въведеният зеленчук добавяте новия. Реално започвате с еднокомпонентно пюре и след като няма реакция продължавате с двукомпонентно.

Ние също така процедираме, въведох тиква. После към нея добавих 2-3лъжици морков и започнах да увеличавам моркова като стигнах 50/50 (за 3-4дни). Сега вече хапва тиквичка, морков и картоф заедно. Всичките ги въведох по този метод.

# 154
https://www.hipp.bg/prekhodni-khrani/rkovodstvo/skhema-za-zakhranvane/

Изтеглете си схемата на Хип, много лесно е обяснено с график по дни.

# 155
Понеже в момента голямата тема е захранването, ще си позволя да напиша някои неща от моите записки от изгледаното и изчетенето до тук - дано са полезни на някого (общи неща са, не само за ЗВБ).

Скрит текст:
- Признаци, че бебето е готово за захранване: държи главата стабилно, може да стои подпряно стабилно, рефлекса на избутване с езиче е намалял, има интерес към храната (за ЗВБ също добра координация око-ръка-уста)

- Захранването е с цел запознаване с храната, изграждане на връзка с храната, стимулира сензорните възприятия (в храненето участват всички 5 сетива), насърчава социалните умения.

- Храната не се ползва за награда, не се пазарим (изяш това и ще получиш еди-какво-си), не правим храненето геройство (браво, мамо!)

- Най-късно от 9ти месец бебето трябва да започне да дъвче.

- Като започне захранването, започваме да даваме вода (бебешка или от кана с филтър) след хранене

- Без музика, книжки, игри, екрани по време на хранене

- Responsive feeding!

- На бебето трябва да му е удобно в столчето, да има опора на краката, гърба да е прав (да не е излегнато назад или приведено напред)

- Алергени се въвеждат рано; алерг. реакция може да има до 72ч, затова нови храни в началото през 2-3 дни

- Съдове: силикон или висококачествена пластмаса (без BPA)

- От нас зависи каква храна, къде и кога ще предложим, от детето зависи дали и колко ще изяде - не насилваме, не се молим, не се стресираме ако не яде, не разсейваме с други неща, не ползваме храната за разменна монета

# 156
Топ написано, браво! И за мен това са много важни неща, въпреки че все още не успявам да ги приложа и отвътре ми идва да дам “още една лъжица” Joy
Понеже в момента голямата тема е захранването, ще си позволя да напиша някои неща от моите записки от изгледаното и изчетенето до тук - дано са полезни на някого (общи неща са, не само за ЗВБ).

Скрит текст:
- Признаци, че бебето е готово за захранване: държи главата стабилно, може да стои подпряно стабилно, рефлекса на избутване с езиче е намалял, има интерес към храната (за ЗВБ също добра координация око-ръка-уста)

- Захранването е с цел запознаване с храната, изграждане на връзка с храната, стимулира сензорните възприятия (в храненето участват всички 5 сетива), насърчава социалните умения.

- Храната не се ползва за награда, не се пазарим (изяш това и ще получиш еди-какво-си), не правим храненето геройство (браво, мамо!)

- Най-късно от 9ти месец бебето трябва да започне да дъвче.

- Като започне захранването, започваме да даваме вода (бебешка или от кана с филтър) след хранене

- Без музика, книжки, игри, екрани по време на хранене

- Responsive feeding!

- На бебето трябва да му е удобно в столчето, да има опора на краката, гърба да е прав (да не е излегнато назад или приведено напред)

- Алергени се въвеждат рано; алерг. реакция може да има до 72ч, затова нови храни в началото през 2-3 дни

- Съдове: силикон или висококачествена пластмаса (без BPA)

- От нас зависи каква храна, къде и кога ще предложим, от детето зависи дали и колко ще изяде - не насилваме, не се молим, не се стресираме ако не яде, не разсейваме с други неща, не ползваме храната за разменна монета

# 157
  • Варна
Marisol моите записки са същите.
Аз мисля да започна със захранването към 5 навършени месеца. Рефлекса на избутването на лъжичката мисля сме го преодолели, т. к. давах витамин Д с лъжичка с няколко капки вода от раждането. Поемаше си го и изпиваше добре. Мисля да започна по класическата схема с пюрета. Гледам уебсеминари на д-р Владимирова и си водя записки.
От няколко дни вече Бочко не помага за зъбките и вече давам Мама натура или мажа с Дентинокс.

# 158
Днес каката е с хрема ама задна...смърка по цял ден нищо не издухва и полудявам...поне слуша и не се навира при малката ами ще се молим....няма къде да я пратя 🫥нашите живеят на село... и си имат много животни и по цял ден са навън,майка ми работи...дано поне остане само хрема....🍀
Вие как процедирате с две,едното като е болно,пращате ли го някъде?

# 159
Mimi9999 И моя батко в петък се върна от градина сополив, кашля от тези сополи много… Зарази мен, нищо не мога да направя стискам палци да не заразим бебето … За 30 дни втори път боледуваме…Няма къде да го пратим, гледаме си го и това е, после ще го водим да лекар да го види 🙂

# 160
Дам....по цял ден повтарям да стои далеч от малката уж слуша засега,колкото мога на разстояние ....отделно и аз взимам какво ли да не ме зарази....ще видим🍀
На нея й е първо разболяване откакто е кака

# 161
Оххх, като заговорихме за това. Аз днес нещо не се чувствам много добре и ми е сухо гърлото. Дано не е това, което мисля.
Да попитам тези, които кърмят. Какво може да се пие? Какви чайове също и може ли ментолови бонбони, лукчета примерно?

# 162
Като имуностимулант може Авирон, за да прекъснеш процеса на разболяване. За чайове, "обичайните заподозрени" за гърло, може да ги пиеш спокойно. Лайка примерно Simple Smile. Лукчета също може да взимаш без проблем.

# 163
Аз пия биозин мама, смуча лукчета постоянно, знам че осцилококцинум може

# 164
Момичета,скорошно оздравяване на вас и вашите дечица Heart

Общи условия

Активация на акаунт