🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 50 044
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
Супер,че всичко е станало накрая. Това за паспорта наистина е важно, аз имам подробна картотека ☺️🥴 и се стремя всичко да е запазено.
Относно навигацията ,тази година използвахме Яндекс (тя си е тяхна навигация ) направо съм очарована, особенно относно ограниченията на скоростта -глобите са доста солени вече.

# 76
Миналата година и аз ползвах AirAlo, но 4.5 долара за ГБ (или 4.5 евро за ГБ, както е при WiZz eSIM) e доста повече от 1.50 лв, който се предлага от BNE, специално за Турция Wink  Аз съм предоволен от последните Simple Smile

# 77
Привет от Истанбул! 🌷
Ама вече на тръгване. 😟 😢

Сега само кратко инфо за тези, които са там или тръгват скоро.
Силно препоръчвам кафенето  
Espressolab Sarıyer Eski Büyükdere İskelesi
📍Espressolab Sarıyer Eski Büyükdere İskelesi, Büyükdere, Çayırbaşı Cd. No: 150, 34453 Sarıyer/İstanbul, Турция

Много е приятно, младежко, за мене малко скъпичко, но не е драма.
На супер "лично" 😂 място е - на самото пристанище Бююкдере и може да се съчетае с разходка по крайбрежната от/до Саръйер.
Гледка от терасата му...

И още едно място от мене за по - сериозно хапване - закусвалня
на Истиклял, ще си я намерите в гугълмапс по името от снимката, че ми е трудно да обясня   точно къде. 😂
Чисто, вкусно и нескъпо.

Като се прибера и се наспя добре, ще пиша повече.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 17:22 от pepel_ot_rozi

# 78
Мдаа, и тук разделят месото и пилето. Както и в много други държави, пилешкото и рибата не се броят за месо.  280-300 лири месо (телешко по подразбиране) на парченца, 200 лири телешко със зеленчуци, 170 лири пилешко. 110 лири зеленчуци, 165 лири пълнени патладжани и домати... Евтинджос. (Щом и минералната вода е 10 лири.. половин левче, кво му плащаш)
В Азербайджан и ККТС е същата работа. Дюрюм с пилешко и дюрюм с месо (разбирай телешко), пиде с пилешко, пиде с месо...

# 79
Допълвам и адресa на ARMADA RESTAURANT:
📍Asmalı Mescit, 231/B, İstiklal Cd., 34430 Beyoğlu/İstanbul, Турция

# 80
Пепел от рози (Fatmagül’ün suçu ne), респект от мен, че изписваш нещата  правилно и се стараеш всичко да е perfect Wink

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 00:22 от diziler

# 81
Здравейте, дадох всичко от себе си за да прочета голяма част от постовете в групата... не успях! Безкрайни и необхватни сте като любимият Истанбул! Simple Smile С извинение, че ще се включа така от никъде, но имам въпрос, на който никой, никъде неможа да ми отговори, но съм сигурна, че вие като едни Вездесъщи, ще знаете всички отговори! За, което предварително огромно ви Благодаря! Значи ... Рожден ден, баш юбилей, къде да се празнува, освен в обожаваният от мен Истанбул! Всичко е цветя и рози, до момента, в който ще го празнувам с едни уникални "девойки", които пият и пушат! Ще речете: "Ти пък си избрала най-неподходящото място!" Може би ...Но, не толкова егоистично, искам да е подарък не само за мен, а и за тях! Simple Smile Та, съжалете ме, и ако можете ми съдействайте за ресторант, бар (споменах ли, че обичат и да се забавляват?!), дискотека, каквото и да е, в което да има възможност някъде да купонясваме подобаващо, да можем и да пушим( без да нарушаваме Истанбулски закони Wink ) и да ми стигнат примерно 15000/20000 лири! Благодаря от сърце! Heart

# 82
Здравейте, обсмисляме в края на този месец да заведем децата в Истанбул - моля за препоръки за забележителности и атракции ( аквариум, Виаленд и леголенд ще посетим) , моля за други предложения и има ли някакви безплатни входове за музеи и атракции ? Както и предложения за заведения за хранене в района  на Форум мол, благодаря Ви !

# 83
Аслан парк в Тузла. Лесно се стига с метрото. Само за лъвове и други диви котки. Може да се поиграе с малко лъвче. Има и приятен Мол с канал и мостчета. На море е. Заведения с хубава гледка.

# 84
  • Sofia
Музеят Рахми Коч е много интересен за деца. Е, зависи и колко са големи. От 5-6 г. нагоре мисля, че е ок. Намира се на Златния рог. Вижте в гугъл Rahmi M. Koç Museum.
*Чакам дългия разказ на Фатмагюл Stuck Out Tongue Winking EyeHeart

# 85
  • Варна и...духом на Босфора
Музеят Рахми Коч е много интересен за деца. Е, зависи и колко са големи. От 5-6 г. нагоре мисля, че е ок. Намира се на Златния рог. Вижте в гугъл Rahmi M. Koç Museum.
*Чакам дългия разказ на Фатмагюл Stuck Out Tongue Winking EyeHeart
Bende!💗

Малко крокодили нилски😀От Тунис

# 86
До Тузла с Мармарай, нали?
Малко извън темата... ама само да вметна. Bende значи "у мен", "в мен". А "ben de" значи "и аз" Wink Същото важи за sende и sen de и т.н. Тоест "da" и "de" като отделна дума значи 'too" на английски Wink

# 87
  • Някъде в Европа...
Гюнайдън, истанбулски аркадашлар! (diziler, не ми се карай много Relaxed)
Позагубих се малко, но мислех основно за октомврийската анталийска поччивка, която, за жалост, свърши в неделя..Та, заредена с много слънце и топлина, се "връщам" в истанбулската ни темичка.

Пепелче, хиляди благодарности за темичката отново! Възползвай се максимално от истанбулския въздух и хапване Kissing. Чакам с нетърпение разказчетата ти. Kissing

Дубайския шоколад - много ми хареса, ама скъпичък и там.
Студената млечна баклава - сега на ОИ ядох за пръв път - допадна ми, лека, пухкава.
BNE-sim - 3 пъти допълвах на почивката, по 10 ГБ, защото споделях нет, дори на връщзне в автобуса "пуснах" на 7-8 човека...Аз вече имам натрупани някакви виртуални пари и дори не плащам с моите Satisfied На някой ако му трябва код за намаление, да свирка!

И сега на въпросите и чудесната новина:
Очертава се втората половина на ноември, за една седмица, командировка в Истанбул, 3 приятелки. Настаняване и транспорт ние си ги организираме и много ще е нуждая от вашата помощ, защото се разчита на мен за логистиката, като ходила многократно (знаете обаче, че аз ползвам ТА за път и настнаяване). Ще сме ангажирани в района на АВджълар, без да знаем колко време през деня. Ще пътуваме с автобус от София.
Та, мили мои доайени в Истанбул, нуждая се от помощта ви.
Препоръчвайте фирми за автобусен транспорт за нощно пътуване! Разглеждайки - най-удобна ни е YONCA с часове на тръгване и връщане, но нея като че ли за пръв път я чувам. Камил коч за връщане не я дават да спира на авт. Сердика, а ни е важно оттам...за Арда тур - обикаляли...Метро - неутрално впечатление...Та, моля, пътували да споделят впечатления.
И сега, големия въпрос - място за отсядане. Иска ми се да е на комуникативно място и да пътуваме до Авджълар, а не да се "забием" там (защото наистина не знаем по колко време ще са ни ангажиментите). Насочвам се към района на Сиркеджи (погледнах, че се пътува 1,30 ч. с Т1 и автобус до Авджълар). Препоръчвайте хотели! Имаше един, който хвалехте, ама като не съм предполагала, че сама ще организирам и не съм го запомнила..DisappointedDisappointed...Идеи за настаняване в апартаменти също обмислям. Та, наистина се нуждая от помощта ви. Може и за други райони ако ви хрумне, но да има сравнително удобно пътуване до Авджълар. Diziler, какво мислиш за настаняване в самия Авджълар?
Въобще, идеи всякакви приемам! на мен най ми се иска в Кадъкьой да отседнем, ама много далече и смяна на транспорти, ще ни дойде...
Ще започна да глася и някакви места за посещение (дружките са ходили по 1-2 пъти и основните са ги видели). Много искам и препоръка за нощни заведения за забавление, дискотеки също Satisfied, аз съм виждала само 1, разхождайки се нощем по Истиклял (едни "батковци" ни подканяха да влезем, не знам дали е било точно дискотека, от входа на такава ми заприлича)
Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 12:15 от AIR

# 88
Гюнайдън, истанбулски аркадашлар! (diziler, не ми се карай много Relaxed)
 Diziler, какво мислиш за настаняване в самия Авджълар?
Въобще, идеи всякакви приемам! на мен най ми се иска в Кадъкьой да отседнем, ама много далече и смяна на транспорти, ще ни дойде...
Няма да ти се карам, хаха. Супер си.
Иначе Авджълар е тотал щета. Като всеки по-голям квартал, има си главна улица и център, няколко джамии и един мол (Пеликан AVM), бил съм два пъти в него, нищо особено, мол като мол. Авджълар е доста отдалечен от центъра, едно време беше извън града. 90-те години години беше извън Истанбул още. Доста дълго време трябва, за да се стигне до Босфора, дори и сега, с метрото. Помня 2005 как съм пътувал 3 часа от Авджълар до Ортакьой, сменяйки 3 различни автобуса (то тогава метро нямаше, освен М1 и то с по-къс маршрут, до Аксарай).

Изобщо не съветвам настаняване в Авджълар, защото красивите места в Истанбул са доста далеч и всеки ден ще трябва да пътувате дълго време, за да ги видите и после дълго време да се връщате.
Кадъкьой/Мода е много добро място за настаняване и изобщо не е далеч. Дори и от автогарата Есенлер, пак има опции: Метро М1 до Аксарай, 100 метра пеша, трамвай Т1 до Еминьоню, разглеждате си там гледката към Галата и си взимате ферибота до отсреща (до Кадъкьой).

Със самолет е още по-удобно, от летище Сабиха Гьокчен взимане М4 и след 50 мин. сте в Кадъкьой.

# 89
Бихте ли казали, защото в сайта не разбрах - готов ли е Sea life или още тече ремонт на тунели ?
Също така  за Water Garden не намирам информация от коя дата ще работи , бихте ли помогнали с информация?

Общи условия

Активация на акаунт